Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Cвято Великого Кобзаря на Уралі

Вже давно в Уральській Асоціації Українців не відступають від традиції – в березні кожного року проводити Дні Т.Г.Шевченка. Тематика вечорів змінюється щороку, але проблем із вибором тем не виникає, адже творчість Кобзаря – безмежне море.
До ювілею, 190-річчя від дня народження поета рада Асоціації вирішила підготувати серйозну програму. Відповідальним ми призначили талановиту людину, знавця творчості Кобзаря професора М.Кернесюка. Напередодні свята організували виступ на обласному радіо, разом із М.Кернесюком ювілейну радіопрограму вів голова Асоціації професор С.Паняк. Тим часом йшли репетиції художньої частини програми, яку готували концертмейстер заслужений працівник культури Росії В.Косюк і хормейстер лауреат Всесоюзних конкурсів О.Голова.

З ініціативи Уральської Асоціації Українців в святкуванні взяли участь Міністерство культури області, Уральський державний університет (філологічний факультет), Свердловське відділення Спілки письменників Російської Федерації, обласний природознавчий музей і філія Російського Фонду Культури. Представники цих організацій разом з нами були учасниками науково-практичної конференції “Т.Г.Шевченко і сучасність”, на якій виступили п’ять докторів і кілька кандидатів наук.

Вечір почався піснею “Думи мої, думи…” Море квітів на столі президії придало всім хорошого настрою. Оплесками і квітами проводили з трибуни всіх ораторів. Але найбільш яскравим і емоційним був виступ М.Кернесюка “Шевченко вчора, сьогодні, завтра”. І хоча він є професором медицини, зрівнятися з ним як із шевченкознавцем зміг би, мабуть, не кожен філолог. Приємно було зустрітися на конференції із давнім другом української громади Л.Слобожаніновою, викладачем університету, яка зробила доповідь “Із досвіду роботи над творчістю Т.Шевченка”. Всі виступи викликали широку дискусію, всім хотілося розповісти про “свого” Шевченка.

Мені випало сказати на конференції заключне слово. Дивуюся, коли російські колеги, часто з кращих міркувань, починають доводити геніальність Т.Шевченка, так ніби в цьому можна і сумніватися. Для українця він з дитинства геній світового масштабу. А для мене особисто в значній мірі Шевченко і Україна – слова-синоніми. Якщо хочете зрозуміти Україну і українців – читайте (і попробуйте зрозуміти) Т.Шевченка.

Після невеликої перерви почалася концертна програма за участю художньої самодіяльності української діаспори. Вели концерт Н.Бойко і Н.Гречана. Натхнення учасників творчої групи передалося залу, співали всі…. У багатьох виступили сльози… Вірші на слова Т.Шевченка читали Н.Павлович, О.Сорокін, М.Постоляко, О. Бородіна та інші. Музичні сольні номери виконали О.Щебетун, С.Гонченко, І.Мащак. Про них, як і про хор “Світанок”, важко говорити як про аматорів, вони давно досягли рівня професіоналів і часто виступають з концертними програмами.

“Заповітом” завершувалася офіційна частина. На сцену піднялися представники діаспор Єкатеринбургу, які привітали нас і поділилися враженнями від творчості Т.Шевченка. А завершив цей чудовий вечір накритий стіл, за яким слово брали всі бажаючі. Квітів хватило всім, очі світилися... Поки звучать твори Т.Шевченка і українська пісня – житиме у світі українство…

Стефан Паняк, голова Уральської Асоціації Українців, професор


---------------------------------------

Об’єднана прес-служба Федеральної національно-культурної автономії “Українці Росії”, Об’єднання українців Росії та Бібліотеки української літератури в Москві

Контакти (керівник служби Юрій Кононенко):
Тел./факс +7 095 118-9192
Тел. +7 095 737-8834
E-mail: [email protected]
Web: www.webcenter.ru/~libukr


----------------------------------------------------

В тему:

Уральська асоціація українців (УАУ)

Камчатка шанує Кобзаря

Ювілей Тараса Шевченка відзначено у Карелії

Ювілей Кобзаря в культурному центрі України в Москві

Урочистості на честь Тараса Шевченка на Колимі

Святкування 190-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка у П’ятигорську
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи