Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У Кривбасі почали випробовувати нову вибухівку - рідку

Її розробники - дніпропетровські вчені – переконані, що аналогів їй немає ніде у світі. Вона значно дешевша та ефективніша, ніж усі вибухові речовини, які досі використовували для гірничих робіт, і згодом має повністю замінити тротил. Вчені жартують, що це – суто український продукт, адже для виготовлення експериментальних партій використовували смалець - кожен вибух супроводжувався неповторним запахом смаженого сала. Назвали вибухівку Українід.
Розробку україніду вчені почали, щоб зменшити шкідливий вплив на людей та навколишнє середовище тротилу – саме його зазвичай використовують у гірничій справі. І досі змушені були миритися з отруйним його наповненням, яке після вибуху вітер розносить на кілька кілометрів довкола.

Розробники нової вибухівки гарантують повну її безпечність. Складники змішують тільки перед проведенням підривних робіт, до змішування вони не вибухають. Їх можна перевозити будь-яким транспортом, без охорони. З терористичною метою українід використати неможливо.

Набагато простішим став і процес підготовки до підривних робіт – він механізований і триває лише кілька годин, а не добу, як передбачає робота з тротилом.

Проте своїм головним досягненням розробники вважають екологічність україніду. Замість чорно-жовтих хмар, як у випадку з тротилом, після україніду залишається тільки водяна пара.

На Інгулецькому гірничо-збагачувальному комбінаті, де випробовують українід, новою вибухівкою задоволені. Оскільки в процесі видобутку залізної руди вибухові роботи займають 40 відсотків – використання україніду як найдешевшої і найпотужнішої вибухівки дозволить знизити собівартість сировини. На початку літа запрацює підприємство з виготовлення компонентів україніду, яке забезпечуватиме екологічно чистою вибухівкою весь Кривбас.

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи