Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Які завдання ставила парламентсько-бізнесова делегація?

Сьогодні із Сіднею до Києва відбула українська парламентська і бізнесова делегація у складі 9 осіб, на чолі з Тарасом Чорноволом - народним депутатом України, керівником депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Австралією.
Представники української делегації провели тут зустрічі із федеральними міністрами та опозиційними політиками для просування ряду торгівельних та бізнесових договорів між Україною та Австралією. У перші дні перебування в Австралії, Тарас Чорновіл заявив, що він відчув відповідний рівень незацікавлення з боку австралійських політиків, але він робив все необхідне для того, щоб змінити їх ставлення до ініціатив робочої делегації. Він висловив зацікавлення України у купівлі австралійського вугілля та м’яса у обмін на продаж високотехнічних технологій, включно із космічною технікою, будівництвом ракет та літаків.

Склад делегації формувався за поданням Посольства України в Австралії і включав представників як старого комуністичного режиму так і їх опонентів. Батько депутата Тараса Чорновола – Вячеслав, бувший політичний в’язень, загинув у автокатастрофі при невиясненних слідством обставинах. Народний Рух України, членство в якому Тарас Чорновіл призупинив на минулих парламетських виборах, знаходять свідчення причетності СБУ у вбивстві його батька на замовлення. У склад делегації разом із Тарасом Чорноволом було включено Леоніда Деркача, бувшого службовця КДБ, колишнього керівника Служби Безпеки України, нині народного депутата України, члена Фракції ППУ та “Трудавої України”, члена Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Леонід Деркач був звільнений з посади керівника СБУ у 2001 році під час політичних скандалів, пов’язаних із викраденням та вбивством журналіста Георгія Гонгадзе, оприлюдненням на Заході плівок майора Мельниченка. На цьому тлі дуже безпідставно прозвучали берлінські заяви Президента Леоніда Кучми, якими заперечувалась заява генерала СБУ з питань контр-розвідки Валерія Кравченка про причетність українського уряду до слідкування за десидентами та урядовцями, які подорожують за кордоном.

Із переліку проведених українською делегацією зустрічей із федеральними міністрами австралійського уряду, лише однин із них погодився дати відгук на запит національної радіокомпанії SBS. Міністр у справах багатокультурності Австралії пан Гарі Гадгрейв, після ознайомлення із біографією Леоніда Деркача був здивований зустрічю з ним. Проте, міністр Гарі Гадгрейв заявив, що після 12 років української незалежності не слід відмовляти політичним гостям у зустрічах із причини порушення ними в минулому людських прав. Міністр у справах багатокультурності вказав, що для зрілої демократії, яка сформувалась в Австралії, найкращим виходом є допомога у вдосконаленні молодих демократій, надаючи більших зусиль у співпраці та переговорах. Він висловив надію в тому, що Міжнародна Рада Парламентарів підтримає точку зору, відповідно до якої “краще запросити всіх людей під спільний дах, ніж споглядати за ними поза його межами”.

Однак під дахом прицерковного залу в Лідкомбі, куди прийшла на громадську зустріч із членами української делегації майже сотня українців Сіднею (переважно старшого віку), не змогли зустрітися і почути точки зору депутата Леоніда Деркача. Всіх інших його колег по парламентсько бізнесовій делегації представив присутнім тимчасовий повірений у справах України в Австралії Олександер Міщенко, який вказав, що основним завданням цієї делегації став початок політизації стосунків із українською діаспорою в Австралії. Він закликав австралійців не повторювати “українських помилок” своїх поппередників у справі відкриття дипломатичних представництв в Україні.

Проте не слід забувати, що основоположні документи договорів українсько- австралійських стосунків були закладені спочатку Консульством, а потім і Генеральним Консульством України в Сіднеї, очолюваного Василем Корзаченком. Ще в 1993 році ці основні договори співпраці були представлені до розгляду у Міністерство закордонних справ Австралії, але по цей час залишались без запиту з боку українського посольства в Канберрі, що за свідченням Тараса Чорновола викликало велике здивування австралійського міністра Олександра Давнера. Залишається лише сподіватися, що розгляд і прийняття договірних основ про встановлення українсько-австралійської співпраці не залишиться на поличках австралійського міністерства та українського посольства до віддалених дат, запланованих візитів Голови Верховної Ради та Президента України.

Перед відльотом до Києва члени української парламентсько-бізнесової делегації насолодилися краєвидами сіднейського океанічного побережжя. І сподіваюся що здоровими і зарумянілими від тутешнього спекотного сонця вони повернуться до законодавчої діяльності в Парламенті, який розпочинає свою роботу після зимової праці в округах, чим здивують багатьох депутатів.

Сергій Сербін, Головний редактор україномовної програми SBS радіо


Head of Group: Mr Serhij Serbin, (PhD)
Address: Locked Bag 028, Crows Nest, NSW 1585
Phones: (02) 94302812,
Fax: (02) 99061593,
E-mail: [email protected]
Internet address: www.sbs.com.au/radio


----------------------------------------------------

В тему:

Українські парламентарі в Австралії

Парламентсько-бізнесова делегація України в Австралії

Україномовна програма на SBS радіо

Деякі альтернативи цифрової трансляції для україномовної програми SBS радіо
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи