Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Віталій Шевченко вважає, що Кучма відвертається від української мови

Категорія:

Сьогодні заступник голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Віталій Шевченко звернувся з відкритим листом до Президента Леоніда Кучми. Автор дорікає Президентові, що останній відвертається від проблеми популяризації української мови на теренах держави. Учора Леонід Кучма назвав рішення Нацради щодо ліцензування ТРК неконституційним.
Нагадаємо, що 14 квітня Нацрада прийняла рішення щодо нових умов ліцензування телеканалів та радіостанцій. За новими правилами, які застосовуватимуться до новостворюваних компаній, ліцензувати у загальному порядку будуть тільки ті ТРК, у яких у графі “мова” зазначатиметься українська. Питання про надання дозволів організаціям, що хочуть працювати іншими мовами, будуть вирішуватися окремо.

Відкритий лист до Президента України Л.Д.Кучми

Заступника голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Віталія ШЕВЧЕНКА


Шановний пане Президенте!

Мене спонукала до написання цього листа Ваша вчорашня заява про те, що рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, спрямоване на виконання законодавства про мову теле- і радіопрограм та передач, - “неконституційне і має бути приведене до Основного Закону”.

Я помітив, що й раніше, перебуваючи в Криму, Ви відверталися від проблем функціонування української мови та збереження національних надбань українців, особливо в колі можновладців з братньої Росії. Але нині Ваше невдоволення спробами припинити жахливу русифікацію національного теле- та радіоефіру наклалося на Ваші турботи про будівництво україномовної гімназії в Сімферополі. Мені здається, щось тут було нелогічним. Бо навіщо витрачати бюджетні кошти на навчання наших дітей українською мовою, якщо їм доведеться жити в наскрізь русифікованій інформаційній сфері? Згідно з даними останнього перепису, для 67,5% населення України рідною є українська мова, але по-українськи жителі нашої країни мають змогу слухати й дивитися навіть менше за 32,5% телерадіопрограм. Судячи з Вашої заяви, на більше їм розраховувати не варто...

Але найбільше допікає мені інший аспект цієї проблеми. Справа в тому, що дотримання законодавства про мови на телебаченні та радіо вивчалося в Національній раді... за наполяганням підзвітних Вам органів державної виконавчої влади. Восени минулого року з призначеного Вами уряду надійшло прохання відреагувати на висновки Рахункової палати, де зазначалося, що “Національна рада з питань телебачення і радіомовлення України, ігноруючи виконання законів України щодо мовної політики, не контролює мовний режим комерційних телеканалів та не забезпечує дотримання ними ліцензійних умов діяльності”. Нам офіційно вказувалося, що “Національною радою допущений недержавний підхід при створенні умов функціонування і розвитку української мови як державної”.

Окрім цього, Національна рада отримувала останнім часом безліч документів, спрямованих на захист української мови. Державна програма розвитку української мови, постанови парламенту, запити депутатів, листи з уряду та Вашої адміністрації...

Підзвітний Вам Держкомітет телебачення і радіомовлення України в кінці минулого року писав Національній раді, що “останнім часом, незважаючи на законодавче закріплення за українською мовою статусу державної, відбувається процес звуження сфери її застосування, що спричиняє соціальну напругу в суспільстві та суперечить інтересам національної безпеки України”. Призначений Вами голова Держкомтелерадіо І.Чиж стверджував: “Закон України “Про телебачення і радіомовлення” передбачає, що телерадіоорганізації ведуть мовлення державною мовою. Проте, нині певна частина телерадіоорганізацій не дотримується вимог щодо мовлення державною мовою. Таким чином звужується сфера функціонування української мови, применшується її роль як важливого чинника консолідації суспільства”. У зв’язку з цим орган, який від Вашого імені формує в державі інформаційну політику, просив нас “забезпечити виконання телерадіоорганізаціями вимог мовного законодавства у частині трансляції телерадіопрограм державною мовою”.

Ми це й зробили, шановний пане Президенте. Більше того, останнім часом ми проліцензували теле- і радіомовлення в Україні багатьма мовами національних меншин: болгарською, грецькою, кримськотатарською, німецькою, польською, румунською, словацькою, угорською, чеською, вірменською... Про російську тут не йдеться - вона беззастережно домінує і в ефірі, і в друкованих ЗМІ, і будь-де на нашому інформаційному ринку. Це стало вже проблемою національної безпеки.

До речі, наші рішення, які Ви публічно розкритикували, вперше зобов’язують враховувати мовні запити представників інших, крім української, національностей, як того й вимагає ратифікована Україною Європейська хартія меншинних мов. До цього в нормативних документах були лише загальні слова про врахування їхніх інтересів і не було жодної норми, яка б зобов’язувала Національну раду втілювати це побажання в життя. Тепер такі норми будуть (якщо Ви, звичайно, не поведете боротьбу проти наших рішень).

Ви заявили, що рішення Національної ради “мають бути приведеними у відповідність до Основного Закону”. Але як? У Конституції є норма про державність саме української мови (тієї мови, сфера застосування якої за роки Вашого перебування на посаді Президента різко звузилася у 16 адміністративно-територіальних утвореннях із 27). Конституцією визначено, що засади утворення і діяльності засобів масової інформації визначаються “виключно законами України” (стаття 92). А в Законі України “Про телебачення і радіомовлення” (стаття 9) чітко сказано: “Телерадіоорганізації ведуть мовлення державною мовою”. Що ж треба приводити у відповідність із Конституцією? Саме це, мені здається, й зробила Національна рада своїм рішенням, яке Вам не сподобалося.

Мені не вдалося знайти офіційну версію Ваших претензій до Національної ради, але водночас я натрапив в Інтернеті на Ваш висновок про те, що наші рішення треба “уважно прочитати”. Прошу Вас та працівників Вашої Адміністрації зробити це. Мені здається, що всі, хто прочитав ухвалені Національною радою документи, відразу змінювали свої негативні оцінки на позитивні, оскільки ці документи - логічні, виважені, вивірені з кожною нормою Конституції.

Подумалося мені й ось про що. В останні дні російська Держдума та чимало керівних чиновників братньої країни здійняли страшенний галас з приводу рішень Національної ради про забезпечення належного телерадіомовлення українською і меншинними мовами. Дехто з них на підтвердження нашої мовби неправоти наводив приклади з практики інших країн, де на вулицях вивішуються таблички навіть мовами меншин, що становлять мізерну частку від загальної кількості населення.

Я подумав: ось тут би і втрутитися Вам, нашому Президентові, в дискусію і делікатно попросити зверхників Росії хоча б одну українську школу відкрити чи хоча б одну українськомовну табличку повісити для мільйонів наших українців у Росії. Але Ви, на жаль, запротестували проти іншого. Невже Вас, Президента УКРАЇНИ, більше непокоїть те, що в ефірі українських телерадіокомпаній української мови стане хоч трохи більше за 32,5 відсотка?

Віталій ШЕВЧЕНКО, член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

23 квітня 2004 року.


----------------------------------------------------

В тему:

Держдума РФ перемогла. Української мови в ЗМІ не буде

Держдума пручається

20 стурбованих жиріновців проти України

Жиріновський і компанія жахаються української мови
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи