Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Британці поголовно будуть ідентифіковані. Подобається це комусь, чи ні

Британська поліція отримає право здійснювати сканування райдужної оболонки ока і брати відбитки пальців у громадян в обов’язковому порядку. Як повідомляється на сайті газети Independent, такі повноваження правоохоронні органи Великої Британії отримають згідно нового закону про створення національної бази біометричних даних, проект якого оприлюднений у понеділок.
Британський міністр внутрішніх справ Девід Бланкет підтвердив, що поліцаї зможуть порівнювати відбитки пальців або інші біометричні параметри, навіть якщо у людини не буде при собі необхідних документів.

Відповідно до проекту, запровадження біометричних паспортів має відбутися через три роки у 2007 році, а взяття біометричних параметрів буде обов’язковим до 2013 року. Захисники громадянських свобод висловили занепокоєння цими пропозиціями, але міністр наполягає на тому, що законопроект буде внесений до парламенту вже восени цього року після того, як будуть розв’язані технічні проблеми.

За новим законом, починаючи з 2007 року, при отриманні паспорту люди повинні будуть в обов’язковому порядку проходити сканування райдужної оболонки ока, а також надавати свої відбитки пальців. Подібна біометрична інформація буде також включена до водійських прав.

До 2013 року, коли ця схема, як очікується, стане обов’язковою, біометричні дані будуть зібрані приблизно щодо 80% жителів Британії працездатного віку. Вартість створення єдиного банку біометричних даних оцінюється в 3.1 млрд фунтів стерлінгів. Крім того, вартість самого бланку паспорту та його оформлення збільшиться до 73 фунтів.

На сайті газети Daily Telegraph повідомляється, що у переддень публікації законопроекту, міністерство внутрішніх справ запропонувало 10 тисячам добровольців взяти участь в пілотній програмі з використання біометричних паспортів.

Незважаючи на протести правозахисників, Девід Бланкет заявив, що у британських паспортах з’являться біометричні дані “незалежно від того, подобається це комусь чи ні”. “До цього йде увесь світ”, зауважив міністр, і кожна людина має бути чітко ідентифікована. (Lenta.ru)

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи