Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

6 - Фактор експансії. Генії кінцевого результату.

Масове продукування товарів і послуг, розширення організації та її активний вплив на зовнішній світ потребують людей з особливими психологічними якостями. Ними володіють особи, без яких будь-яка організаційна діяльність стає безглуздою. Це Ефектори — генії кінцевого результату. Для підготовки компетентних Ефекторів потрібно вміти виявляти людей, що володіють сенсорикою і екстраверсією.

1. ЕМОЦІЙНА АРТ-ПІДГОТОВКА
Перший крок в освоєнні навколишнього ділового простору — створення атмосфери, при якій сама згадка про вашу організацію викликатиме в масовій свідомості приємні емоції і бажання “взяти участь”. Далеко не просто генерувати для цього потужні і колоритні емоційні імпульси. Проте є люди, в яких це виходить легко і невимушено, з неприхованим задоволенням. Всі вони належать до ефекторного соціотипу, що називається

Етико-сенсорний екстраверт, Популяризатор, ESFJ

А. Його емоції сильні й колоритні. Щиру емоційність вважає природною й нормальною, тому воліє не стримувати своїх емоцій. Приємний співрозмовник. Любить застілля, веселощі. Даючи радість іншим, радіє сам. Гість — його улюбленець. Вміє зрозуміти, захопитися, схвалити, поспівчувати. Любить і вміє створювати комфорт. Вважає, що помешкання є комфортним лише тоді, коли в ньому у людини піднімається настрій. Вміло готує і вміє зі смаком сервірувати стіл. Не любить чекати, не терпить зволікання.

Більше говорить про добре, ніж про погане. Оптиміст. Його життєва філософія: «Краще пройти життєвий шлях не плачучи, а сміючись». Вірить у щасливу зірку для себе й своїх близьких. Любить галасливі компанії, де можна повеселитися досхочу. Йому подобається бути в гущі людей і в центрі їхньої уваги. Не може сидіти без діла, постійно готовий до дій, весь час у русі. На будь-яку спробу зовнішнього тиску і замаху на його інтереси відповідає енергійною відсіччю.

Б. Надзвичайно товариські і комунікабельні, вони черпають енергію з людських відносин і схильні ідеалізувати всіх і все, з чим мають справу. Їхня гостинність не знає меж, вони готові перейти на “ти” вже після першої зустрічі. На суспільних заходах вони постійно турбуються про те, щоб всі почувались комфортно і не лишались осторонь від обговорюваних проблем. Душа у них завжди щира і відкрита, їм властиві безпосередні емоційні реакції. Це м’які, дещо сентиментальні люди. Вони сприймають різноманітні святкування (дні народження, річниці, ювілеї) як дійсно важливі події і зі смаком віддаються збудливій атмосфері свята. Проте іноді у них бувають гості приступи песимізму, коли їм доводиться енергійно відганяти привиди можливих катастроф і нещасть, то ж ці типи потребують постійного контролю над своїм незрозумілим передчуттям невмолимої біди.

В. Вибачливість, люб’язність, товариськість — ось основне, що характеризує людей цього типу. Їхня увага найперше спрямована на конкретні подробиці діяльності як всієї організації, так і конкретних людей. Щедрі на зовнішні знаки уваги і підтримку, керівники цього типу пам’ятають дні народження всіх своїх підлеглих і намагаються прикрасити роботу приємними дрібничками. Вам не потрібно гадати, подобається щось людям цього типу чи ні — всі емоції відобразяться на їхньому обличчі, навіть якщо не буде промовлено жодного слова. Люди цього типу акуратні і дуже працездатні, вони вміють турбуватись про оточуючих.

ЯСКРАВІ ПРЕДСТАВНИКИ СОЦІОТИПУ “ПОПУЛЯРИЗАТОР”
Віктор Гюго, Володимир Яворівський, актори Лайза Мінеллі і Клара Новікова, співаки Філіп Кіркоров і Юрко Юрченко, телеведучі Олена Фроляк і Олександр Радченко


2. ГЕНЕРАЛИ ВЕЛИКИХ ТЕРИТОРІЙ
Після масового “запалювання”, здійсненого Популяризатором, пора розпочинати фізичне освоєння простору: формувати мережу представництв, створювати філії, експериментальні ділянки тощо. Тут вже на одних емоціях і ентузіазмі далеко не заїдеш. Тому Ефектори “другої хвилі” мають володіти цілком інакшими психологічними якостями. Так воно і є. Знайомтесь:

Сенсорно-логічний екстраверт, Генерал, ESTP

А. Вольова, цілеспрямована людина. Уміє зосередити свої сили в потрібний момент. Любить розмірковувати про дисципліну, необхідність виховувати сильний характер. Йому властива велика працездатність, наполегливість, котра збільшується пропорційно кількості перепон. У звичайних умовах стає ніби сам не свій, але з появою труднощів пожвавлюється, запалюється. Уміє ризикувати, йти «ва-банк».

Ніколи не йде зразу напролом. В цілому його стратегію можна назвати «методом залізного кільця, що стискається». Силу застосовує лише в разі потреби. Йому властива гнучкість, сміливість, сприймання життя таким, яким воно є.

Не має сумнівів щодо свого права керувати людьми. Уміє і любить брати на себе відповідальність. Вважає, що до людей потрібно ставитись не поблажливо, а вимогливо. Добрий організатор. Підкреслено недемонстративний, враженням, яке справляє на інших, не переймається. Суворо дотримується принципу: «Добре роби свою справу і хороше про тебе скажуть інші».

Б. Зазвичай, це люди діла. Безжалісні прагматики, чудові організатори, мають широке коло ділових знайомств. Вони легко приходять в роздратування, тому схильні уникати ситуацій з напруженими міжособистими взаєминами. Вони активно йдуть назустріч життю, з величезним апетитом відкусуючи шматки від пирога задоволень, ризикованих розваг, бойових пригод і спортивних змагань.

В. Це підприємливий і досить відчайдушний тип з широким спектром інтересів. Вони надзвичайно діловиті і люблять тримати руки на кількох горщиках одночасно, заварюючи якомога більше каші, щоб найбільша кількість людей залежала від них і жити було цікавіше. Їхній життєвий стиль відрізняє гнучкість, непередбачуваність і швидкі реакції на вимоги ситуації. Їхні природні нахили мають характер об’єктивності і ухиляння від особистісного. Схильні до прямого, конкретного і безжалісного підходу до життєвих явищ. Чітко розділяють роботу і дім, суспільне і особисте, пристрасне і об’єктивне. Особливо ефективно діють в екстремальних ситуаціях. Володіють гострим відчуттям моменту, довіряють тільки теперішньому дню. “Роби, що можеш, а за інше не тривожся. Не берись за справу, мета якої надто віддалена — це марна трата часу”. Їхня сильна сторона — винятковий практицизм у всьому, пов’язаному з трудовою діяльністю. Мають добре чуття на деталі і легко знаходять спільну мову з колегами у всьому, що стосується конкретних особливостей роботи.

ЯСКРАВІ ПРЕДСТАВНИКИ СОЦІОТИПУ “ГЕНЕРАЛ”:
Богдан Хмельницький, Наполеон Бонапарт, Володимир Ленін, маршал Георгій Жуков, генерал Олександр Лебедь, актор Кирило Лавров. Відомо, що в кіно і театрі роль особливо вдається, коли персонаж і актор належать до того самого соціотипу. Підтвердження цього: маршал Жуков у виконанні Михайла Ульянова і роль, прекрасно зіграна Станіславом Говорухіним у кінофільмі “Асса”. Або згадайте комісара Жеглова у виконанні Володимира Висоцького, чи фінансиста з фільму “Уолл-Стрит” у виконанні ще одного артиста-“Генерала” — Майкла Дугласа.


3. ВИПРОБУВАННЯ НА МІЦНІСТЬ. ПОСЛІДОВНИКИ МІЧУРІНА.

Якщо Генерал створив розгалужену мережу, то це ще не значить, що вона буде рентабельною і здатною до саморозвитку. Зрозуміло, що у суспільному житті, як і в природі, існує природний добір, так що раніше чи пізніше все неефективне вмирає... Але за цей час мертвонароджені філії і представництва вашої організації ще встигнуть висмоктати з “центральних артерій” немало “крові”. Тому, слідом за Мічуріним, можна сказати: “Ми не можемо чекати милостей від природи, провести селекцію на життєздатність — наше завдання!”. Тим більше, що для цього є відповідний Ефектор, до того ж зі своєю авторською методою. Сутність методи проста, як шухля: для перевірки організації на міцність її треба добряче потрясти. Цей Ефектор відомий як

Сенсорно-етичний екстраверт, Покровитель, ESFP

А. Людина дії. Йому властива неспокійна активність, жадібність до практичної діяльності. Всі дії оцінює насамперед з огляду на їх стрімкість і натиск. Тому часто виступає за негайну дію тут і зараз, намагається бути ніби скрізь одночасно, тобто володіти простором. Любить бути лідером, із задоволенням веде за собою людей. Уміє і любить ризикувати. Відчуття небезпеки часто викликає в нього не тривогу, а бойове збудження, бажання негайно дати відсіч.

Його ідеал — гарно виявлені воля людини, шляхетність і звитяга. Має потяг до протегування, заступництва, опікунства, благодійності. Його влада тримається не на насильстві, а на довірі, захопленні, любові. Прагне, щоб його накази виконувались із задоволенням. Уміє впливати на людей, завойовувати їхні любов і повагу.

Комунікабельний — любить поговорити про що завгодно. Легко знайомиться з новими людьми, невимушено заводить з ними розмову. Його цікавить не пасивне спостереження, а активне втручання у перебіг подій. Дуже рухливий, не може довго всидіти на місці.

Б. Люди цього типу випромінюють оптимізм і доброту. Ввічливі, дотепні, балакучі, чарівні співрозмовники, відкриті для сприйняття навколишнього світу. Часто здається, що зі всіх типів це найбільш щедрі і веселі люди. “Актор” — ось слово, яке чи не найкраще описує ESFP. Вони постійно шукають спілкування з людьми, втікаючи від самотності. Добродушні жарти і дотепність роблять їх приємними у будь-якій компанії, здається, що вони йдуть по життю сміючись. Вони схильні одягатись за останньою модою і брати від життя все краще: одяг, їжу, фізичний і психологічний комфорт.

Вони можуть бути нестямно щедрими, і тоді все, що належить їм, належить в рівній мірі їхнім друзям. Розглядають життя як ріг достатку, з якого безперервним потоком ллються приємні речі, причому без найменших зусиль з боку ESFP. Вміння радіти життю іноді їх підводить і робить схильними до всіляких спокус. Вони схильні до імпульсивних вчинків, тому і чоловіки, і жінки цього типу дуже чутливі до впливу психологічних і фізичних зваб. ESFP чи не найбільш дратівливі зі всіх типів, проте намагаються не засмучуватись, в чому їм допомагає схильність прощати собі дрібні грішки.

Вони віддають перевагу активним видам діяльності, тому не варто примушувати їх працювати в самотності. Володіючи непересічними здібностями в налагодженні хороших стосунків, вони досягають успіху в роботі з людьми. Рішення приймають з великою теплотою, опираючись на особисті стосунки і власний життєвий досвід, їхня мова наповнена емоційною виразністю. Знання їх цікавлять лише як засіб до негайного практичного застосування, тому часто уникають роботи в науковій сфері чи інженерії, зате тяжіють до бізнесу і торгівлі. Їм особливо вдається робота з людьми в критичних ситуаціях, що приводить їх до зайнятості в соціальній сфері. Їм приносять радість велелюдні прийоми і перевтілення на сцені, коли вогні рампи яскраво освітлюють обличчя і життя навколо починає вирувати.

В. Вони люблять несподіванки і самі їх створюють. Збуджені і захоплені, повні веселощів і вільнодумства, вони вносять пожвавлення в будь-яку ситуацію, а роботу намагаються перетворити на забаву. Якщо ж роботу ніяк не вдається перетворити на гру і отримати від неї задоволення, то воліють її уникнути або просто вмивають руки і беруться за щось інше. Надзвичайно товариські і відкриті, їхнє сприйняття світу відрізняється надзвичайною конкретністю, їхні рішення завжди приймаються з врахуванням людського фактору, їхньому життєвому стилю властиві гнучкість, непередбачуваність і легкість. Вони бажають якомога більше побачити, відчути і пережити, за що їх іноді вважають поверховими і несерйозними. Нерідко вони відчувають проблеми щодо завершення розпочатих справ і не встигають за своїми задумками, що може супроводжуватись сумнівами у власній компетентності.

Їхній манері працювати властиві енергійність і невтомне прагнення до спілкування. Якщо в кімнаті знаходиться ESFP, то в ній нікому не буде тоскно. Мають здатність одночасно займатись кількома справами. Непередбачені обставини ними сприймаються як бажані гості, а несподівана або незапланована перерва в роботі — як приємна нагода поговорити і поділитись службовими плітками. В критичних ситуаціях вміють знайти потрібне слово, щоб підбадьорити або втішити колег і послабити напруженість. Слова тіточки Мейм: “Нам потрібне невеличке свято”, — сказані під час всезагального фінансового краху, можуть бути класичним прикладом того, як ESFP прагнуть відволікти себе і оточуючих від тяжких думок і підготувати торжество життя.

ЯСКРАВІ ПРЕДСТАВНИКИ СОЦІОТИПУ “ПОКРОВИТЕЛЬ”:
Юлій Цезар, Алла Пугачова, Михайло Горбачов, Іван Салій, Михайло Поплавський, Бил Клинтон, мер Москви Юрій Лужков, актори Діно Девіто та Джоан Коллінз. З казкових персонажів — це Буратіно і Незнайко.


4. КОРПОРАТИВНИЙ БУЛЬДОЗЕР. І НЕХАЙ ПЕРЕБУВАЄ З ВАМИ ШВАРЦ!
Після того, як Популяризатор, Генерал і Покровитель ретельно заґрунтували навколишній простір і довели його до потрібної кондиції, приходить час самого цікавого Ефектора з його “квадратно-гніздовим методом” організації життя. Одні його називають “Бульдозером”, другі — “Корпоративним тараном”, треті — наче науковіше — “Робочим органом”. Насправді це

Логіко-сенсорний екстраверт, Адміністратор, ESTJ

А. Адепт чесної праці. Не вірить в легкий успіх. Надає перевагу ЧЕСНІЙ ГРІ. Не терпить хитрощів і підступу, ненавидить злодіїв та шахраїв. Займається тільки практичними і корисними справами. Високо цінує компетентність, професіоналізм. У праці — винятково надійний партнер. Поняття «кодекс честі», «лицарство» — для нього справжня цінність.

Вважає дотримання правил сильною рисою, виявом характеру. Ретельно виконує свої обов’язки. Не може сидіти без діла, завжди готовий до активності. Має велику вроджену енергію. Не терпить зволікань, не любить відкладати виконання рішень. Виконуючи відповідальну роботу, розраховує не на імпровізацію, випадок чи несподіване натхнення, а на своєчасний початок і наполегливість.

Зовні охайний, зібраний, постава завжди пряма. Одягається добре і елегантно, але не виряджається. Речами користується довго, вони постійно дивують своєю свіжістю, так ніби час над ними не владний. Іноді здається, що БОРОТЬБА З ХАОСОМ — це їхнє життєве призначення.

Б. Вони володіють виключною здатністю організовувати обов’язкові заходи і детально керуватись прийнятими правилами. ESTJ нетерпимі до тих, хто виконує завдання без потрібної уваги до деталей і тонкощів, рекомендованих більш досвідченими у цій сфері людьми. ESTJ — це реалісти, які люблять і поважають факти; здебільшого, їх більше цікавлять нові технологічні процеси і технічні засоби, ніж принципи і теорії. Як правило, вони віддані своїй роботі, своїй організації і суспільству; вони знають, в чому полягають їхні обов’язки і навряд чи стануть від них ухилятись, навіть якщо це потребує значних жертв. Вони пунктуальні і сподіваються зустріти цю якість у всіх інших, слідують розпорядку на роботі і вдома, намагаючись знайти кожній речі її місце і бажаючи бачити її саме на цьому місці. Як правило, вони точні та обов’язкові і в роботі, і у грі.

Вони не люблять бентежити співрозмовників двозначними висловлюваннями і жартами. ESTJ будують свої стосунки з людьми на основі традицій і звичаїв, підтримуючи гармонійні зв’язки з людьми шляхом організації добре підготованих заходів. Для них багато важать сімейні традиції, тому вони охоче їх підтримують.

В. Якщо ви бажаєте, щоб робота була виконаною, інструкції втілені в життя, система вдосконалена, а діюча програма вірно оцінена — запросіть для цього ESTJ. Вони схильні до прямого і відкритого висловлювання власних поглядів, що може приводити до суперечок. Часто вони демонструють високу академічну успішність, що забезпечує їм відповідні дипломи, котрі вони самі високо цінуютьть і вимагають такого ж від інших. Взагалі, вони вимагають до себе поваги і самі не відстають, коли це потрібно.

ESTJ не можуть працювати на повну силу, якщо не мають перед собою чіткого плану. Вони надзвичайно нетерпимі до дезорганізуючих факторів і неналежної поведінки легковажних колег. Вони не дуже прислухаються до тих, хто, на їхню думку, не має достатньої кваліфікації, щоб висловлювати свої міркування. Найважче для них — розслабитись і відпочити.

NOTA BENE:Соціотипом “Адміністратор” в цілому описується лицарська складова української етнопсихіки. Цей тип етнопсихіки також мали галілеяни, варяги та литовське лицарство, які виступали в ролі чоловічого (батьківського) начала при “етнічному зачатті” українських етносів — антів, русів та козаків (детальніше див.: Стратегія Четвертої хвилі)

ЯСКРАВІ ПРЕДСТАВНИКИ СОЦІОТИПУ “АДМІНІСТРАТОР”:
Святослав Завойовник, Петро Сагайдачний, Артур Конан-Дойл і його Шерлок Холмс, Томас Едісон, Генрі Форд, ректор Європейського університету Іван Тимошенко, Маргарет Тетчер, телеведуча Людмила Добровольська, артистка Руслана Лижичко, Павло Лазаренко, актори Вячеслав Тіхонов і його Штирліц, Василь Ліванов, Арнольд Шварценеггер, Дольф Лунґрен, Джулія Робертс, Шон Коннері і його Джеймс Бонд (агент 007).

Головна риса “Адміністраторів” на роботі і відпочинку — прагнення до логічної завершеності: всі справи на роботі треба виконати, всі фляшки на вечірці треба випити. “Коли ми працюємо, то маємо ставитись до справи серйозно; коли веселимось, то вже в повній мірі. Безглуздо змішувати одне з другим” (Генрі Форд).

Або так: якщо “Адміністратор”-фотограф випадково випив проявник, то після цього він вип’є і закріплювач, щоб завершити процес і відчути вдоволення від чесно виконаного обов’язку.


Далі буде.


Попередні статті:

Клуб знайомств “Перехід-IV”: для тих, хто прагне більшого

1 - Створи свою корпорацію!

2 - Очі та руки вашої організації

3 - Підводна частина корпоративного айсбергу

4 - Психологія корпоративної розвідки

5 - Комісари і снайпери
 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи