Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Піклування про дітей в націоналістичній Естонії та в "незалежній, багатонаціональній, виваженій" Україні

Категорія:

В Естонії допомога по догляду за дитиною може сягати 1200 євро, в Україні - в сто разів менше.

В Естонії - бум народжуваності, пише британська "Файненшл Таймс".

Уряд Естонії, починаючи з 2004 року, запровадив одні з найщедріших у світі пільг для молодих батьків, що негайно позначилося на рівні народжуваності в цій прибалтійській країні. За перший квартал поточного року пологові будинки зареєстрували 15-відсоткове збільшення кількості немовлят, що означає 400 додаткових малих естонців, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Працівники жіночих консультацій попереджають уряд про значне зростання кількості вагітних, що, за підсумками року, має означати, щонайменше, 2400 малюків "понад план".

Дотепер Естонія відзначалася одним із найнижчих рівнів народжуваності в Європі та світі, маючи показник 1,2 дитини на одну жінку, в той час як для простого заміщення населення необхідно утримувати рівень в 2.1 дитини. В результаті населення Естонії скоротилося з 1 млн. 560 тисяч 1989 року до 1 млн. 370 тисяч минулого року.

Уряд вирішив заохотити молодих батьків на народження дитини, дозволивши їм отримувати (на вибір - батьку чи матері) протягом року по догляду за дитиною всю зарплату за попереднім місцем роботи. Єдине обмеження - обсяг виплати не повинен перевищувати розміру трьох середніх зарплат по країні, а це - 1 200 євро. На ці цілі передбачено один відсоток усіх видатків естонського бюджету, що становить 40 млн. євро. В результаті, багато сімей прийняли рішення народити дитину ще до початку нового фінансового року. На думку естонських урядовців, оптимізм естонців при плануванні сім'ї посилюється також вступом до ЄС та економічним зростання.

Як повідомляв УНІАН, в Україні на сьогодні розмір допомоги при народження дитини має становити не менше двох розмірів прожиткового мінімуму - 724 гривні, або еквівалент 112 євро; розмір щомісячної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трьохрічного віку - не менше 23 відсотків прожиткового мінімуму (83 гривні, або еквівалент 13 євро). UNIAN





 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Метафора колективного розуму

Шукачі перлів: надлюдський розум «Народного Оглядача», його практичні прояви та перспективи

У цій статті ознайомимось з трьома реальними історіями дії надлюдського розуму, розглянемо наш досвід його застосування і сформулюємо три найближчі завдання нашого проекту.

Останні записи