Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Чи пасуватимуть українські «ножі» американським танкам?

Світ:

Або що може стояти за фактом закупівлі Сполученими Штатами партії українських танків.
Як стало відомо з повідомлень інформагентств, Сполучені Штати здійснили закупівлю чотирьох українських танків Т-80УД – бронемашин, що серійно випускаються на Харківському заводі ім. Малишева. Цікаво, для чого Пентагону український танк, коли його війська мають на озброєнні доволі сучасний танк «Abrams», що, як прийнято вважати, відповідає всім вимогам військових?

Випадково чи ні, але про оборудку стало відомо на тлі подій в Іраку, після того як улітку невідомий снаряд по суті знищив добре захищений бронею 69-тонний «Abrams», пише українська преса. Невідомо, чим саме до вподоби американцям Т-80УД , але в ході переговорів вони цікавилися системою комплексного захисту українських танків. Сьогодні ця система має кілька основних складових – оптико-електронний, броньовий та реактивний захист. До останньої ланки і входить комплекс умонтованого динамічного захисту новітнього покоління типу «Ніж», яким буцімто найбільше і зацікавлені американці. Саме «Ніж» забезпечує захищеність від кумулятивно-тандемних та бронебійно-підкаліберних боєприпасів, які є смертельною загрозою для всіх сучасних танків. Фахівці говорять, що конструкторам Харківського КБ ім. Морозова вдалося втілити в систему захисту такі принципи, які випереджають розробки конкурентів майже на кілька років. Цей захист «витримує зі 100 метрів бронебійний підкаліберний снаряд радянського та натовського виробництва» і є «єдиним, що дозволяє захиститися від ударних ядер», - сказав в інтерв’ю агентству «Defense Express» головний конструктор Базового центру критичних технологій «Мікротек», професор Василь Хитрик. За його словами, в основі цього захисту лежать кумулятивні ножі, які при влученні спрацьовують і розривають нищівний снаряд як радянського, так і західного виробництва.

Американці, напевне, вже провели зустрічні випробування українських та своїх машин на полігонах Пентагону. У разі успішного тестування Т-80УД не виключено, що вони закуповуватимуть захисні системи українських бронемашин з метою вдосконалення власних танків. Добре захищений і легший майже на 20 тонн Т-80УД може стати для американців прикладом того, як вписатися в тенденцію переходу до легких і мобільних бронемашин, яка сьогодні декларується військовими. Для України це означатиме, що вона не лише постачатиме зброю й техніку, а й активніше розвиватиме торгівлю військовими технологіями. Саме це відповідає тенденціям сучасного збройного ринку.

Слід сказати й те, що системи захисту типу «Ніж» можуть бути встановлені при певній модернізації машин на різні види танків. Отже, не випадковим виглядає те, що харківські конструктори таким чином оснастили «Ножами» модернізований радянський Т-55 виробництва 60-х років і показали його на міжнародній виставці озброєнь IDEF-2003 в Туреччині. Саме ця країна проводить тендер на створення 1000 сучасних танків для своїх збройних сил, у якому в числі інших беруть участь український Т-84 («Ятаган») та американський M1A2 «Abrams». На думку оглядачів, з чотирьох фіналістів цього тендеру - Німеччини, Франції, України та США - саме дві останні залишаються найвірогіднішими претендентами на перемогу в конкурсі... Нагадування ж про те, що Т-80УД стоїть на озброєнні України, Росії та Пакистану і майже півсвіту, в тому числі Індія та Китай, мають подібні танки, робить подальші міркування тут узагалі зайвими.
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Метафора колективного розуму

Шукачі перлів: надлюдський розум «Народного Оглядача», його практичні прояви та перспективи

У цій статті ознайомимось з трьома реальними історіями дії надлюдського розуму, розглянемо наш досвід його застосування і сформулюємо три найближчі завдання нашого проекту.

Останні записи