Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Українські кораблі виводять із Севастополя під виглядом навчань?

Категорія:

Сенсаційну інформацію розповсюдило вчора авторитетне британське військове видання «Jane's Intelligence Digest» — Україна виводить свої кораблі із Севастополя. Водночас надійне джерело з ВМСУ повідомило «УМ», що вчора рано-вранці 5-та бригада ВМС під час планових навчань отримала наказ не повертатися до Стрілецької бухти, а прямувати до нового місця базування — Донузлаву.
Два місяці тому в українській пресі і, зокрема, в «УМ» обговорювалася можливість перебазування кораблів ВМСУ зi зручного Севастополя в озеро Донузлав і передачу звільнених місць кораблям російського Чорноморського флоту.

«Російсько-українське порозуміння в справі використання порту в Севастополі є одним із елементів ширшої співпраці. Передбачає вона, між іншим, і підтримку президентом Росії Володимиром Путіним шефа українського уряду Віктора Януковича», — інформує згадане вище британське видання, додаючи, що контроль над Севастополем є першим пунктом у списку пріоритетів Кремля за таку послугу.

Інформацію про виведення кораблів із Севастополя в Міністерстві оборони «УМ» не підтвердили, хоча й не спростували. А на питання, чи виводилися кораблі з Севастополя, відповідали доволі плутано: «Були там якісь пересування кораблів, але офіційної інформації ми не робили», — ніяковіючи, розповів «УМ» начальник севастопольського прес-центру ВМСУ Микола Савченко. І додав, що нічого надзвичайного у них не відбулося, оскільки «пересування суден» було в рамках щорічного навчального збір-походу. «Кожен рік кораблі виходять у море для того, щоб відпрацювати завдання, на навчаннях виконують різні вправи. Це звичайна практика», — вже впевненіше додав Микола Олексійович. Однак пояснити, чому десять суден після навчань просто не повернулися на місце базування, він не зміг. Відмовилися коментувати цю історію «УМ» і в Міністерстві оборони України.

Водночас чутки про те, що кораблі вивели з міста, в самому Севастополі активно обговорюються. «Я можу вам розповісти лише як місцевий житель, що відразу після навчань бригади охорони водного району, що дислокувалися в бухті Стрілецька Севастопольського району, були перебазовані в Новоозерне на озеро Донузлав.

Ніяких офіційних заяв із цього приводу не було», — розповів «УМ» керівник інформаційних проектів Центру сприяння вивченню геополітичних проблем та євроатлантичної співпраці Чорноморського регіону Павло Лакійчук. Павло Петрович також зазначив, що у кулуарах головного штабу ВМС ЗС України зараз ходять чутки, мовляв, після навчань кораблі подалися в Донузлав лише для того, щоб звільнити місце для бригади Балаклавських кораблів (в екс-військовому місті Балаклава зараз проводиться демілітаризація. — Авт.). Проте такі чутки більше нагадують інформацію для замилювання очей.

Учора на передислокацію кораблів зі Стрілецької бухти відреагувала партія «Собор». У заяві її прес-служби дається оцінка цьому як «прямій державній зраді української верхівки, за яку винні мають понести кримінальне покарання».

Нагадаємо, що після підписання у 1997 році міжурядових угод про оренду російським ЧФ севастопольських бухт Москва робила неодноразові спроби впливу на Київ для того, аби потіснити ВМСУ із Севастополя, а також продовжити строк оренди на невизначений термін. Нарешті, як не друге, то перше росіянам вдалося. Два місяці тому, коли в пресі широко обговорювалася можливість «очищення» Севастополя від українських кораблів, керівництво Міноборони України також говорило про перенесення невдовзі навіть штабу ВМСУ із Севастополя до Києва.

Найчорніші прогнози, схоже, починають справджуватися. Україна поступається своєю територією військам іноземної держави.
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи