Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Українські ґотичні новини

Українська ґотична сцена впевнено розвивається, незважаючі на те, що "українське" телебачення вперто цього не помічає.
Київські індустріальні фольк-електронники Вінки знову збираються потрапити на поважну ґотичну забаву у Німеччині “Herbstnaechte”, що відбудеться восени. Навмисно для цього вони готують кілька пісень, зокрема річ “Мамко”, в англомовному прочитанні, при чім перекладом займається людина, яка вивчала народні англійські тексти, а тому зможе більш чутко і образно відтворити чужою мовою наші народні пісні. Два роки тому Вінки вже виступали на “Herbstnaechte ІV” і отримали схвальні відгуки від його організаторів та глядачів, хоча співали повністю все українською. Втім, англійський переклад кількох пісень є радше питанням ввічливості, на якій наполягає Український Ґотичний Портал: саме завдяки його старанням планується поїздка Вінків до Німеччини.

Водночас Іван Забалуєв, один із учасників Вінків, збирається видати повне зібрання творів свого самостійного електронного проекту No Fly Zone. За п’ять років у звукописця назбиралося досить матеріалу, тож Іванові розходиться, щоб видати то все нехай або самотужки, або на якомусь незалежному видавництві, лиш би награння набули втілення. Найприйнятнішим носієм авторові видається МР3-диск, бо тоді одна плита зможе охопити всі електронні п’єси. Між іншим, No Fly Zone перебуває у списках незалежного американського видавництва Falçata-Galia (http://falcata-galia.com), яке проявляє підвищену цікавість до музики Центральної і східної Європи, зокрема до країн колишньої Югославії та України. Позатим, Іван Забалуєв має певні сумніви щодо того, чи виходили там диски NFZ, чи ім’я проекту просто красується в переліку. До речі, в списках згаданого американського видавництва можна надибати ще один запільний гурт з України – Фоа Хоку.

* * *

Знаний у вітчизняних ґотичних колах гурт Audi Sile з містечка Козова Тернопільської області отримав підтримку від місцевої районної влади. Слід віддати належне, що відбулося це раптово, достатньо було ватажкові команди Віталію Усіку завітати до районного керівництва та задати питання, чи там відомо, що в місті існує їхній гурт. Райрада була досить добре повідомлена про Audi Sile, що й не дивно, бо будь-яка згадка в пресі про групу йде поряд з суто “ґотичною” назвою її рідного міста – Козови. Тож через 20 хвилин гуртові виділи приміщення для репетицій та звукове обладнання. “Ясно, що більшість того всього залізяччя старе і потребує ремонту, але то вже наш клопіт,” – зі світлою ноткою каже Віталій Усік. Нині хлопці помаленьку працюють над створення своєї студії звукозапису, в основу якого ляже власне приладдя, а також отримане в поміч від Козівської влади.

Вслід одній добрій вістці Аudi Sile отримали й іншу приємну новину: не виключено, що ватага потрапить цієї осені на ґотичну забаву “Herbstnaechte” у Німеччині: саме над цим працює зараз Український Ґотичний Портал, настирливо проштовхуючи там, де треба записи козівчан. Втім, ватага на цьому сильно не зосереджується, а продовжує працювати над плитами. На часі стоїть питання про вихід дебютника гурту, водночас митці наполовину вже склали матеріал для наступного пісенника. За словами Віталіка Усіка, новий доробок буде за звучанням м’якший, але за суттю глибшим. На додачу гурт обзавівся живим барабанником, бо на думку музикантів, цього вимагає ріст команди. Не виключено, що “первачок” Аudi Sile побачить світло вже восени.

* * *

Дмитро ЯремчукРойовий, а заразом гітарист рівненсько-київської групи Los Dinamos Яремчук Дмитро навернувся до ґотики. Нині рано казати, як довго триватиме це його захоплення, однак одну ґотік-рокову пісню він вже самотужки склав і навіть зробив її ознайомчий запис. Називається вона “Дід-пердун”, а за праобраз головного героя взято заповзятого старого гарту діда, який, спозираючи сучасний безлад, примовляв “Я те виведу на чисту воду”. Ці слова, власне, і стали приспівом пісні. Дмитро усвідомлює, що для наших радіо річ за важкістю і тягучістю звучання є не прийнятною, проте на клубних виступах Los Dinamos “Дід-пердун” йде на славу. Слід зазначити, що самостійний доробок Яремчука Дмитра від награнь всього гурту разюче різниться.

* * *

Холодне Сонце з Тернополя записали переспів відомого окремника “Stripped” славетних Depeche Mode. Вперше річ була представлена ґотичній громаді столиці ще 9 липня, але провідники Українського Ґотичного Порталу віщують, що переспів може стати таким самим забійником Холодного Сонця, як їхні власні “Сірий сон” та “The Shadow Of Love”. Переконатися в цьому зможе і широкий слухач: незабаром “Stripped” у прочитанні ХС стане доступною майже всім радіостанціям України.

* * *

На 10-12 вересня Український Ґотичний Портал та тернопільський ґотік-спілка “Ґаммадіон” намітили провести на подвір’ї Збаразького замку (25 км від Тернополя) ґотичну вечірку, ачи радше навіть цілий фестиваль. Забава триватиме за звичним для подібних дійств розкладом: спочатку наживо гратимуть гурти, а потім всю ніч лунатиме “ґотірка”. Незвичністю для пересічного слухача буде хіба музика: на чільників дійства підписалися патріархи нашої ґотики Кому Вниz, а також не виключено, що й провідна в світових смуро-музичних колах польська трійця Fading Colours. Гості такого високого рівня відвідають Україну чи не вперше, і Український Ґотичний Портал ставить собі за мету й надалі привозити до Краю світочів Світової ґотики, при чім не лише до Києва чи Львова, але й до менших міст.


--------------------------------------------------

“ФДР-вісті з Краю”
(українські музичні новини)
Юрко ЗЕЛЕНИЙ, упорядник ФДР-вістей з Краю
вул. Оболонська, 21
4-й поверх, Праве крило
Київ 04071
Україна
+38 (067) 94-658-34
+38 (044) 417-56-14
+38 (044) 233-36-34
E-mail: [email protected]
Web: www.fdr.com.ua


----------------------------------------------------

В тему:

Андрій Середа (гурт Кому Вниz): “Українська музика вигідно відрізняється від Української політики”

“Кому Вниz” по-німецькі

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи