Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Українці в Іркутську

Український культурний центр “Дніпро” в Іркутську спільно з бібліотекою № 13 міста, де створено відділ української літератури, провів презентацію виставки “Росія – Україна: діалог двох культур” та музичний вечір “Я з цих місць родом, пам’яттю”, присвячений керівникові хору ветеранів палацю культури “Будівельник”, вихідцю з Полтавщини Степанові Ільяшенку.
На виставці було представлено два розділи: “Поезія російського костюма” та “Український народний одяг”; експонувались книги з етнографії, малюнки, вишиті рушники, члени організації демонстрували український народний стрій. Ці заходи відбулися в рамках програми днів російської духовності й культури “Сияние России”.

Центр “Дніпро” створений 11 років тому. Спочатку він мав назву “Клекіт”, а у 2000 році отримав теперішнє ім’я. Як записано в статуті центру, “об’єднання українців-сибіряків виникло завдяки спільній зацікавленості у збереженні рідної мови, культури, народних традицій, історичних зв’язків”.

Масове заселення українцями Сибіру тривало протягом XIX – XX століть. Вони несли в ці краї свою самобутню культуру, звичаї, традиції. Досить часто, як відомо, таке переселення не було добровільним. Згідно з офіційними даними, сьогодні в Іркутській області мешкає близько 100 тисяч українців, які тепер вважають цю землю “другою Батьківщиною”. Вони мають різні долі, але їх єднає усвідомлення себе частиною України, туга по ній і бажання зберегти свою національну неповторність.

Культурний центр “Дніпро” гідно представляє українську діаспору Іркутська на обласних форумах та заходах. Спільно з іншими національно-культурними центрами “Дніпро” організує народні гуляння до Великодня, свята Івана Купала, Зелених та Різдвяних свят, проводить традиційні “Шевченківські читання”. У бібліотеці працює постійна виставка декоративно-ужиткового мистецтва.

Душею центру “Дніпро” є люди, кожен з них робить вагомий внесок у розвиток та збереження українських традицій у Сибіру. Це заслужений артист Росії Єрофій Васильєв, що є головою організації, його заступники Валентина Горбунова та Максим Коник, Ольга Рєпіна та Ніна Іванова, Надія Васильєва, Микола Сильвестров, Степан Ільяшенко та багато інших членів організації.


---------------------------------------

Об’єднана прес-служба Федеральної національно-культурної автономії “Українці Росії”, Об’єднання українців Росії та Бібліотеки української літератури в Москві

Тел./факс +7 095 118-9192
Тел. +7 095 737-8834
E-mail: [email protected]
Web: www.webcenter.ru/~libukr
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи