Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Linux набирає силу в Індії

Категорія:

Індійський уряд зробив солідний різдвяний подарунок IT-компаніям, так чи інакше пов'язаним з розробкою ОС Linux.
У святвечір в індійському міністерстві інформаційних технологій зібралося приблизно 70 представників урядів різних індійських штатів, урядових агентств і великих комерційних корпорацій, таких як HP, IBM, Sun і TCS. У IBM, до речі, в Індії є центр по розробці програмного забезпечення, а інтерес цієї корпорації до Linux давно відомий.

На зустрічі обговорювалося питання просування Linux на державному рівні, і спостерігачі припускають, що незабаром ключові урядові контракти стануть доступними компаніям, що працюють з Linux, у той час як виробники закритого комерційного ПО (мається на увазі, звичайно, Microsoft), можуть залишитися ні з чим.

Уряд засновує спеціальну комісію, що складається з представників промислових і академічних кіл. Метою цієї комісії стане оцінка перспектив використання Linux у таких сферах, як «електронний уряд», освіта, оборона і так далі.

Поки підтримка Linux залишається складним питанням, члени уряду розмірковують про створення call-центрів для користувачів Linux, які фінансуватимуться з урядового бюджету.

При цьому офіційний Делі не прагне стати в опозицію компанії Microsoft. Чиновники говорять, що уряд усього лише намагається «зрівняти в правах» відкритий і комерційний софт. З іншого боку, один з учасників «різдвяної зустрічі» заявив журналістам, що, якби на зустрічі були присутні представники Microsoft, у них неодмінно сталися б інфаркти — занадто великий інтерес до Linux.

Потрібно помітити, що урядові ініціативи, пов'язані з Linux, в Індії останнім часом виникають постійно, і раз у раз у засобах масової інформації з'являються заголовки начебто «Індія збирається переходити на Linux».

Ще в жовтні 2002 року центральний індійський уряд оприлюдний черговий план переведення всіх комп'ютерних систем країни на Linux. І хоча це може виглядати мало не бравадою в дусі Манилова (тим більше, що на думку деяких спостерігачів, урядовими чиновниками Індії й інших країн третього світу часом рухають не фінансові, а політичні розуміння), Індія, насправді давно вже не є «IT-глушиною» в Азії. Навіть, скоріше, навпаки.

Індійський штат Карнатака першим в Індії взявся за тотальну «лінуксоїзацію». До того ж так званий Simputer — комп'ютер для бідних — також був задуманий і створений у Карнатаці.
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи