Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Трагічна розв’язка. Кількість жертв теракту в Беслані може становити понад 600 осіб

Події в Беслані, де терористи утримували заручників, закінчилися за схожим сценарієм на той, який було реалізовано 2002 року в театральному центрі на Дубровці. Знову штурм, знову численні жертви, знову людське горе. Лише цього разу значно страшніше.
Нагадаємо, першого вересня під час урочистої лінійки, присвяченій початку нового навчального року, терористи захопили школу в північноосетинському місті Беслан.

Після перестрілки з міліцією бойовики загнали людей у приміщення та повідомили свої вимоги: виведення російських військ із Чечні та звільнення бойовиків, яких утримують у в’язниці в сусідній Інгушетії.

.2 вересня представники керівництва Північної Осетії заявили, що в школі перебуває близько 350 заручників. Проте місцеві мешканці називали значно більші цифри. Терористи погрожували розстрілювати від 20 до 50 заручників за кожного вбитого бойовика. Російська влада заявила, що не має наміру брати школу штурмом.

Неочікуваний штурм?

Розв’язка цієї події стала більш ніж трагічною. Росіянам усе ж довелося штурмувати школу. В п’ятницю російські сили домовилися з бойовиками про дозвіл на евакуацію тіл людей, які загинули під час захоплення школи. Коли росіяни ввійшли в приміщення школи, неподалік пролунали два вибухи – і група заручників спробувала вибігти зі школи. Терористи почали розстрілювати їх, російський спецназ відкрив вогонь у відповідь. Тоді й ухвалили рішення про штурм школи.

Як стверджує офіційна Москва, це вирішили спонтанно, через виникнення непередбачуваних обставин. Терористи намагалися втекти, проте росіяни не дали їм змоги зробити це. Впродовж декількох годин поблизу школи тривала перестрілка.

Кількість заручників, які перебували в школі, втричі перевищувала число, оприлюднене напередодні російською владою. Відповідно до останніх даних, у школі було понад 1200 осіб. Кількість жертв серед цивільного населення, за офіційною версією становить 335 осіб, більшість із них – діти. Кількасот людей було поранено. За словами лікарів, кількість жертв може зрости. Під час операції визволення школи загинуло 10 бійців спецназу та два рятівники міністерства з надзвичайних ситуацій Росії.

Натомість, згідно з неофіційною інформацією, загальна кількість загиблих у Беслані може становити приблизно 600 осіб. Про це повідомила gazeta.ru з посиланням на свідчення мешканців Беслана, які спостерігають за тим, як вантажать у рефрижератори трупи загиблих унаслідок теракту.

Заступник генерального прокурора Росії Сєрґєй Фрідінскій повідомив журналістів телеканалу “Россия”, що вбито 26 терористів, які брали участь у захопленні школи. Проте на запитання, чи перебуває хтось із бойовиків на волі, Сєрґєй Фрідінскій відповів: “Радше, ні”.

Згодом з’явилося повідомлення, що декільком бойовикам вдалося втекти. За інформацією російських сил безпеки, нападників було понад 30. Роботу російських спецслужб ускладнило й те, що терористи перевдягнулися в одяг цивільних і намагалися заховатшися в натовпі. Одна з терористок-смертниць, перебравшись у білий халат, спробувала проникнути в лікарню. Її затримали міліціонери.

У суботу поблизу школи в Беслані зібралися натовпи людей, вони перечитували списки загиблих і поранених. І казали, що досі не знають долі своїх рідних. Кореспондент інформаційної служби ВВС в Беслані повідомив, що людей переповнює гнів і дехто звинувачує владу в приховуванні інформації.

Як заявив агентству “Інтерфакс” начальник управління ФСБ Росії у справах Північної Осетії Валєрій Андрєєв, зброю і вибухівку терористи заховали на території школи заздалегідь. Валєрій Андрєєв вважає, що план захоплення школи ретельно сплановано та підготовлено. В неділю міністр внутрішніх справ Північної Осетії, генерал-лейтенант Казбек Дзантієв подав у відставку.

Президентська війна

Після проведення операції з визволення заручників у Беслан прибув президент Росії Владімір Путін. Глава держави відвідав лікарні, де перебувають поранені та підтвердив, що військо не мало наміру штурмувати школу. За його словами, солдати почали діяти лише коли ситуація вийшла з-під контролю. Президент Росії наказав перекрити всі шляхи з Беслана та закрити кордони, щоб знайти бойовиків, яким, як вважають, вдалося втекти. Владімір Путін оголосив 6-7 вересня днями трауру.

Схоже, терористи своїми діями лише розворушили осине гніздо. Після звільнення заручників у телезверненні до народу Владімір Путін дав зрозуміти, що про виведення російських військ із території Чечні не може бути й мови. Натомість він пообіцяв посилити контроль Москви у Північному Кавказі.

“В історії Росії було немало трагічних сторінок і важких подій. Ми живемо в умовах, які склалися після розпаду величезної держави. Держави, яка виявилася нежиттєздатною в умовах світу, що швидко змінюється, – заявив глава Російської Федерації. – Але, незважаючи на всі перешкоди, нам вдалося зберегти ядро цього гіганта – Радянського Союзу. І ми назвали нову державу Російською Федерацією. Ми всі очікували змін. Змін на краще. Але до багато чого, що змінилося в нашому житті, ми виявилися не готовими”. Причинами цього президент Росії назвав перехідну економіку, загострення внутрішніх конфліктів і міжетнічних протиріч, корупцію та зменшення уваги до питань безпеки. “У кожному разі ми не змогли адекватно відреагувати. Виявили слабкість. А слабких б’ють”.

Виступ президента Росії перегукується з виступом Джорджа Буша після подій 11 вересня 2001 року, коли останній оголосив війну терору й розпочав воєнні операції в Афганістані. “Це не виклик президентові, парламенту чи уряду. Це виклик усій Росії. Всьому нашому народові. Це напад на нашу державу”, – сказав Путін про теракт у Беслані, додавши, що Росія має справу з тотальною, жорстокою, повномасштабною війною.

Владімір Путін наголосив, що Росія не поступиться перед шантажем, бо інакше мільйони людей будуть втягнуті в криваві міжетнічні конфлікти “на зразок Карабаху та Придністров’я.”

Пошуки винуватих і прогнози

Російська преса рясніє аналізом і коментарями подій у Беслані. Загалом газети критикують тривале мовчання російської влади, а також розбіжності між офіційними цифрами та реальною кількістю заручників. Проте причини терору російські видання визначають по-різному.

“Комсомольская правда” вважає, що для того, щоб зрозуміти ці причини, слід прочитати останні номери впливових західних газет, насамперед американських і англійських. “Це на офіційному рівні політики висловили співчуття нашій державі та президентові у зв’язку з терактами, – пише газета. – А у ЗМІ, що висловлюють думку кіл, які реально визначають державну та світову політику, руки протоколом не зв’язані. В цих публікаціях справляє враження навіть не відсутність будь-якого жалю до жертв терактів, а синхронна, радше скоординована пропозиція однієї і тієї ж ідеї. А полягає вона в тому, що Росія має покинути Північний Кавказ, а місце російських військових повинні зайняти міжнародні миротворці. Інакше кажучи – американські військові”.

“Комсомольская правда” пояснює зацікавлення в районі стратегічно важливим розташуванням регіону. На думку газети, це єдиний коридор, яким можна транспортувати каспійську нафту на Захід, а одного трубопроводу, який проходить територією Грузії, главою держави якої є “ставленик США”, не достатньо.

Іншої думки дотримується газета “Известия”, яка опублікувала фрагменти доповіді віце-президента Академії геополітичних проблем Лєоніда Івашова. На думку науковця, те, що нині відбувається в Північному Кавказі, – це наслідок бездарної злочинної політики Росії, зокрема внутрішньої політики, яка створює умови для терору, і зовнішньої, яка провокує ісламський тероризм на території Росії. “Наше політичне та військове керівництво знайшло просто зручну форму “звалити” все на Осаму бен Ладена, на якісь структури і так далі, – говорить Лєонід Івашов. – Північнокавказький, чеченський конфлікти – це породження наших керівників, нашої внутрішньої політики. Основу цьому заклала ще Верховна Рада СРСР, яка у квітні 1991 року ухвалила закон, який вирівнював автономії з радянськими республіками”.

Причини тероризму Лєонід Івашов вбачає в соціально-економічному розвитку регіону. На його думку, загальна бідність і безробіття породжують у людей відчуття несправедливості та роблять їх потенційними терористами.

Тривожна інформація з’явилася в “Независимой газете”. Видання повідомляє, що в багатьох регіонах держави посилили заходи безпеки, на особливий режим роботи перевели органи внутрішніх справ і спецслужби. Експерти вважають, що це регіони, де значна частина населення – мусульмани. Точаться розмови про існування в Росії цілої сітки екстремістських терористичних організацій. “Независимая газета” цитує своє джерело у спецслужбах: “Після заборони діяльності 15 терористичних організацій у Росії, їхні прихильники відійшли у підпілля, і це повною мірою використовували організатори терактів. Нині ми з упевненістю можемо говорити, що екстремістська сітка охоплює як мінімум дві третини країни і може бути в будь-який момент приведена в повну бойову готовність. Тоді нам залишиться чекати удару, який можуть нанести одночасно в більшості великих міст держави”.

Трагедія в Беслані стала одним із найжорстокіших актів тероризму в історії світу. Проте вона не лише вкотре показала обличчя тероризму, а й наголосила на проблемі його породження. Військово-політичне керівництво Росії не зробило відповідних висновків після подій Норд-Осту. А Беслан, схоже, став підґрунтям для оголошення “війни з терором” і подальшої, ще жорсткішої політики Росії на Північному Кавказі.

--------------------------------
В тему

Російський терористичний простір

Русскiє i москалi

Спокійно, ви у руках Матриці!

Новий народ Ру

Всезагальна дезінтеграція

Імперський архетип: Московія і Юдея

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи