Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Перші міжнародні драгоманівські читання

30 вересня виповнилось 162 роки з дня народження видатного українського вченого і громадського діяча Михайла Драгоманова. 2 жовтня в Києві відбулися перші Міжнародні драгоманівські читання. Їх організатором були міністерство освіти України, Академія педагогічних наук, Національний педагогічний університет ім.Михайла Драгованова та Товариство “Просвіта”.
Конференція працювала за наступними тематичними напрямами: Михайло Драгоманов у контексті педагогічної думки ХIХ-ХХI ст.; Філософські та культурологічні аспекти у творчій спадщині Михайла Драгоманова; Етнологічні, історичні та соціальні дослідження у творчості Михайла Драгоманова; Українська словесність у спадщині Михайла Драгоманова.

Болгарію на конференції представляла українка Антоніна Якімова - директор першої в Болгарії української недільної школи. Вона підготувала реферат про педагогічну діяльність Михайла Драгоманова у Вищій школі в Софії - нині це Софійський університет “Св.Клімент Охрідський”.

Як відомо, до Болгарії проф.Драгоманов приїхав 1889 р. і викладав історію майже до останнього дня свого життя - 20 червня 1895 р. Його поховали на центральному цвинтарі Софії. У болгарській столиці мешкала дочка Драгоманова - Лідія, чоловіком якої був учень Драгоманова - відомий болгарський вчений, перший болгарський україніст проф.Iван Шишманов. Онука Драгоманова - Дімітра Шишманова - комуністи розстріляли 1945 р. як “ворога народу”.


----------------------------------------------------

В тему:

Новий сервер для “Болгаро-українських вістей”
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Метафора колективного розуму

Шукачі перлів: надлюдський розум «Народного Оглядача», його практичні прояви та перспективи

У цій статті ознайомимось з трьома реальними історіями дії надлюдського розуму, розглянемо наш досвід його застосування і сформулюємо три найближчі завдання нашого проекту.

Останні записи