Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Прес-реліз 20 серпня 2003 року — 3-й день роботи VIII Конгресу СКУ

Категорія:

20 серпня 2003 року пройшла третя Пленарна сесія, під час якої відбулася дискусія над звітами та заслуханий звіт Версифікаційної (мандатної) комісії. Керівніки СКУ зустрілися з прем’єр-міністром. Ввечері учасники конгресу взяли участь у жалобній церемонії пам’яти жертв Голодомору.
Цього ж дня президент СКУ Аскольд Лозинський, його заступники, голови українських організацій з різних країн та голова УВКР Михайло Горинь мали зустріч з прем’єр-міністром України Віктором Януковичем та віце-прем’єр-міністром Дмитром Табачником. Українські урядовці розповіли про ситуацію в Україні, запевнили, що країна напередодні суттєвих змін на краще. Президент СКУ змалював справи діаспори, сказав, що українці, особливо Східної діаспори, з нетерпінням очікують на закон про закордонного українця. Також йшла мова про зведення пам’ятника Т.Г. Шевченку у Вірменії, про вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-33 років. Діаспора хотіла б знати, які заплановано заходи, для того, щоб діяти спільно. Крім того майже всі організації потребують матеріалів, які розповідають про Голодомор. Через брак часу не вдалося обговорити всі питання, які хвилювали делегацію VIII Конгресу СКУ. Прем’єр-міністр та члени делегації обмінялися привітаннями з нагоди 12-ї річниці Дня незалежності України.

Протягом дня відбулися всі заплановані “круглі столи”, які привернули увагу багатьох делегатів та гостей. На “круглому столі” на тему “Українські громади Східної діаспори — складові частини СКУ, їх сьогодення та перспективи” йшлося про консолідацію українських організацій, які мають багаторічний досвід роботи та молодих з колишнього Радянського Союзу, також про виконання Україною Національної програми “Закордонне українство” до 2005 року. Голова “Федерації українців Вірменії “Україна”” Романія Явір у своїй доповіді з цього приводу зокрема наголосила, що раніше українці були вільні лише на Заході. “Тепер ми вже всі вільні і можемо говорити в одній октаві. І Схід. і Захід може разом працювати, спілкуватися, створювати єдині програми,” — зазначила п. Романія. Серед проблем, про які говорилося: недостатня кількість інформації з України, невиконання Національної програми “Про закордонне українство” до 2005 року тощо.

Основна тема “круглого столу” “Еміграція з України” — проблеми, з якими зустрічаються українці останньої хвилі еміграції. Доповідачі з США, Швеції інших країн зазначали, що четверта хвиля, яку ще називають економічною, насправді є першою в незалежній Україні. Нині за межами нашої держави мешкає кожний четвертий українець, На жаль, сотні тисяч з них перебувають в інших країнах нелегально, живуть в жахливих умовах, не мають елементарних прав. Представники нашої діаспори, які вже є громадянами інших країн, намагаються допомагати нашим заробітчанам. Але це не так легко. Тому що, по-перше, нелегали є порушниками законів (оскільки не виїжджають вчасно з країни), по-друге, вони не мають змоги включатися у громадське життя української діаспори, тому що працюють по 18 годин на добу.

Щодо стану і майбутнього української мови серед українських громад поза межами України доповідачі наголошували, що асиміляція наступає, але представники діаспори продовжують з нею боротися. Для цього організовують недільні українські школи, видають газети, збирають книги для бібліотек громад. Делегати стурбовані русифікацією в самій Україні, особливо серед представників влади та в освіті.

На “круглому столі” про роль української молоді в житті українських громад поза межами України серед присутніх була велика кількість молодих делегатів і гостей з-за кордону. Вони намагалися відкинути сталу думку про те, що молодь не бере участі в громадських справах. Доповідачі розповіли про культурні та спортивні заходи, організовані молодими людьми.

Увечері відбулося відзначення 70-ліття Великого Голодомору 1932-33 років. У поході від Міського будинку вчителя до Михайлівської площі взяли участь близько півтори тисячі чоловік. Про акцію було оголошено заздалегідь, тому представники діаспори сподівалися, що більше киян візьмуть участь у вшануванні жертв Голодомору.

Панахиду відправили Глава Української православної церкви Київського патріархату його святість Філарет та Глава Української греко-католицької церкви його блаженство Любомир Гузар. Зі словами скорботи виступили Президент СКУ Аскольд Лозинський, генеральний секретар Віктор Педенко та інші. Учасники ходи — представники різних вітчизняних та закордонних громадських організацій — поклали квіти до пам’ятника Голодомору. Під час акції почався дощ. Це було символічно, ніби саме небо плакало за безневинно убієнними мільйонами людей.

22 серпня делегати зустрінуться з Головою Верховної Ради В. Литвином, міністром освіти і науки В. Кременем, міністром закордонних справ А. Зленком, головою УВКР М. Горинем, з послом Канади в Україні Є. Робінсоном, головою Народного руху Україну Б. Тарасюком, головою Української народної партії Ю. Костенком.


---------------------------------------------------

Ukrainian World Congress
295 College street, 3 rd floor,
Toronto ON M5T 1S2
Canada
tel. (416) 323-3020
fax (416) 323-3250
e-mail: [email protected]
internet: www.ukrainianworldcongress.org


----------------------------------------------------

В тему:

Українці всього світу, єднайтесь!

18-21 серпня в Україні вперше відбудеться з’їзд Світового конгресу українців

Світовий конгрес українців проведе вперше свій конгрес у Києві
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи