Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

5 — Синхронізація: комісари і снайпери

Будь-яка корисна робота в організації виконується лише компетентними людьми — тими, хто має відповідні здібності та кваліфікацію. Функції, пов’язані з чітким документообігом, своєчасним виконанням внутрішніх графіків, підтриманням трудової дисципліни та ефективною взаємодією між співробітниками найкраще виконують соціотипи, відомі як Синхронізатори.

ОРГАНІЗАТОРИ ЗА ЛАШТУНКАМИ
Вивчення типології людини дозволяє зрозуміти, що собою являє елемент системи, котрий називається Синхронізатором.

По-перше, як ми вже знаємо, це має бути інтроверт — людина, яка дещо закрита для зовнішнього світу, але намагається впорядкувати внутрішній світ організації. Синхронізатору не властива демонстративність, тому його активна діяльність ніби знаходиться в тіні і не помітна стороннім.

По-друге, це має бути сенсорик — людина, яка сприймає світ “тут і тепер”, мислить надзвичайно конкретно, володіє швидкими реакціями.

Завдяки інтроверсії і сенсориці Синхронізатори працюють в реальному часі і є неначе віссю, навколо якої “корпоративне колесо” може обертатися з неймовірною швидкістю. Наприклад, інформація про попит і пропозицію, зібрана Програматором, швидко опрацьовується Синхронізатором, очищається від “інформаційних шумів”, узгоджується з можливостями організації і передається Ефектору — кінцевому продуценту товарів і послуг. В залежності від масштабів корпорації змінюється і потужність синхронізуючого елемента: від одного офіс-менеджера до великого інформаційно-диспетчерського центру.

За великим рахунком, головне завдання Синхронізатора — підтримання в організації внутрішнього порядку. В чому він полягає? Річ у тім, що існує чотири типи Синхронізаторів, отже — чотири складових порядку: “комфорт”, “контроль”, “збереження традицій”, “технологія”.

КОМФОРТ. Як перетворити роботу на задоволення
Робота в організації займає приблизно половину нашого активного життя. Щоб у цій його частині було менше незручностей і страждань, щоб люди йшли на роботу з очікуванням чогось приємного, необхідно мати відповідного Синхронізатора. Поміркуйте, чи досить затишно вам працювати, чи добре ви харчуєтесь, чи можете розслабитись на робочому місці після стресу? Якщо ні, то вашій корпорації терміново потрібний

Сенсорно-етичний інтроверт, Художник, ISFP

А. Комфорт і дискомфорт, здоров’я і недуги, щастя і нещастя, життя та смерть — ось координати його системи цінностей. Любить розмірковувати про те, в яких умовах має проходити життя людини, щоб їй було приємно й затишно. Цінує життя в усіх його проявах. Любить утіхи і вміє їх давати. У коханні — художник.

Приязний. Майже завжди однаково теплий і уважний. Уміє запам’ятовувати та відтворювати пережиті у свій час емоції. Його сильна риса — уміння піднімати настрій іншим людям. Залюбки веселить їх жартами та анекдотами, тому часто стає душею компаній.

Зусиль над собою намагається не робити. Примушує себе дуже рідко, оскільки знає, що позитивного результату це, як правило, не дає. Зазвичай, не лізе в лідери, не прагне стати «володарем життя», віддаючи перевагу ролі його художника. Йому обтяжливо жити за жорстким планом, щодня щось виконувати (наприклад — скласти собі розпорядок дня). Спокійно діє за ситуацією, чекаючи, що життя саме підкаже йому, куди прямувати.

Б. Поривчасті та імпульсивні, вони люблять гостроту відчуттів поточного моменту, а не віддаленої перспективи. Тому не відкладають задоволень на пізніше і не чекають, адже чекати — це значить спостерігати згасання і загибель власних імпульсів, а для них внутрішній імпульс — основа життя. Треба відмовитись від уявлення про них, як про захоплених плануванням і дуже обов’язкових людей, схильних до підготовки та репетицій. Насправді перспективні цілі не мають для них великого значення. Їм властива, так би мовити, “виконавська точність”, яка зближує їх зі світом реальних речей, і потяг до барв, ліній, форм, тіней через відчуття і сприймання навколишньої гармонії. Відчуття у них загострені в порівнянні з представниками інших типів. Їх мало цікавлять абстракті речі — вони люблять тримати руку на пульсі життя. Відчувати цей пульс допомагають очі, вуха, пальці.

ISFP припуститься важкої помилки, якщо обере спеціальність, пов’язану з виконанням заструктурованих і розмірених стандартних операцій. Для того, щоб бути щасливим і продуктивно працювати, вони мають бути вільними у виборі дій та робочих операцій. Багато хто з них може відчувати інстинктивний потяг до природи. Деякі знаходять спільну мову з тваринами, легко налагоджують відносини з маленькими дітьми, яких інші вважають відлюдкуватими.

Зазвичай вони оптимістично настроєні і веселі; при цьому намагаються уникати різного роду обов’язків і обіцянок, заборон та обмежень; люблять свободу і шукають збудження, уникаючи нудьги в своєму потягу до нових відчуттів і випадкових радощів.

В. Люди цього типу відіграють не останню роль в трудовому колективі, але вони рідко висуваються на керівні пости і почуваються значно спокійніше там, де можуть комусь допомагати, залишаючись при цьому в тіні. Вони володіють рідкісним талантом спілкування з рослинним, тваринним світом — і іншими людьми. Живи сам і дай жити іншим — ось їхній основний принцип.

Вони здебільшого поступливі, добродушні і скромні, невимушені у спілкуванні, досить легко приноровлюються до будь-якої ситуації, не прагнуть до впливу на людей. Вони не поспішають приймати остаточні рішення, міркуючи приблизно так: “Якщо ми почекаємо ще трохи, чи не зміниться ситуація?”.

Вони впевнені, що люди працюють краще і ефективніше, коли зі сторони отримують більше підтримки та схвалення, ніж критики. Їм буває важко утримувати дистанцію між собою і тими, хто займає нижче положення, і цією їхньою слабістю нерідко зловживають. Всім, хто любить робити справи на свій лад, приємно і зручно працювати з начальником цього типу. Підтримка, яку надає ISFP, нерідко виражається безсловесно — в несподіваному подарунку чи якійсь іншій дії. Букет квітів, відгул чи яка-небудь несподівана почесть, виявлена підлеглому — ось основні знаки схвалення з боку ISFP.

Вони вважають, що найкраще працює той колектив, в якому панує затишна емоційна атмосфера. Тому вони всі сили спрямовують на те, щоб їхнє оточення складалося з людей, з якими приємно мати справу, вважаючи, що все інше додасться. Вони спокійно ставляться до відхилень від розпорядку і ніколи не відмовляються випити зі співробітниками чашечку кави та вислухати розповідь про чиїсь проблеми. Треба сказати, що тільки вони вміють так самовіддано допомагати іншим, вникати в поточну ситуацію і залагоджувати її всім на втіху. ISFP приносять користь тихо і постійно, їм добре відомі найкоротші маршрути в нескінченному бюрократичному океані.

Олександр (інтуїтивно-логічний екстраверт, “Новатор”), начальник відділу проектного інституту, так висловився про свого підлеглого “Художника”: “Мені з ним завжди спокійно і приємно. А якщо я хочу смачно і недорого перекусити, то йду на обідню перерву разом з Романом і замовляю те, що й він. А ще в нього є талант цілителя, тому коли себе погано почуваю, то завжди прислуховуюсь до його порад. Іноді мені здається, що він краще відчуває мій стан, ніж я сам”.

ЯСКРАВІ ПРЕДСТАВНИКИ СОЦІОТИПУ “ХУДОЖНИК”:
Євген Леонов, Олег Табаков, Ярослав Гашек і його бравий солдат Швейк, Леонід Якубович, Михайло Жванецький, Сергій Крилов, Оксана Білозір, Ольга Юнакова.


КОНТРОЛЬ. “Корпорація — це облік і дисципліна”.
Але якщо створенням порядку будуть займатися лише “Художники”, то ваша організація швидко перетвориться на якийсь будинок відпочинку чи клуб, де задоволення від роботи цінуватиметься вище, ніж сама робота. Але ж ви хочете, щоб працівники приходили вчасно, не байдикували на робочому місці і не розбазарювали майно організації. Для цього вам просто необхідний найжорсткіший Синхронізатор, широко відомий у вузьких колах під іменем

Логіко-сенсорний інтроверт, Контролер, ISTJ

А. Послідовний борець. Мислення дуже систематичне. Педантичний, особливо в ділових питаннях. З повагою ставиться до ієрархічних систем, де кожний знає своє місце. Вважає, що поведінка людини також має відповідати її становищу: ступеню, званню, посаді. Повага й авторитет — це справжні цінності. Суворо дотримується субординації. Знає, як до кого належить звертатися.

Має добрі організаторські здібності. Його діяльність часто спрямована на утвердження дисципліни й порядку. Вимогливий і непримиренний до нехлюйства в роботі. Має неабияку силу волі, яку використовує як засіб створення порядку. Коли він начальник — уміло застосовує адміністративний тиск.

Наполегливий і дуже працьовитий, йому не позичати посидючості. Тверезий реаліст. Знання намагається застосувати практично. Стоїк. Витривалий і невибагливий. Часом змушений боротися з власною замкнутістю і сором’язливістю. Йому властива суперечність між потягом до людей, до колективу, і відчуженістю, замкненістю в собі.

Б. Їм властива рішучість і надійність в критичних ситуаціях. Вдома і на роботі люди цього типу досить спокійні та серйозні. Надзвичайно наполегливі. В роботу вносять практичний погляд на речі, люблять добротність і детальність. Чудово працюють банківськими контролерами, ревізорами, податковими інспекторами. Скоріше всього, їх зацікавить робота в службі безпеки. Можуть бути дуже уважними до інтересів і завдань свого підприємства, проте значно менше уваги приділяють його працівникам та їхнім потребам.

Не терплять марнотратства і бажають, щоб інші брали з них приклад бережливості. Схильні до патріархального сімейного укладу, підтримують прості та ясні правила поведінки. Не люблять вишуканих фраз, легковажного одягу і пишної домашньої обстановки — їх більше цікавить зручність у користуванні та надійність, краса має менше значення. Одяг люблять зручний і практичний, останні “крики моди” — не для них. “Без дурниць” в їжі і одягу — ось девіз ISTJ, на яких не справляють враження екзотична їжа, напої чи новомодний одяг.

Чоловіки цього типу можуть отримувати “розрядку” на холостяцьких вечірках, де є частими жарти, прийнятні лише в чоловічих компаніях. Залюбки беруть участь в ритуальних святкуваннях: весіллях, днях народження, річницях і т.п.

В. Найважливіше для них — практичні результати. Надають великого значення раціональному витрачанню коштів. Їхня сильна сторона — здатність діяти швидко і чітко. Завжди намагаються довести свої справи до завершення, тут їм допомагає уважність до найменших деталей і зосередженість на конкретному. Якщо вони керують сімейним бізнесом, то переконані, що в ньому братимуть участь всі члени сім’ї без винятку.

Відрізняються спокоєм і витримкою. Це робить їх незамінними в екстремальних ситуаціях — від операційної до поля бою. І справді, людей цього типу багато у збройних силах, від рядових до генералів (хоча вони складають приблизно 6 відсотків населення, у збройних силах США їх приблизно 30 відсотків).

Нерідко займають позицію, яка вимагає, щоб їм все показували і переконливо доводили: “Покажіть мені, що ці витрати виправдані; доведіть мені, що ви праві”. Не дивно, що з них виходять непогані службовці кредитних установ. Не схильні хвалити людей, навіть там, де це необхідно. Вважають самоочевидним, що будь-яка робота має виконуватись своєчасно, акуратно і точно, і дивуються, чому когось треба хвалити за виконання його прямих обов’язків. Зарплата сама по собі є достатньою винагородою, ну а якщо вас вистачить на двадцять років — додамо золотий годинник. Їх цікавлять в основному конкретні проблеми сьогоднішнього дня, тому вони хороші тактики, але не стратеги.

ЯСКРАВІ ПРЕДСТАВНИКИ СОЦІОТИПУ “КОНТРОЛЕР”:
Максим Горький, Ред’ярд Киплінг, співаки Олександр Сєров і Павло Зібров, актори Ален Делон, Леонід Філатов, Василь Шукшин, політики Саддам Хусейн, Йосип Сталін, журналіст Ігор Сторожук.


ЗБЕРЕЖЕННЯ ТРАДИЦІЙ. Санітари корпоративного лісу
Але буває, що “Контролери” надто захоплюються і втрачають почуття міри. Їхня цілеспрямованість і гонитва за практичним результатом іноді призводить до ігнорування почуттів та інтересів колег і підлеглих. Ще зовсім недавно, в умовах дуже стабільної і механістичної тоталітарної системи, “Контролери” були найефективнішим і найпоширенішим типом Синхронізатора. Але сьогодні нові часи. Руйнування колишнього правового поля, висока соціальна динаміка і зростаюча роль неформальних рішень висувають на перший план нові вимоги до Синхронізаторів. Ні, без рішучості і жорсткої дисципліни нині також не обійтися, однак все більше потрібні фахівці з людських стосунків, що вміють відчувати людей і вірно враховувати їхні інтереси. З цими завданнями найкраще справляється

Етико-сенсорний інтроверт, Мораліст, ISFJ

А. Критик моральності: у вузькому колі полюбляє критикувати вчинки людей. Часто вирізняється різкістю оцінок. Має сильно розвинуте почуття обов’язку. Якщо дійшов висновку, що хтось негідник — у колі своїх знайомих не робить з цього таємниці: вони не повинні помилятися, хто добрий, а хто поганий. Окрім того, негідник є негідник, навіть якщо особисто йому він нічого поганого не зробив. У зв’язку з цим якийсь гуморист запустив в обіг афоризм “Моралісти — санітари лісу”.

Його сильні риси — вимогливість, наполегливість і послідовність. Людина волі й витримки. Може перебувати в постійній напрузі, не втрачаючи сили волі, протягом тривалого часу — коли знає, що це дійсно потрібно. Завжди «застібнутий на всі гудзики», внутрішньо змобілізований. Тільки близький друг може бачити його неохайним, недостатньо зібраним. Людям, котрі намагаються пригнітити його, підкорити своєму впливу, протиставляє твердість і непоступливість.

Прагне не вирізнятися. Стежить, щоб і його близькі особливо не «висовувались». У роботі наполегливий, ретельний, посидючий і сумлінний.

Б. Люди цього типу відзначаються високою працездатністю, можуть працювати годинами, не відриваючись; завдання має бути виконаним досконало, наскільки це взагалі у людських силах. Високо цінять і поважають традиційні і перевірені методи роботи. Процедури, продиктовані керівництвами і довідниками — закон для ISFJ, а якщо хтось ними нехтує, то це викликає роздратування і незадоволення. Звичайно це роздратування приховується всередині і стає джерелом зайвого напруження. Вони відрізняються високою виконавською дисципліною; навряд чи їм сподобається робота в умовах непостійних і мінливих правил.

Добре себе почувають, коли турбуються про інших людей, таку роботу виконують уважно і терпляче. Володіють високою відповідальністю і видатним талантом у виконанні стандартних дій, які потребують повторних послідовних маніпуляцій. Теорії їх не дуже цікавлять — нехай інші користуються свободою операцій в абстрактних сферах.

Схильні діяти скоріше на основі особистих уявлень про людей, ніж користуючись якимись логічними міркуваннями. Добре розуміють переваги, пов’язані з титулом, положенням або званням, і вміють це практично застосовувати. Їм добре зрозуміла цінність матеріальних ресурсів, не терплять марнотратства.

В. Це люди надзвичайно віддані, відповідальні, надійні та обов’язкові. Мають чудову здатність трудитись непомітно, наближаючи значні події і радіючи за інших. Їм властиві обережність, стриманість і самозаглибленість, вміння працювати насамоті. На світ дивляться тверезо-реалістично, їхні використання та інтерпретація фактів визначаються міжособистими стосунками. Вважають за краще, якщо їхній день розписаний по годинам і розпланований наперед.

Вони не схильні повставати проти загальноприйнятих норм і смиренно несуть тягар своїх обов’язків. Найголовніше в їхньому житті визначається словами “потрібно” і “має бути”. Cильними сторонами більшості ISFJ є те, що вони мало втомлюються від рутини, їх не дратують деталі. Вони добре почуваються, коли треба рухатись усталеним курсом, і найкраще виконують завдання, якщо знають, що від них очікують буквального дотримання інструкцій.

ЯСКРАВІ ПРЕДСТАВНИКИ СОЦІОТИПУ “МОРАЛІСТ”:
Щоб краще зрозуміти Синхронізатора-“Мораліста”, корисно згадати Мікеле Плачидо і його геніальний кінообраз борця з мафією комісара Катані. Прекрасний жіночий образ цього соціотипу створила Марлен Жобер в кінофільмі “Той, що приїхав з дощу”. До етико-сенсорних екстравертів також відносять Теодора Драйзера, Даміано Даміані, Софію Ротару, Таїсію Повалій, Володимира Горбуліна, Миколу Жулинського.


ТЕХНОЛОГІЯ. Краса і якість
Будь-який перехідний період рано чи пізно завершується. На думку оптимістів, в Україні вже намітився період тимчасової стабілізації. Це значить, що пора фірм-одноденок, трастів-привидів і “великих комбінаторів”, що діють під девізом “Вкрасти і втекти”, поступово відходить у минуле. Їх починають витісняти організації-виробники товарів і послуг, орієнтовані на тривалий і, по можливості, чесний бізнес, які бажають не лише зароблятв гроші, але робити це гарно. У зв’язку з цим все більш перспективним стає новий тип Синхронізатора, відомий під іменем

Сенсорно-логічний інтроверт, Майстер, ISTP

А. У межах досяжного йому простору все добре організовано для роботи та відпочинку. Естет. Довіряє власному відчуттю прекрасного й потворного. Любить читати й розмірковувати про красу навколишнього світу, приємні відчуття. Тягнеться до чистого, неперевантаженого простору.
Практичний. Бачить власну вигоду і буде наполегливо відстоювати свої інтереси. У роботі йому потрібно добре знати коло своїх обов'язків і за що саме йому платять. Його рухи винятково економні. Тішиться своєю здатністю займатися тільки корисними справами. Дуже винахідливий, особливо в практичних речах. Природжений раціоналізатор.
Свій справжній настрій приховує за удаваною незворушністю. У конфліктних ситуаціях набирає особливо спокійного й неприступного вигляду. Йому властиві лаконічність та стриманість. Не любить просити. Він рідко і лише близьким розкриває свої почуття — усе носить в собі.
Б. ISTP часто вирізняються безстрашністю і навіть схильністю до продуманого ризику, у зв’язку з чим нерідко займаються туризмом, альпінізмом, мотогонками, полюванням тощо. Вони прагнуть хвилюючих подій і гострих відчуттів, будь-яка нова дія рятує їх від нудьги, навіть якщо це рибальство чи звичайна подорож. Як правило, вони володіють чудовою здатністю обходитись з різного роду пристроями та інструментами. Найкращі віртуози у володінні зброєю — це ISTP.

ДО РЕЧІ
Головною рисою, що відрізняє цих людей, є здатність діяти ефективно, спокійно і без показухи. Якщо ви перший раз заходите в кабінет “Майстра”, то мимоволі виникає підозра, що роботою тут і не пахне. Інтер’єр кабінету дуже лаконічний, немає стосів паперів, листів, документів та інших симптомів “бурхливої діяльності”. Все надзвичайно функціонально і зручно, все “під рукою”. Відчувається добрий смак господаря кімнати і його впевненість у власному розумінні краси. Більше всього вражає робочий стіл “Майстра”, на якому часто немає нічого, крім телефона. Вас зустрічає спокійна, небагатослівна і впевнена в собі людина. Здається, що пісня “А ти такий холодний, як айсберг в океані...” — це про нього. Перша ваша думка — вирафінований ледацюга. Проте вже наступна думка буде протилежною — після того, як невідомо звідки він не дивлячись, точним рухом дістане потрібний вам документ або за 30 секунд вирішить питання, яке ви вже вважали безнадійним. Пізніше ви усвідомите, що у нього, виявляється, ніколи немає черг відвідувачів. “Майстер” все встигає робити, але робота виконується ніби сама собою, невимушено і непомітно. Він підтримує чіткий порядок і дисципліну, але без зайвого тиску і солдафонщини. Він завжди вкладається в поставлені терміни, але при цього слідує лише своєму внутрішньому графіку.

В. Їхня небагатослівність в поєднанні з реалістичним сприйманням світу і орієнтацією на “тут і тепер” створюють ISTP репутацію людей холодних і замкнених. Рішення, які вони приймають, об’єктивні, знеособлені і є результатом аналізу. Проте їхній стиль життя визначається рухливістю, гнучкістю і непередбачуваністю. Гнучкість дозволяє їм легко пристосовуватись до незапланованих заходів, більш того — в процесі роботи їм необхідно періодично відволікатись, що вони з задоволенням і роблять. До їхніх сильних рис належить здатність накопичувати обширні технічні дані без складання інструкцій, описів та інших документів, які нерідко вимагаються на робочому місці. Тут їх лякають тільки три речі: рутина, дріб’язкове керівництво і паперова тяганина.

ЯСКРАВІ ПРЕДСТАВНИКИ СОЦІОТИПУ “МАЙСТЕР”:
Краще зрозуміти людей цього соціотипу допоможе образ снайпера, створений прекрасним актором Ліно Вентурою у фільмі “Зануда”. А хто дивився кінобойовик “Кішка”, той запам’ятав образ Пробека — талановитого фахівця з планування і здійснення силових операцій. Серед кращих жіночих образів “Майстра” — скритні і непередбачувані кіногероїні Маргарити Терехової у фільмах “Собака на сіні” і “Благочестива Марта”. До цього соціотипу також відносять акторів Жана Габена, Чарльза Бронсона, Джоді Фостер, народних депутатів Євгена Марчука і Михайла Павловського.

Далі буде.


Попередні статті:

Клуб знайомств “Перехід-IV”: для тих, хто прагне більшого

1. Створи свою корпорацію!

2. Очі та руки вашої організації

3. Підводна частина корпоративного айсбергу

4. Психологія корпоративної розвідки
 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи