Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 2
  • Переглядів: 2

Некролог: Аслан Масхадов

Як головнокомандувач збройними силами Чечні, Аслан Масхадов зробив більше, ніж будь-який інший чеченський військовий, щоб виграти війну з Росією 1994-96 років.

Він також зробив більше за інших учасників переговорного процесу, аби встановити мир.

Стриманий генерал зміг таки, попри усі перешкоди, скоординувати дії численних чеченських командувачів. Він перетворив наспіх організовану армію на силу, здатну чинити опір російським танкам, авіації та артилерії.

У той же час, він був на чолі мирних переговорів у 1995 і 96 роках.

Його тихий прагматизм дістав повагу багатьох російських учасників переговорів.

Президент незалежної Чечні

Його було обрано президентом у січні 1997 року. Його головними перевагами були досягнення на посаді командувача чеченською армією, а також те, що він обіцяв більш стабільне і мирне майбутнє за своїх радикальніших і молодших опонентів.

Він наполягав на тому, що Чечня має бути незалежною, але також підтримував тісні зв'язки з Росією. Він виступав за мирні переговори з Москвою у лютому 2005 року, але Кремль відкинув ці пропозиції.

В останні роки Москва приліпила до нього ярлик терориста, так само як і до інших чеченських лідерів. Після трагедії у Беслані у вересні 2004 року, російські власті запропонували нагороду у 10 мільйонів доларів за схоплення Аслана Масхадова і таку ж суму за затримку іншого чеченського провідника Шаміля Басаєва.

Росіяни відкинули той факт, що пан Масхадов засудив захоплення заручників у Беслан і твердив, що ті сили, які перебували під його командуванням, жодним чином не були причетні до нападу.

Народжений на засланні

Як всі чеченці його покоління, Аслан Масхадов народився на засланні. Його родина була депортована Сталіним з Чечні, так само і весь чеченський народ, 1944 року. Його батьки повернулися до Чечні 1957 року, коли Аслану Масхадову було 6 років.

Майбутній президент Чечні став офіцером артилерії у Радянській армії. Він служив в Угорщині і також брав участь у спробах радянської армії придушити націоналістичне повстання у Литві у січні 1991 року, коли понад 20 людей загинуло. Пізніше, він шкодував про той епізод своєї військової кар'єри.

1992 року він став головнокомандувачем збройних сил чеченських сепаратистів.

Усі, хто зустрічався з ним казали, що він завжди зберігав зовнішність офіцера - акуратно одягнений, попри усі практичні труднощі життя у постійному переховуванні від російських військ.

Гарний військовий і поганий політик

Як зазначало багато оглядачів, як військовий, пан Масхадов був набагато успішніший, ніж як політик і це стало його особистою трагедією, а також трагедією Чечні.

Його головним опонентом під час виборів 1997 року був Шаміль Басаєв.

Інстинктивно Аслан Масхадов вирішив намагатися побудувати консенсус і він зробив Шаміля Басаєва заступником головнокомандувача чеченської армії, а потім виконувачем обов'язків прем'єр-міністра.

Політична слабкість Аслана Масхадова стала очевидною, коли у 1998-99 р.р. у Чечні сталося кілька гучних викрадень - іноземні допомогові працівники та бізнесмени, а також російські представники розділили долю менш відомих жертв, яких було викрадено з вимогами виплати викупу.

Пан Масхадов та його уряд нічого не могли зробити, аби звільнити викрадених іноземців.

Чеченський президент також був нездатний запобігти так званій "священній" війні, яку започаткували чеченські польові командувачі, аби примусити росіян залишити сусідній з Чечнею Дагестан.

Коли росіяни повернулись до Чечні 1999 року, він знову був вимушений об'єднати зусилля з радикальнішими політиками.

Але з часом його вплив видавався дедалі обмеженішим.

Аслан Масхадов до самого кінця свого життя засуджував напади на цивільних і називав організаторів Бесланської трагедії божевільними, які втратили глузд від російської брутальності.
 

Наші інтереси: 

Необхідно вчитись боротись за незалежність і на власному, і на чужому досвіді. Щоб не повторити чужі помилки.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи