Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

В Києві завершив роботу VIII Конгрес Світового Конгресу Українців

18-21 серпня 2003 року вперше на теренах України відбувся черговий VІІІ Конгрес СКУ. У Конгресі взяли участь 246 делегатів з 28 країн та 77 гостей. Усього були присутні представники з 32 країн.
18-21 серпня 2003 року вперше на теренах України відбувся черговий VІІІ Конгрес СКУ. У Конгресі взяли участь 246 делегатів з 28 країн та 77 гостей. Усього були присутні представники з 32 країн. Протягом усіх днів роботи Конгресу до Міського будинку вчителя завітало понад тисячу громадян України. Більшість з них вважала, що це проходить черговий Всесвітній форум українців (що має відбутися через два роки). Їхні прохання та пропозиції створювали певні проблеми оргкомітетові.

Загальне враження делегатів про УІІІ Конгрес позитивне. Його робота пройшла відповідно запланованої програми. Обрано нову Управу СКУ. Президентом знову став Аскольд Лозинський, першим віце-президентом — Євген Чолій, другим — Марія Шкамбара, генеральним секретарем — Віктор Педенко.

В останній день роботи Конгресу звітували всі Конгресові комісії. Як повідомив голова Резолюційної комісії п. Михайло Моравський (Австралія), до них надійшло багато проектів резолюцій від комісій, які працювали під час УІІІ Конгресу та поодиноких делегатів. Вони узагальнили велику кількість політичних, релігійних, гуманітарних, освітніх, культурних, спортивних, правових питань. Резолюції були узгоджені і після дискусії прийняті Конгресом. В подальшому вони будуть опубліковані, а завдання нового правління СКУ втілити їх у життя протягом п’яти наступних років.

В рамках УІІІ Конгресу пройшов “круглий стіл” на тему “Час говорити правду”, присвячений 70-річчю Голодомору в Україні. Його організаторами були Український конгресовий комітет Америки та Науково-дослідний інститут українознавства міністерства освіти і науки України.

Делегати зійшлися в думці, що й подальші конгреси повинні проходити в Україні. Були й пропозиції проводити їх в країнах, де великі громади українців.

Найбільше враження в учасників Конгресу залишилося від відзначення 70-ліття Великого голодомору 1932-33 рр. А нарікання були на невелике приміщення (з відомих причин) та брак часу на культурну програму. Деякі учасники перебували в Києві вперше, тому хотіли познайомитися з містом ближче.

Закриваючи Конгрес п.Лозинський подякував усім, хто допомагав його проведенню.

Особливу подяку голова СКУ висловив голові Адміністрації Президента Вікторові Медведчуку за те, що той “відібрав Український Дім і таким чином дав нагоду зібрати Конгрес СКУ в такому історичному приміщенні”. (Нагадаємо, що в останній момент було відмовлено в оренді Українського Дому і тому СКУ був вимушений перенести свою роботу в Будинок учителя – приміщення, де засідала Центральна Рада). Ці слова викликали веселий сміх усіх присутніх.


Одразу по закінченні роботи Конгресу відбулась прес-конференція нового керівництва СКУ. З’ясувалось, що й на четвертий день роботи Конгресу деякі журналісти продовжували вважати, що це проходить черговий Всесвітній форум українців (що має відбутися через два роки). Організатори прес-конференції були вимушені черговий раз роз’яснювати, в чому різниця.

Серед іншого було задано питання про можливість подання судового позову проти Адміністрації Президента України за порушення угоду про оренду Українського Дому. П.Лозинський пояснив, що таке питання буде розглядатись керівництвом СКУ, але остаточне рішення (подавати чи не подавати) буде прийнято з урахуванням усіх позитивних та негативних наслідків подібного кроку (зокрема, існує небезпека сильного погіршення міжнародного іміджу України).

Кореспондент “Народного Оглядача” задав питання про розвиток “віртуального українства”, нових форм самоорганізації українських нетеріторіальних громад за допомогою Інтернет та про плани реконструкції веб-сайту СКУ. Керівники СКУ відповіли, що дійсно, сьогоднішній веб-сайт СКУ не відповідає сучасним вимогам і питання його розвитку, питання “віртуального українства” є одним з приоритетних.


---------------------------------------------------

Ukrainian World Congress
295 College street, 3 rd floor,
Toronto ON M5T 1S2
Canada
tel. (416) 323-3020
fax (416) 323-3250
e-mail: [email protected]
internet: www.ukrainianworldcongress.org


----------------------------------------------------

В тему:

Прес-реліз 20 серпня 2003 року — 3-й день роботи УПІ Конгресу СКУ

Другий день роботи VIII Конгресу СКУ

Українці всього світу, єднайтесь!

18-21 серпня в Україні вперше відбудеться з’їзд Світового конгресу українців

Повідомлення Світового Конгресу Українців

Тарас Чорновіл: Зневага влади до діаспори породжена зневагою до України і українства
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи