Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Спільна медитація Тараса Компаниченка і Кирила Стеценка

18 жовтня перед відвідувачами культурологічно-мистецької програми Кирила Стеценка “Світ України” виступив бандурист і лірник Тарас Компаниченко. Він представив пісні і композиції, які увійдуть в його нову програму “Медитація козака Мамая”.
Тарас з дитинства нерозлучний з бандурою – закінчив музичну школу по класу бандури і вже більше 15 років грає на бандурі і лірі та співає. А також мандрує, як справжній кобзар. На цей концерт він примандрував зі своєю сім’єю – дружиною і чотирма дітьми, найменшому з яких ще немає й року.

Нині в Європі дуже популярна етнічна музика, люди почали цікавитися минулим своєї культури та музики. В Україні традиційна народна культура є не просто історичним фактом, але й живою реальністю. Це й показав нам вчора Тарас Компаниченко, який в основному грав на старосвітській бандурі, яка є класичним інструментом кобзарів.

Тарас зіграв і проспівав декілька дум, балад, кант, козацький танець і навіть дві сороміцькі пісні (одна з яких - “Штани мої шаровари”- Харківського бандуриста Анатолія Порфиненка). За словами Тараса Компаниченка кобзарі, лірники, бандуристи співали не тільки релігійні і побожні пісні, але й сороміцькі, оскільки їм доводилося грати при різних оказіях, деколи забавляти людей в шинках.

Особливо мені сподобались “Козацький танець” – хорова козацька пісня 1619 року, “Подякуйте Христу-пану” та історична пісня 15 століття, що відображала перші сутички українців з турками. Ця пісня не забута на Західній Україні і донині співається на похоронах молодого хлопця.

Дуже гарно прозвучав кант, текст якого Тарас взяв з рукописного збірника Сергія Маслова. Кант з’явився в Україні в другій половині 16 століття в протестанських колах вищої аристократії і був адаптований як новий вид культури, його перекладали з латині та німецької, а потім з польської і словацької мов.

Закінчив свій виступ Тарас Компаниченко виконанням в гарячій манері (як співали на Полтавщині, бо є ще виконання в холодній манері) епічного твору “Буря на Чорному морі”. Ця композиція, а також дві балади, дві думи, три псальми, один кант, два танця і ще одна історична пісня входять до його компакт-диску, який в грудні 2002 року видала мистецька агенція “Арт-велес”.

Цей диск, а також диск ще одного видатного українського сучасного кобзаря Миколи Будника — людини, яка фактично відродила кобзарство в автентичному його вигляді, перейнявши традицію від старого дев'яностолітнього кобзаря Георгія Ткаченка – можна придбати на інтернет-сайті корпорації Колос.

В ролі організатора і ведучого концерту виступив скрипаль і композитор Кирило Стеценко, який є ініціатором всіх заходів мистецько-культурологічного проекту СВІТ УКРАЇНИ. Цей проект задуманий як серія концертів, лекцій та тренінгів у клубах Києва та інших міст України. Мережа поширюється за підтримки відповідних теле- і радіопрограм. Серед артистів, лекторів та вчителів програми СВІТ УКРАЇНИ: Едуард Драч, Михайло Хай, Олексій Журавчак, Юрій Фединський (США), Катерина Мотрич, Валерій Шевчук, Ігор Каганець, Євген Товстуха, Романа Кобальчинська, Олексій Доля, Ольга Мельник, Віра Манько, Микола Ткач та інші.

Міжнародний Фонд ім. Кирила Стеценка, який є засновником Журналу нової еліти “ПЕРЕХІД-ІV”, виступає організаційним центром програми СВІТ УКРАЇНИ. Довідки за е-адресою: [email protected]


--------------------------------
В тему:

Медитація козака Мамая...

Музика і політика

"А Будда родом з України!" — стверджує відомий тибетський Лама

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи