Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

“Андрухоїд плюс”

Що буває, коли митці роблять щось разом.
Літературно-музична акція «AНДРУХОЇД ПЛЮС» складається з чотирьох концертів-презентацій у чотирьох містах України: 15 лютого в Києві, 16 – у Харкові, 17 – у Дніпропетровську і 19 лютого у Львові. Організаторами акції є Польський Інститут у Києві, харківський театр-студія «Арабески», Мистецька Аґенція «Арт-Вертеп», Книжковий Клуб «Білокнижник» (Дніпропетровськ), Мистецьке Об’єднання «Дзиґа» (Львів) і Юрій Андрухович.

Головною метою акції є запрезентувати два паралельні міжнародні культурно-мистецькі проекти: музичний альбом «Andruxoїd» і друковане «Вибране 2003 – 2004» центральноєвропейського часопису «Потяг 76».

Виданий у формі компакт-диску «Andruxoїd» є результатом кількалітньої мистецької співпраці та глибокої особистої приязні двох митців – українського письменника Юрія Андруховича (Івано-Франківськ) і польського джазового саксофоніста Міколая Тшаски (Ґданськ). Видавцем альбому є Пйотр Козакевич (Польща).

Уперше вони спробували поєднати читання поезії з музичними імпровізаціями у травні 2000 року під час виступу у Староміській ратуші Ґданська. Того разу читання Андруховичем знаного вірша «Козак Ямайка» було поєднано з варіаціями Тшаски на бас-кларнеті. Цікаво, що до них спонтанно приєднався польський письменник Анджей Стасюк, що підтримав цей номер цілком пристойною грою на барабанах.

З того часу Тшаска й Андрухович ще декілька років ішли до запису спільного альбому, випробовуючи свої декламаторські й імпровізаційні здібності на сценах Києва і Львова (акція «Моя Європа – 2», 2001), Ґдині («Чорні ночі мотоциклістів», 2002), Києва і Харкова («Маскульт», 2003). У вересні 2003 року майбутній альбом «Andruxoїd» було за сприяння Польського Інституту записано у Львові на студії «Мелос». У запису, крім Андруховича (голос) і Тшаски (саксофон, бас-кларнет, губна гармоніка), взяли участь: Войцєх Мазолевський (контрабас, бас-гітара) та Мацьо Моретті (ударні інструменти, шумові ефекти). У трьох композиціях з вісімнадцяти взяла так само участь Зося Ґолембйовська (флейта). З точки зору музичної «Andruxoїd» являє собою характерну для Тшаски експериментальну суміш фрі-джазу, аванґарду, рок-н-ролу, дабу та ще десятка впізнаваних і нерозпізнаних стилів, котрі в поєднанні з виразно інтонованим Андруховичевим мелочитанням створюють щось на зразок цілком оригінальної «андрухоїдної» стилістики. В альбомі звучить 12 композицій на вірші з найновішої збірки Андруховича «Пісні для мертвого півня», а також 5 композицій з поетичного циклу «Індія» і – тепер уже леґендарний «Козак Ямайка» (бонус).

Під час концертів-презентацій музика Тшаски та його приятелів Мазолевського і Моретті буде переплітатися з Андруховичевими читаннями нових і давніших текстів. У Києві та Львові акцію буде доповнено виступами кількох авторів центральноєвропейського часопису «Потяг 76» – з нагоди випуску львівським видавництвом «Піраміда» його давно очікуваної паперової версії «Потяг-76. Вибране 2003 – 2004». Таким чином, цілком передбачуваною є участь у презентаціях Олександра Бойченка, Юрія Винничука, Андрія Бондаря та інших зірок і зірочок сучасної української літератури.

Оригінальне графічно-художнє оформлення обидвох проектів виконав знаменитий львівський митець Влод Кауфман.

Як і у випадку з попередніми надзвичайно успішними та резонансними акціями «Моя Європа-2» і «Маскульт», організатори сподіваються, що «AНДРУXOЇД ПЛЮС» стане ще однією знаковою подією актуального мистецького процесу і продовжить собою низку дальших творчих несподіванок.


ЧАС І МІСЦЕ ПРОВЕДЕННЯ АКЦІЇ «АНДРУХОЇД ПЛЮС»:

15 лютого – Київ, Молодий театр (вул. Прорізна, 17), поч. о 19 год.

16 лютого – Харків, Арт-клуб "ОSтаNNя барикада" (вул. Сумська, 73/75), поч. о 19 год.

17 лютого – Дніпропетровськ, Палац дітей та юнацтва -- театр «Віримо!» (вул. Набережна Перемоги, 5), поч. о 18.30

19 лютого – Львів, Міський палац культури ім. Г. Хоткевича (вул. Кушевича, 1),
поч. о 17 год.

За довідками просимо звертатися до Польського Інституту в Києві
тел. 246-6865;
[email protected]
[email protected]
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Метафора колективного розуму

Шукачі перлів: надлюдський розум «Народного Оглядача», його практичні прояви та перспективи

У цій статті ознайомимось з трьома реальними історіями дії надлюдського розуму, розглянемо наш досвід його застосування і сформулюємо три найближчі завдання нашого проекту.

Останні записи