Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Гомер родом з Миколаїва

Гомер родом з Миколаїва, і у ці дні виповнюється 2660 років від дня народження відомого грецького поета.
Таке сенсаційне твердження обстоює миколаївський історик-аматор Анатолій Золотухін. Досі точна дата народження поета вченим не відома, на роль його батьківщини претендують понад півтора десятка колишніх античних міст. Натомість інженер-фізик з Миколаїва пропонує шукати усі відповіді в "Іліаді" та "Одіссеї".

Твердження, що Гомер був сліпий, Анатолій Золотухін відкинув одразу – подорож Одіссея описана так детально, що зробити це міг тільки очевидець. Гомера ж вважали сліпим помилково – через його справжнє ім'я Гнур, що у перекладі з грецької незрячий. Припустивши, що поет був учасником мандрівки Одіссея, миколаївський дослідник спробував перечитати поему як біографічну.

Далі почав розвивати припущення вчених ще минулого століття – Одісей плавав не Середземним, а Чорним морем, це у свою чергу стало ключем до географічних загадок поеми: плавучий оствів Еола – нинішній Зміїний, бухта Ліндстригонів зараз Балаклавська. Сцилла і Харибда - дві скелі у Босфорі, а поряд Планкти – скелі, що ніби зіштовхуються, коли втихає північний вітер. Гомер усе це так добре знав, бо народився поблизу, на території сучасного Миколаєва – твердить Анатолій Золотухін.

Підтвердила гіпотези вченого і давня знахідка на острові Березань (Золотухін вважає, що це острів Церцеї). Там знайшли табличку, де дослідник за допомогою комп'ютера зумів прочитати дату народження та смерті Гомера.

Самої могили Гомера досі не знайшли, бо вона, ймовірно, зараз під водою. Анатолій Золотухін сподівається, що це колись обов'язково станеться, адже розкопки на острові Березань хоч і повільно, та все ж ведуться.
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи