Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Новини Української Національної Ради в Сербії і Чорногорії

В місті Кула активізується українське життя.
У четвер, 22 січня, у місті Кула у Автономному краї Воєводина у рамках зустрічей із місцевими органами влади у містах, де живуть українці, проведено зустріч Делегації Української національної ради (УНР) із найвищими посадовими особами общини (района) Кула. Делегацію УНР-а очолив голова Василь Дацишин, у складі якої ще були секретар Євген Кулеба та члени ради з Кули Елена Букінац та Іван Москалюк.

Делегацію прийняли голова Скупщни общини Кула Желько Двожак та віцеголова Томислав Попин спільно із представниками Виконавчої ради общини.

Констатовано, що общинні органи і надалі підтримуватимуть форму вивчання Української мови з елементами національної культури у початкових школах, що спільно із органами правління в громаді та Товариствах сприятимуть покращенні навчального процесу.

Одночасно община Кула начально немає проти запровадження українських передач по радіо Кула, а зараз потрібно провести розмови із керівництвом Радіо Кули, дізнатися про вимоги, а община як засновник цього засоба масової інформації сприятиме реалізації проекта, що би означало хоча б одну тижневу передачу по Радіо Кула. Одночасно, коли питання про регіоналне телебачення Бачка, яке б за проектом охоплювало общини Вербас, Бач, Србобран та Кула, у общиних структурах не змогли подати відповіді на вимогу українців мати свої передачі та оформлену редакцію програм українською мовою. Вісповідь така, що Виконавча рада общин зараз займається суто із тенічними підготовчими справами, а коли буде на черзі програмне забезпечення то українці у особі Національної ради будуть повідомлені. Регіональне Радіо Телебачення Бачка, спільно із Регіональним телебаченням Срем є цікавими для українського населення, і було б добре, щоб ми мали як передачі, так і редакцію, яка б готувала сюжети та передачі.

Община Кула підтриммує проект проведення цього літа першого фестивалю Української культури у Кулі.

Общинні органи Кули сприятимуть у мірі можливостей акції підготовки до будування Українського культурного центра у Кулі, а прохання стосувалося виділення відповідної земельної ділянки, а також коли справа у культурницькій діяльності, то община і надалі допомагатиме активностям Культурно-мистецького товариства імені Івана Сенюка. Хоча є великі потреби розширення зараз недостатнього простору для діяльності Товариства у общині зараз немають можливостей впливати на місцеві спілки, які є фактичними власниками приміщення, що спонукує надалі також розмовляти на цю тему із ними.

У майбутньому може буде розглядатися слушна ідея про перейменування однієї вулиці або майдану у Кулі іменем Тараса Шевченка, а також спорудження його погруддя на відповідному місці у центрі міста.

Відвідини делегації УНР Кули є одним із перших кроків зустрічей із місцевими органами влади у містах проживання українців, взаємоознайомлення із потребами української громади та знаходженя шляхів для вирішення першочергових потреб українців.

*** ***

Національні ради меншин, що за Законом про захист прав і свобод національних меншин є найвищим представницьким та дорадчим органом меншини, визначили висунути вагоміші вимоги щодо здійснення прав у сфері участі у роботі державних органів. Представники угорської, словацької, румунської, русинської, ромської, бунєвацької та української національних меншин висунули спільну вимогу до державних органів, де кажеться, що національні мешинини повинні мати своїх представників у Парламенті Сербії, а як мінімум по одного депутата від кожної національної меншини котрого на пост висуває Національна рада кожної меншини. Одночасно на виконання цього задуму вимагається зміна виборчого закону для урегулювання Парламенту на зразок румунського прикладу, де кожна меншина має свого представника.

Реакція національних меншин викликана і виборчим законом у частині існування мінімального п`ятипроцентового цензуса, де за результатами виборів коаліція Толеранція, яка пропагувала захист прав меншин за декілька десятків відсотка цензуса не осягла. Статистика показує, що у Сербії є коло 25 відсотків інших крім сербської національностей, але велика кількість голосів була розпорошена з поміж інших партій та коаліцій.

Національні ради у своїй вимозі висунули неодноразову тему належного профінансовування роботи Національних рад та придбання приміщення, що у даному разі у теперішніх умовах активностей піддає сумніву чи дійсно хочеться щоб національні ради стали міцним дорадчим та виконавчим фундаментом національної меншини у суспільстві у сферах культури, освіти, інформування, службового користання мови та письма.


Drustvo za ukrajinski jezik, knjizevnost i kulturu “PROSVITA”
Devet Jugovica 3/3,
21000 Novi Sad,
Srbija i Crna Gora
tel: +381 (64) 16 17 348 - Predsednik,
+381 (64) 16 10 432 - Sekretar
e-mail: [email protected]
internet: www.prosvitaukrainian.org.yu



----------------------------------------------------

В тему:

Діяльність Української Національної Ради в Сербії і Чорногорії
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Метафора колективного розуму

Шукачі перлів: надлюдський розум «Народного Оглядача», його практичні прояви та перспективи

У цій статті ознайомимось з трьома реальними історіями дії надлюдського розуму, розглянемо наш досвід його застосування і сформулюємо три найближчі завдання нашого проекту.

Останні записи