Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Росія втрачає вплив на пострадянському просторі

Стратегічна потужність російської політики на пострадянському просторі вже слабшає. Про це пише «Німецька хвиля».
Президентські вибори на Україні закінчилися для Кремля фіаско. Під час виборів на Україні Путін активно підтримував кандидата від влади Віктора Януковича. І тому перемога Ющенка розцінюється багато ким, перш за все самими росіянами, як поразка Кремля: такими темпами Москва і зовсім може втратити свій вплив на всьому пострадянському просторі.

Не виключено, що наступною «зоною втраченого впливу» може стати Молдавія, вибори в якій відбудуться також цього року.

З Абхазією у Росії теж не склалося. Всі кандидати на пост президента Абхазії в ході жовтневих виборів виступали за незалежність і обіцяли йти проросійським курсом. І, проте, напередодні виборів Путини, як і на Україні, відкрито підтримував кандидата від влади прем’єр-міністра Рауля Хаджімбу. Результати цих виборів теж повисли в повітрі.

Під час багатотижневої політичної кризи Хаджімба і його супротивник Сергій Багапш обмінювалися докорами в обмані виборців. Кожний з них оголосив себе переможцем, а їх озброєні прихильники окуповували будівлю уряду.

Після запеклих суперечок місцева ЦВК оголосила про офіційну перемогу Багапша, який набрав 50,08 відсотки голосів. Верховний суд затвердив результати виборів, тобто, Москва, очевидно, знову поставила не на того кандидата.

Проте представники партії влади, що об’єдналися навколо Хаджімби і колишнього президента Ардзінби, не здалися. Ситуація загострилася настільки, що в республіці запахло громадянською війною. Особливо після заяви Багапша про те, що 6 грудня він вступить на посаду президента.

Щоб утримати ситуацію під контролем, а головне - не випустити регіон із зони впливу, Росія активно включилася в рішення конфлікту. Спершу Москва обмежила торгівлю з Абхазією, за рахунок якої жили багато жителів республіки. А потім Геннадій Бурканов, урядовець Фрадкова, пригрозивши абхазам економічною блокадою – у випадку, якщо відбудеться інавгурація Багапша.

У результаті російські місіонери в особі заступника генпрокуратури Володимира Колесникова і заступника глави Держдуми Сергія Бабуріна добилися компромісу між двома сторонами. На нові вибори 12 січня Багапш йде однією командою з Хаджімбой. Причому зміни в конституції гарантують майбутньому віце-президенту (читай: Хаджімбе) повноваження в області зовнішньої політики і оборони, а також відповідальність за 40 відсотків абхазького держбюджету. Перемога цього дуету ні у кого не викликає сумнівів.

Ситуація з виборами в Абхазії повинна послужити уроком і іншим владоможцям в СНД. А людям в Кремлі варто, мабуть, розміркувати, чи є стратегія відкритого протегування кандидатів від влади ефективною і чи здатна вона гарантувати збереження російського впливу на пострадянському просторі.
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи