Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Український часопис на Кубані

У Краснодарі вийшли два чергові числа (друге та третє за 2003 рік) “Вісника” Товариства української культури Кубані, в яких уміщено інформацію про Україну, діаспору та дивовижний край на півдні Росії, здавна заселений вихідцями з Лівобережжя й Середньої Наддніпрянщини, край козацької слави й розкішної природи – Кубань.
Про сучасне відродження української культури на Кубані розповідається в статтях “Наследуем украинские традиции” та “Щоб не стати байдужими”. Автор першої, Микола Гаврюшенко, на прикладі виставки робіт студентів кафедри декоративно-прикладного мистецтва Краснодарського державного університету культури та мистецтв, що відбулася в Лазаревському центрі національних культур (м.Сочі), доводить, що “народні традиції ... українців зберігаються, розвиваються і вдруге народжуються в сучасних умовах не тільки в самій Україні, але й далеко за її межами – в реґіонах, де компактно або розкидано проживають українці”. Він також наголошує на тому, що, незважаючи на довге співжиття з іншими народами, українцям властиве довготривале збереження національних рис.

Авторка іншої статті, Тамара Тимошенко, розповідає про літературно-музичний вечір, присвячений пам’яті Лесі Українки, який відбувся також у Лазаревському центрі національних культур. Організатори, творчі колективи Центру української культури: народний колектив “Покуть”, зразковий фольклорний ансамбль “Рушничок” та дитяча студія образотворчого мистецтва. Впродовж вечора лунали українські пісні, звучали бандура, сопілка, скрипка, фортепіано. Учні декламували Лесині вірші, а оформлення зали ілюстраціями до “Лісової пісні” надало вечорові якогось казкового забарвлення.

Про те, як сприймає такий культурний розвій офіційна українська влада, зокрема її представництво у Російській Федерації, йдеться в публікаціях “З відгуків на статтю В.Чумаченка “Рік України без українців”, “Тепла зустріч” та в листі з МЗС України.

В останньому вказуються причини відмови України відкрити Генеральне консульство в Краснодарі та заснування його в Ростові-на-Дону, - основна з яких те, що Ростовська область “є важливим реґіоном півдня європейської частини Росії” і центром Південного федерального округу. Приємною новиною для кубанських українців став приїзд генерального консула України в Ростові-на-Дону Петра Андрієнка та його зустріч із представниками Товариства української культури Кубані.

Стаття “Великому Кобзареві присвячується” розповідає про сьомий щорічний конкурс на краще декламування віршів Тараса Шевченка серед учнів середніх шкіл Краснодара. Цього разу в ньому взяли участь 35 підлітків, а переможницею стала Настя Давидова, яка прочитала уривок з поеми “Катерина”.

“До історії Краснодарської української школи 9-річки” – продовження публікацій документів і спогадів, що розповідають про вчителів і вихованців цього навчального закладу, закритого, як і сотні інших, у драматичні 30-ті роки XX ст.

Публікація Федора Кубанського “Винищення однієї кубанської родини” ще раз нагадує про страшний голодомор і терор, що були влаштовані на етнічних українських землях радянською системою.

Наприкінці під заголовком “Що ви знаєте про Кубань?” зібрано багато інформації про цю південну перлину Росії, зокрема про її флору та фауну.

“Вісник Товариства української культури Кубані” – практично єдиний україномовний часопис цього краю, який виходить, на жаль, накладом лише в 300 примірників.


----------------------------------------------------

В тему:

На користь української культури в Росії

Українська культура в м.Сочі

Українська Кубань

Українська Кубань сьогодні

З імперськими ознаками

Звернення до української молоді Росії

Вадим Скуратівський: Українська Кубань
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи