Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Дні пам’яти українського Голдомору пройшли в Греції

Великий резонанс викликали у грецької громадськості відомості про невідоме досі винищення українського народу в XX столітті.
Конференцією “Національна трагедія України – Великий Голод 1932-1933 рр.” за участю вчених, представників української громади Греції, інших національних товариств Греції, діячів культури і науки, студентів та журналістів, представників органів місцевого самоврядування, членів дипломатичного корпусу та співробітників Посольства України розпочалися 22 листопада ц.р. в столиці Греції Афінах урочисті Дні пам’яті, присвячені 70-ій річниці Великого Голоду 1932-1933 рр. в Україні. Заходи, що розпочалися 22-23 листопада та пройшли за ініціативою Товариства української діаспори Греції “Українсько-грецька Думка” у співпраці з Посольством України в Грецькій Республіці та українською греко-католицькою громадою Афін Св. Миколая, продовжуватимуться до кінця місяця.

У своєму вступному слові під час відкриття конференції у приміщенні Спілки юристів Афін голова Товариства “Українсько-грецька Думка” Галина Маслюк-Какку зазначила, що впродовж десятиліть в Україні замовчувалася правда про те, що внаслідок дій злочинного сталінського режиму українська родина втратила мільйони своїх синів та дочок і що замовчування такого масштабу національних трагедій призводить до їх повторення, як це відбувається зараз в різних куточках Землі. Метою сьогоднішньої конференції, звернулася до присутніх п. Маслюк-Какку, є донесення до відома грецької громадськості та міжнародної спільноти правди про геноцид, спланований і реалізований комуністичним тоталітарним режимом.

Перед учасниками конференції виступив посол України в Грецькій Республіці Віктор Кальник, який повідомив про кроки держави у напрямі забезпечення визнання світовою громадськістю факту голодомору в Україні 1932-1933 рр., поділився власними спогадами з розповідей односельчан та розповів про те, що на останній Генасамблеї ООН 36 країн-членів ухвалили декларацію, в якій Голодомор 1932-1933 рр. названо трагедією українського народу та засуджено тоталітарний режим 30-х років, що вчинив голод на Україні. Особливим президентським указом, зазначив у своїй промові пан Кальник, кожний останній тиждень листопада призначено тижнем вшанування пам’яті загиблих.

Величезне враження справили на аудиторію доповідь доктора історичних наук Інституту історії України НАН України Василя Марочко “Голодомор 1933-го року в Україні: причини і наслідки”, в якій український вчений чітко і об’єктивно проаналізував історичні події того часу та перегляд документального фільму “Жнива розпачу”, дивитися який було важко без сліз на очах. Присутні в залі чисельні журналісти та історики, не отримавши, за браком часу, відповіді на всі питання звернулися до правління Товариства з проханням продовжити висвітлення теми на сторінках преси та в ефірі грецького радіомовлення, а депутат міської думи Афін Івет Фарвіс, глибоко зворушена побаченим та почутим, сказала, що це, безперечно, є обґрунтованим приводом для звернення до вповноважених міністрів грецького уряду з тим, щоб занести до шкільної учбової програми деякі важливі факти з історії народів, що проживають і працюють зараз на території країни. В жодному випадку, додала пані Фарвіс, краще знання історії людей, з якими живеш поруч, не зашкодить усесторонньому розвитку грецьких дітей. Присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

Під час конференції до уваги присутніх було запропоновано виставку плакатів “Забуттю не підлягає”, виставку картин українського художника Франчука, присвячених Голодомору 1932-1933 рр. в Україні, а також виставку фотографії “Україна сьогодні” очима професійних грецьких фотографів. Пан Марочко урочисто подарував українському Товариству “Українсько-грецька Думка” книгу “Голод 1932-1933 років в Україні” щойно видану видавництвом “Наукова думка”.

*******

Панахидою за жертвами Великого Голоду 30-х років в Україні продовжилися 23 листопада Дні пам’яті, що проходять зараз у столиці Греції Афінах. Поминальна служба, відправлена настоятелем української греко-католицької громади Св. Миколая о. Любомиром Дацівим та головою греко-католицької церкви Греції владикою Анаргіросом зібрала цього теплого недільного ранку сотні українців, які прийшли схилити голови в пам’ять мільйонів невинно загиблих співвітчизників.

В продовження скорботних днів пам’яті відбулася конференція участь у якій, окрім чисельної української громади взяли генеральний консул посольства України в Греції Сергій Альошин, владика Анаргірос та інші священики храму Св. Трійці. Відкриваючи зібрання настоятель української громади о.Любомир Даців наголосив на важливості проведення заходів, що відбуваються цими днями в кожному куточку земної кулі де живуть українці і зауважив, що спільними зусиллями український народ сьогодні може і повинен досягти того, за що бореться довгі, багаті на біль та страждання, століття своєї історії.

В свою чергу пан Альошин поінформував присутніх про визнання українського Голодомору ООН, про досягнення визнання парламентами інших країн та про необхідність цілеспрямованих зусиль на інформування грецької громадськості.

Зі словами слова Божого звернувся до українців голова Греко-католицької церкви Греції. Сьогодні ми вшановуємо разом з українським народом пам’ять жертв цієї трагедії, яка забрала життя багатьох мільйонів українців. Це дуже важливо, що українська держава згадує, нарешті, своїх загиблих, бо рана, відкрита за тоталітарного режиму, кровоточить досі. Владика Анаргірос згадав жорстокі переслідування, що їх зазнав український народ та українська церква упродовж ХХ ст. і наголосив на важливості відновлення історичної пам’яті та справедливості.

З доповіддю виступив перед аудиторією доктор історичних наук Інституту історії України НАН України Василь Марочко, який розповів про те, як цинічно і заплановано відбувалося знищення українського селянства внаслідок зовнішньої політики радянського уряду. Як “всю Україну поклали на лаву підсудних” і про те, що внаслідок усіх цих нищівних для нації дій страх закодований в генах нашого народу. Закінчилася конференція показом документального фільму, який щойно вийшов з київської студії “Час темряви”.
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи