Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Храни, Господи, від такої єдності. “Слов’янської”...

Українські організації Росії отримали запрошення 15 січня взяти участь у “круглому столі” “Переяславська рада: історія і сучасність”, організатором якого виступила громадська організація “Всеслов’янський собор”.
Очікувалось, що відбудеться виважений обмін думками відносно значення цієї досить неоднозначної для долі українського та російського народів події, що відбулась 350 років тому. Як зазначає видатний український історик Олена Апанович, “українсько-російський договір 1654 р., так само як і наслідки цього договору для історії України, піддавались найбезсоромніший фальсифікації”. Особливо потворних форм це набуло у радянський час, під час святкування 300-річчя так званого “возз’єднання України з Росією”.

Оскільки було заявлено, що участь у круглому столі візьмуть науковці, громадські діячі, можна було сподіватися на неупереджений аналіз подій з урахуванням праць сучасних українських та російських істориків.

На жаль, це зібрання було використане певними силами, які позиціюють себе як “слов’янські”, для антиукраїнської акції. Вже вкотре прийшлося вислуховувати замшілі тези про те, що “ніякого українського народу і української мови не існує, а є єдиний російський народ, що створення незалежних держав, й України зокрема, було історичною помилкою, яка згодом буде виправлена” й таке подібне такого ж кшталту та гатунку.

Деякі промовці пішли ще далі, заявив під час виступів, що “Українська держава підтримує чеченських терористів”, “Крим треба негайно перевести під спільний протекторат слов’янських країн СНД” та опустившись до брутальних епітетів на адресу президентів Росії, України, Білорусі та посла Росії в Україні.

Заступник голови Об’єднання українців Росії Юрій Кононенко у своєму виступі зазначив, що українські громадські організації Росії категорично відмежовуються від таких заяв та виступають за рівноправне співробітництво Російської Федерації та України як двох суверенних держав, його постійний розвиток. Здобуття Україною незалежності у 1991 році стало здійсненням споконвічної мрії українського народу — мати свою соборну самостійну державу. Українці Росії всіляко підтримують її розбудову, прагнуть зберегти свою національну ідентичність, спираючись у своїй роботі по задоволенню національно-культурних потреб українців на співпрацю з державними органами та громадськими організаціями Російської Федерації. Прикро, що замість конструктивного діалогу та нормальної роботи, деякі громадсько-політичні сили Росії вдаються до використання словесних арсеналів минулих століть.

Така думка була підтримана й іншими представниками українських організацій, які взяли участь у цьому “круглому столі”.


---------------------------------------

Об’єднана прес-служба Федеральної національно-культурної автономії “Українці Росії”, Об’єднання українців Росії та Бібліотеки української літератури в Москві

Тел./факс +7 095 118-9192
Тел. +7 095 737-8834
E-mail: [email protected]
Web: www.webcenter.ru/~libukr
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи