Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Церква втрутилася в місцеву топоніміку

Категорія:

В Кіровограді місцева епархія УПЦ Московського патріархату звернулася до міської ради з пропозицією повернути місту російську історичну назву – Єлізаветград; ця подія почала обговорюватися в місцевих ЗМІ.
Безумовно перейменування міста, це політика, а повернути місту імя російської імператриц є політикою антиукраїнською. Певні кола навязують громадськості хибну думку про те, що місто нібито назване на честь Святої Єлизавети, але історично це чиста брехня, бо міський герб прикрашав не образ святої, а вензель імператриці.

Подібні дії церковників є безумовно втручанням в політику та супільне життя. Якщо припустити, що вони мають благі нвміри дати місту святого покровителя, то тоді мабуть пропонована назва міста мала бути Свято-Єлизавениськ, або щось на цей зразок. З аналогічними пропозиціями виступають і російькі організації області.

Для довідки слід нагадати, що росіян в області мешкає всього 83 000 осіб з 1 103 000 мешканців області. Стара назва міста трансформувалася з назви фортеці, що була закладена на вже заселених землях Вольностей Війська Запорозького, за указом згаданої імператриці. Фортецю почали споруджувати на вільній не заселеній на той час домінуючій над місцевістю висоті. Поруч вже існували Лелеківка, Кущівка, Млинки, Піски та інші населені пукти, а у підніжжя фортеці слобода Новокозачин, що письмово згадується в 1755 році. Але з російських часів відлік віку міста почали вести з “закладки першого каменю в будівництві земляної фортеці” і більш раннє заселення території міста до уваги не бралося. За відлік історії міста брався лише прихід росіян на українську землю.


----------------------------------------------------

В тему:

Московські попи переіменували Кіровоград...

Казка про ворогів народу

Жнива Господні починаються в 2004 році
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи