Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як то – жити заробітчанину в Чехії...

16 Грудня в клубі “РОКСІ” (Прага, Чехія) відбувся тематичний вечір “Як то є – жити гастербатером в Чехії”, організований неурядовою міжнародною організацією “Людина в скруті” (“Clovek v tisni”). В рамках вечора нечисленні глядачі переглянули документальну стрічки “Українські гастербайтери в Чехії” відзняту минулого року Петром Ганоушеком і, нажаль, за сприянням нашої організації.
Після перегляду фільму відбулися дебати пресвячені проблематиці українських і молдавських працівників, які мешкають і працюють в Чехії в контексті, як легального так і нелегального працевлаштування іноземців.

З цікавою доповіддю виступив пан доцент Душан Дрбоглав, який цією проблематикою професійно займається в Карловому Університеті. Він розповів про свої нерепрезентативні (як він сам зізнався) соціологічні дослідження з яких випливало настуне: щодня в Чеській республіці ранком встає і йде до праці 50 000 легальних і приблизно стільки ж нелегальних українців.

Якихось радикальних кроків, щодо легалізації не передбачається, так як більшість нелегальних міґрантів працює в закордонних фірмах, які до чеської економіки щорічно приносять гарні гроші і зацікавлені в дешевій і безправній робочій силі. Хто платить гроші той і заказує музику.

З подібною проблемою в минулому зіткнулись в США. Та як виявилося після науково обґрунтованих підрахунків, після леґалізації чи депортації нелегалів на цілі галузі економіки, такі як сільське господарство, машинобудування та інші, чекав би економічний колапс. Тому іноді і в розвинутих економічних машинеріях дуже вигідно покладатися на безправну робочу силу.

З вищесказаного випливає, що нелегальне перебування в Чеській республіці і надалі буде каратись, але ті нелегальні працівники які не висовуються, мають більше шансів не отримати депортацію.

На запитання із залу, скільки підприємців за останні 10 років за незаконне працевлаштування нелегальних мігрантів пішло до тюрми, пан доцент не пригадав жодного подібного випадку.

Загалом дебати перетворились на прості висловлювання думок на футуристичні теми тому, що ведучим не було кому опонувати. А несміливі спроби із залу торкнутись якоїсь теми трохи глибше, з деяких причин “гасились” ведучою Карлою Штепанковою. Мабуть їй нетерпілось перейти до найприємнішої частини дійства - коштування борщу і пиріжків. Борщ був чудовий, шкода лише, що замість сметани - йогурт.

Під час коштування представники різних організацій, що цікавились подібною тематикою, мали змогу поспілкуватись у невимушеній дружній атмосфері, що на нашу думку принесло більше користі, ніж перші дві частини вечора.

Що не кажіть, борщ - це сила!


----------------------------------------------------

В тему:

Стратегія Четвертої хвилі

Феномен Четвертої хвилі

За даними Стретовича, кожен п’ятий працездатний українець працює за кордоном

Проблема трудової міграції для України стала набувати загрозливих масштабів

Закінчено зйомки фільму про українських заробітчан в країнах Європи

Консульство України в Чехії кардинально міняє тактику
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи