Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

До кінця року запустять блоки на Рівенській та Хмельницькій АЕС

Міністр палива та енергетики і голова Енергоатому Сергій Тулуб підвердив наміри уряду запустити до кінця року 2 нових атомних блоки на Рівенській та Хмельницькій АЕС.
Відповідальні за пуск нових блоків кажуть, що вони збудовані за найвищими стандартами безпеки і що числені перевірки, що відбулися останіми місяцями, довели це.

Крім того, український уряд також розраховує врешті-решт отримати кредит від Європейського банку реконструкції та розвитку і Єврокомісії на подальше вдосконалення заходів безпеки.

За словами атомників, на Хмельницькій АЕС відбуваються останні випробування обладнення. З 15 липня почнеться завантаження пального, а ще через місяць – 14 серпня має відбутися пуск.

Рівненську станцію планують запустити дещо пізніше – наприкінці вересня.

Кожен українець, який сплачує за електрику, частково фінансує добудову нових атомних блоків.

Із подібної цільвої надбавки Енергоатом розраховуватиметься і за кредит, який планує отримати на підвищення безпеки експлуатації нових блоків від ЄБРР та Єврокомісії.

Від початку загальна сума кредита мала складати до 750 млн. доларів, а натомість Україна пообіцяла закрити Чорнобильську АЕС. Проте навіть після закриття ЧАЕС Київ нічого не отримав.

Кожна із сторін висувала умови, які інша сторона називала неприйнятними. Тепер, коли обидва блоки Україна майже добудувала самотужки, сторони дійшли згоди, що європейська спільнота прокредитує заходи із модернізації станцій.

При цьому ЄБРР надасть 42 млн. доларів, а Єврокомісія – 83 млн. Остаточне рішення щодо видачі цього кредиту ухвалюватиметься в Лондоні 6 липня, після чого угоду має ратифікувати український парламент.

А до цього – 10 червня – український уряд проведе презентацію нових блоків у Брюселі, аби заспокоїти європейців, які знають Україну переважно через Чорнобиль, каже Сергій Тулуб.

“Сьогодні європейське суспільство повинно знати, що ми добудовуємо, - каже він. - Щоб оцих питань ні в кого не виникало, адже всі поєднують Україну, Чорнобиль, а тут два блоки вводяться, і обидва в один рік. І тому до нас така прискіплива увага. Але нічого. Ми для всіх відкриті. Будь ласка, хто хоче, приїздіть, перевіряйте.”

Спокій європейців щодо безпеки нових українських атомних блоків потрібен ще й з огляду на те, що з їх запуском Україна вийде на третє місце за обсягами виробництва електроенергії в Європі.

І, хоча раніше говорилося, що нові потужності мають лише компенсувати закриття ЧАЕС, то тепер йдеться про можливість екпорту частини електроенергії, а європейські країни досить прискіпливо ставляться до так званої “чистоти” вироблення енергії, а тому кредит від Європейського банку можна розглядати і як гарантію такої “чистоти”.

Водночас, як твердить Сергій Тулуб, український Енергоатом вирішив відмовитися від російського товарного кредиту на добудову станцій, який росіяни запропонували саме у той час, коли переговори з Європейським банком, здавалося, зайшли у глухий кут.

Виявилося, що російський кредит, який свого часу за вигідністю протиставлявся західному і подавався як ледве не братня допомога, насправді виявився не таким привабливим.

“Коли ми розглянули умови, за якими було запропоновано цей кредит, і розглянули перелік запропонованого обладнення, ми дійшли висновку, що ми зможемо самі дешевше придбати його на російських заводах. Порядок цифр десь у 1.9 разів менше", - твердить пан Тулуб.

Останнім часом деякі українські ЗМІ приділяли багато уваги добудові нових атомних блоків, звинувачуючи Енергоатом у тому, що він недофінансовує роботи з безпеки блоків.

Свою критику висловлювали зокрема Рахункова палата, а також ЗМІ, наближені до Андрія Деркача, що свого часу очолював Наглядову раду Енергоатому.

Проте представники компанії кажуть, що всі міжнародні перевірки довели, що нові блоки добудовуються за найвищими стандартами безпеки. Голова Енергоатому Сергій Тулуб твердить, що до України ще приїздитимуть навчатися правилам безпеки на атомних станціях.
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи