Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У Польщі широко відзначається 50-річчя кафедри україністики Варшавського університету

Світ:

Виповнилося 50 років кафедрі україністики Варшавського університету. Вона була заснована 1953 року з ініціативи відомого польського мовознавця-славіста Пшемислава Зволінського і нині є потужним осередком вивчення та розвитку української мови, літератури, культури та історії поза межами України.
Традиційно кафедра щороку проводить добре знані міжнародні конференції “Українсько-польські зустрічі”, у роботі яких беруть активну участь фахівці багатьох країн світу. Вони ж постійно використовують у своїй роботі авторитетне видання кафедри – “Варшавські українознавчі записки”. З 1988 року їх видано 16 томів.Упродовж своєї діяльності кафедра підготувала понад 450 магістрів-українознавців, кілька десятків кандидатів і докторів філології, більшість із яких стали натхненими пропагандистами українського слова. Сьогодні фахівці кафедри навчають щороку близько 180 студентів із Польщі та ряду країн Західної Європи.Завідувач кафедри професор Степан Козак відзначає плідні зв’язки очолюваного ним науково-викладацького колективу з українознавцями Львівського та Київського університетів, інших вузів і науково-дослідних установ України. Він подякував Президентові України Леоніду Кучмі за високу відзнаку його особистої праці - орден Ярослава Мудрого п’ятого ступеня. У цьому, сказав Степан Козак, я вбачаю визнання успіхів усього колективу кафедри, яку я очолюю з 1989 року. Це ж я хочу сказати й на адресу Президента Польщі Александра Квасьнєвського, який нагородив мене Командорським хрестом ордена “За відродження”.У свою чергу ректор Варшавського університету Петр Вендленський поінформував, що ювілей кафедри у відповідності з рішенням університетського Сенату набув статусу загальновузівського свята, у рамках якого проводиться низка наукових, культурних та інших масових заходів. Ювілей кафедри досить широко висвітлюється польськими засобами масової інформації. Відгукнувся на нього своїми публікаціями й український тижневик “Наше слово”, який є важливим фактором консолідації української діаспори у Польщі. З нагоди ювілею кафедри Тимчасовий Повірений у справах України в Республіці Польща Ігор Цепенда влаштував прийняття, учасниками якого були відомі польські політики, науковці, представники українських культурних осередків у Польщі.


Katedra Filologii Ukrainskiej
Adres - ul. Szturmowa 4, 02-678 Warszawa
tel. 55 34 252; 55 34 251
Kierownik - prof. dr hab. Stefan Kozak
[email protected]
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи