Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Українські студенти - за рідну мову

Категорія:

21 лютого у міжнародний День рідної мови за підтримки Всеукраїнського об’єднання „Свобода” та мовної комісії „Просвіта” Національного університету „Львівська Політехніка” у Львові розповсюджуватимуться понад 3 тис. студентських плакатів, на яких у мистецький спосіб буде зображена підтримка рідної мови.
Вже сьогодні цю акцію зголосились підтримати студентське братство „Львівської Політехніки” та ЛНУ ім. Івана Франка, Львівського інституту фізкультури, студенти Національної Академії держуправління при президентові, Товариство „Спадщина”.

Акція також буде присвячена пам’яті про трагічну подію, яка відбулась у березні 1951 року в м. Харкові, коли студенти навчальних закладів цього міста виступили з протестом проти викладання в інститутах російською мовою. 33 найактивніших з них тодішня влада розстріляла. Регулярно проводити різноманітні акції на підтримку рідної мови студентів наштовхнув і факт негативної реакції представників Російського молодіжного братства, двічі звертались у правоохоронні органи з приводу плакату, який був представлений 9 листопада 2003 року на акції у „Львівській Політехніці”.

Автор плакату, студентка НУ „Львівська Політехніка” Юлія Пецух, в своїй малярській роботі зобразили поїзд, на який так і не вспіли потрапити ті, хто відцурався рідної мови.

29 січня 2004 року, після проведених перевірок, прокуратура Галицького району м. Львова та Галицький РВ ЛМУ УМВСУ у Львівській області повторно прийняли рішення про відмову в порушенні кримінальної справи щодо плакату студентки інституту архітектури НУ „Львівська Політехніка” Юлії Пецух. Заява про порушення кримінальної справи у правоохоронні органи Львова надійшла 16 грудня 003 року від голови ради Російського молодіжного братства Кирила Арбатова, який звинувачував автора вищезгаданого плакату в образі російськомовного населення України.

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи