Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

RFID-технології проти прав людини

Комерційний інтерес до розроблення шпіонів-чіпів (RFIDs) стрімко зростає у Європі. Радіохвильові ідентифікатори – це дуже маленькі бездротові мікросхеми, інформацію з яких можна зчитати, навіть не торкаючись їх.
Intel та Siemens наразі повідомили, що вони планують відкрити “Технологічний центр RFID” ('RFID Technology Centre') у березні в Німеччині поблизу Мюнхена. Компанії хочуть представити “здатні до експлуатації RFID-технології”, продемонструвати зручність і простоту використання міні-чіпів у матеріально-технічному забезпеченні, у процесі серійного виробництва, і в останню чергу, проте далеко не найменшу за значимістю - у налагодженні стосунків із споживачами.

Трохи раніше цього місяця IBM та Philips також оголошували про партнерство у розробленні і використанні RFID-ярликів. В рамках такої співпраці Philips виготовляти мікросхеми (чіпи), тоді як IBM потурбується про комп’ютерні системи та обслуговування. Вони почнуть своє співробітництво на заводі напівпровідників у Тайвані, що належить Philips, де вони накладатимуть чіпи-шпіони на коробках та пакувальних матеріалах.

Поточна вартість мікросхем (чіпів) складає у середньому від 10 до 20 євро центів, зараз це ще обійдеться досить дорого, щоб установити їх до всіх продуктів, проте очікується, що ціна має швидко впасти, як щойно з’явиться трохи більше заяв. Приватні експерти з питань приватності попереджають про можливе виникнення таких небезпек як слідкування та дослідження через “мережу речей” поведінки та пересування кожного.

Продукція, що містить RFID-ярлики має бути спеціально позначена, ярлики мають бути назавжди відключені після сплати за товар, і, крім того, ярлики мають бути розташовані, якщо це можливо, на матеріалах, якими запакована продукція, а не занурені усередину товару.

Партнерство Intel та Siemens (стаття німецькою e-zine Heise)
http://www.heise.de/newsticker/meldung/44920

Прес-реліз Philips (26.01.2004)

Огляд RFID: критична веб-сторінка з новинами німецькою та англійською мовами http://www.unwatched.org

“EDRI-gram Українською”. Двотижневий бюлетень про “цифрові” громадянські права у Європі

Видавець бюлетеня European Digital Rights, асоціація європейських організацій, які займаються захистом приватності і громадянських прав. EDRI активно цікавиться проблемами дотримання електронних прав людини у країнах ЄС і презентує свій досвід у бюлетені EDRI-gram.
Редактор: Sjoera Nas, [email protected]
Інформація про EDRI: http://www.edri.org/
EDRI-gram доступний через декілька днів після випуску англійської версії російською мовою на сайті: http://www.hro.org/editions/edri

Коментар новинаря Майдан-ІНФОРМу: Звичайно, RFID-технології, які виходять на ринок, можуть використовуватися не лише для контролю пересування товарів, але й для поліцейського/міліцейського/СБУ-контролю за контактами активістів шляхом нанесення електронних міток на одяг. Втім, це справа майбутнього. Зараз же не варто забувати про можливість контролю за допомогою відслідковування положення мобільного телефону. Тож якщо в когось з активістів запланована зустріч, яка може бути дуже цікавою третій вельми впливовій стороні, то мобільний телефон перед поїздкою на зустріч варто вимикати. А ще краще взагалі залишати вдома.


----------------------------------------------------

В тему:

Benetton вшиває чіпи в одяг

Чіп під шкірою - ти під контролем!

Великий Брат насаджує Число Звіря

Свято на вулиці ЦРУ

Проект ENUM - прообраз Матриці?
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи