Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Фюрер з людським обличчям

В Німеччині, Австрії та Чехії почнуться зйомки телесеріалу, що вже викликав хвилю протестів як у Європі, так і в Америці. Американська компанія Сі-бі-ес має намір зняти чотирьохсерійній фільм про молодість Адольфа Гітлера. Дотепер нацистський фюрер жодного разу не ставав головним героєм художнього фільму.

Сценарій серіалу засновано на біографії Гітлера, написаній британським істориком Айєном Кершоу. Це один з найбільш відомих та зрозумілих життєписів вождя «Третього рейху», перекладений на безліч мов, у тому числі й на російську. Однак книга Кершоу - історичне дослідження, у той час як задуманий Сі-бі-ес фільм - твір художній, а значить, не позбавлений від вигадок і «авторського сприйняття» особистості та вчинків головного героя. Тим більше - такого «героя»...

На початку фільму (його за замовленням Сі-бі-ес повинна зняти канадська компанія «Альянс Атлантіс») мова йтиме про дитинство майбутнього лідера нацистської Німеччини, його складні взаємини з батьком - австрійським митним чиновником Алоїзом Шикльгрубером-Гітлером, якого юний Адольф, на думку більшості біографів, терпіти не міг, і з матір'ю Кларою, до якої він начебто мав теплі почуття. У наступній серії юний Гітлер буде оббивати пороги художньої академії у Відні, жити у дешевих пансіонах і наливатися чорною ненавистю до євреїв та слов'ян, які заполонили це космополітичне місто. Дія фільму закінчується у середині 20-х років, коли НСДАП під керівництвом Гітлера починає пробиватися до влади у веймарській Німеччини.

Автори серіалу стверджують, що ні в якому разі не хочуть представити проводиря нацистів таким собі хлопцем-симпатягою, що пробивається нагору із самих низів суспільства. У спеціальній заяві керівництва Сі-бі-ес, зробленій після того, як у США розгорнулася полеміка навколо ще не знятого фільму, говориться, що завдання серіалу - «показати психологічні корені зла, процес перетворення звичайної людини у бранця лиховісних людожерських ідей». Чи вдасться це зробити, багато в чому залежить від виконавця головної ролі. Поки його ім'я невідоме, але частіше за інших називають шотландського актора Евана Мак-Грегора, що зіграв, зокрема, у мюзиклі «Мулен Руж» та нових серіях «Зоряних воєн».

Доки недавній космічний лицар джедай обмірковує, чи ставати йому нацистським фюрером, кілька єврейських організацій США і Канади вже висловили протест проти екстравагантного проекту Сі-бі-ес. Суперечки навколо майбутнього серіалу розгорілися й у європейській пресі. Прихильники перенесення життя Адольфа Гітлера на телеекран, як і американська телекомпанія, думають, що фільм може бути дуже цікавим з психологічної точки зору. Їхні опоненти, однак, побоюються, що поява телевізійного «фюрера з людським обличчям» може створити помилкове враження про цю історичну фігуру у молоді. «Майбутні покоління, що вже не почують про Другу світову війну з вуст очевидців, можуть створити образ Гітлера, який буде сильно відрізнятися від існуючого нині», - пише чеський щотижневик «Тиден».

Про те, що ж вийде у телекомпанії Сі-бі-ес - ревізія історії чи незвичайний погляд на неї, - американські глядачі зможуть довідатися вже в цьому році. У випадку успіху серіал про Гітлера, можливо, буде показано і в Європі.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи