Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Нове збирання Києвом “всієї Русі” слід розпочати з відродження Української Помісної Церкви

Категорія:

У вітанні Віктора Ющенка з нагоди Дня хрещення Русі-України, розповсюдженому прес-службою Президента, домінуючою є думка, що великою історичною правдою і справедливістю для України стане утвердження Єдиної Помісної Православної Церкви.
Президент привітав зі святом усіх українських християн і всіх громадян України, незалежно від релігії, конфесії чи переконань, та висловив упевненість в тому, що “Ми йдемо правильним шляхом”. Ющенко стверджує, що для нього утвердження Єдиної Помісної Православної Церкви – “не абстрактне питання. Це - справа єдності нашого духовного життя і всього суспільства. Це - рідний дім для всіх православних християн України. Держава не втручається у церковні питання, - додав до цього Президент. - Але держава, яка дорожить єдністю свого народу, не може стояти осторонь”.

Також Ющенко зауважив, що день Святого Володимира – “одного із засновників і покровителів нашої державності” для нього “фіксує і означає кілька принципових понять”: спадкоємність тисячолітньої історії України, нашої нації і держави, неподільність українського народу і його єдність навколо ідеї сильної держави і віри, соборність усіх українців і всіх українських земель навколо рідної державної і духовної столиці – Києва, значна роль Києва у світовій історії і його цивілізаційний вплив на сусідні землі і народи, єдність нашого державного і духовного начала. Президент підкреслив, що на цих поняттях, “формується наше головне, материнське поняття нації і причетності до неї кожного з нас”. Він зауважив: “я ціную слова і позицію Його Всесвятості, Вселенського патріарха Варфоломія, який закликав до «відновлення об`єднуючої ролі, яку відігравала Православна Церква у свідомості Христолюбної української нації».

Дух волі” в черговий раз констатує той факт, що теоретично Президент достатньо глибоко володіє проблемами українства та, зокрема, його духовного життя, розуміє як, власне, за допомогою духовенства у 1654 р. Москва зуміла перехопити історичну ініціативу у Києва і поступово звела її нанівець. Поки значна частина українського народу буде належати до Православної Церкви Московського патріархату, яка, таким чином, володіє не тільки його душею, але і свідомістю, про жодну його єдність, реальну незалежність України та відновлення її цивілізаційної місії в Європі годі говорити. Разом з тим, глибоко наївною є думка В.Ющенка про те, що під час пастирського візиту в Україну патріарха Московського і всієї Русі Кирила можна сподіватися на розвиток діалогу з ним у цьому напрямі.

Ми вважаємо, що НІКОЛИ і за ЖОДНИХ ОБСТАВИН Москва добровільно не погодиться на відновлення Української Помісної Церкви, так як автоматично це буде означати кінець багатовікової гегемонії Кремля не тільки в Україні, а і в цілому регіоні. Скоріше за все, так, як у свій час Росія поставила увесь православний світ перед фактом перенесення митрополії з Києва до Москви, точно так треба діяти і у відновленні Української Помісної Церкви. www.duhvoli.com.ua
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи