Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Штурмова вибухівка “Стилет” – антитерор по-українськи

Один з “типових” варіантів дій терористичних груп – захоплення людей в літаках. Озброєні операції із звільнення – це серйозна загроза для заручників. Проаналізувавши результати реальних операцій штурму літаків із заручниками, яких захопили терористи, українські науковці розробили концепцію нової системи озброєння під назвою – штурмова вибухівка “Стилет”.
Реалії нашого часу свідчать, що терористи вишукують больові точки державного організму. В багатьох випадках вони захоплюють літаки із заручниками. Внаслідок цих терактів гинуть невинні люди і виникають дипломатичні й міждержавні ускладнення. Озброєна протидія спеціальних служб залишається найрозповсюдженішим варіантом ліквідації терористичних груп. Іншого реального шляху вирішення цієї проблеми не було.

Добре навчені штурмові підрозділи готові проникнути до літака і провести операцію. Проте, час наближення штурмової групи і проникнення спецназу в салон залишається вирішальним фактором для життя заручників. Щоб зменшити кількість невинних людських жертв і покращити технічні умови роботи спецназу, розроблено концепцію нової системи озброєння під назвою – штурмова вибухівка “Стилет”.

Запропоновану концепцію реалізували українські вчені і фахівці Івано-Франківського науково-виробничого підприємства “Валар”. Створена унікальна конструкція штурмової вибухівки “Стилет” до гранатомета. Головне призначення цієї вибухівки – максимальне зменшення боєздатності і короткочасна нейтралізація групи терористів в літаку. Нове озброєння передбачає нову тактику його використання, без безпосереднього наближення штурмуючих груп до літака.

Штурмова вибухівка “Стилет” призначена для стрільби з спеціального гранатомету “Стилет” чи загальновійськового гранатомету РПГ – 7 з новим оптичним прицілом і вказівником цілі. Після пострілу, під час наближення до корпусу літака, бронебійний наконечник вибухівки пробиває корпус літака. Одномоментно через порожнину бронебійного наконечника у внутрішній замкнутий простір літака під тиском подається речовина, яка тимчасово зменшує боєздатність чи тимчасово знешкоджує терористів й екіпаж. Дія газу поступово послаблюється і зникає приблизно через півгодини без шкідливого впливу на здоров’я людини.

Вибухівки “Стилет” оснащені легколітаючим дрібнодисперсним препаратом, який містить суміш активних речовин морфоліду пелларгінової кислоти і ортохлорбензилдедималононітрила, який застосовується у правоохоронних органах України. Як повідомляють офіційні джерела, аерозольна суміш безпечно впливає на усіх заручників і терористів. Суміш також ефективно діє на тих, хто знаходиться в алкогольному і наркотичному стані.

Штурмова вибухівка “Стилет – F” може використовуватись також для дистанційного гасіння пожеж в салонах літаків і автомобілів. В такому варіанті контейнер оснащується порошковими речовинами з інертними газами для гасіння пожеж. В даний час відбуваєтья модернізація цієї штурмової вибухівки для створення нових модифікацій.


Джерело: Cnews
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи