Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Українська Всесвітня Координаційна Рада: світове українство напередодні Форуму

Інформаційне повідомлення про Збори Президії УВКР
Відбулися чергові Збори Президії УВКР, на яких були прийняті важливі рішення щодо проведення IV Всесвітнього Форуму українців, затверджено Положення “Про членство в УВКР”, прийнято інші ухвали та звернення до української громадськості та влади.

Рішення про створення української всесвітньої Координаційної Ради було прийнято на І Всесвітньому Форумі українців у серпні 1992р. у м. Києві. З того часу УВКР є найбільшим представницьким об’єднанням українських громадських (неурядових) організацій усього світу. За Статутом УВКР не претендує на централізоване керівництво жодними українськими організаціями й не бере участі у політичній діяльності. Водночас, активно сприяючи розбудові в Україні громадянського суспільства, УВКР пропагує збереження національної ідентичності й задоволення національно-культурних потреб українців у країнах оселення, розгортання співпраці України з закордонним українством, вивчення та поглиблення зв’язків українських громад закордоння з Україною.

Маючи 12-річний досвід у налагодженні та зміцненні безпосередніх контактів між патріотичними організаціями України та об’єднаннями українців у місцях їх компактного проживання за кордоном, Рада сприяє утвердженню національних інтересів та захисту прав українців усього світу.

Прикладом координаційної роботи є щорічні Збори Президії УВКР, до складу якої входять представники Східної, Західної діаспори та української частини. Крім внутрішніх питань життєдіяльності Ради, на Зборах порушуються громадські, культурні, освітянські питання, що лежать, зокрема, в площині стосунків діаспори та української держави.

На цьогорічних Зборах Президії УВКР 24-25 лютого серед інших питань були заслухані звіти Михайла Гориня, Голови УВКР, та Максима Розумного, Голови Секретаріату УВКР. Схваливши діяльність організації у 2004 р. члени Президії УВКР перейшли до обговорення ключового питання Зборів – підготовки та проведення IV Всесвітнього форуму українців, який має відбутись у серпні 2005 р. На Зборах був обраний Провід УВКР, якому доручено узгодження із органами державної влади України склад і механізми роботи Оргкомітету Форуму.

Всесвітній Форум українців є вищим статутним органом УВКР. Сьогодні всі патріотичні сили в Україні та поза її межами виходять на новий щабель активності й впливовості в світовому українському русі. У даному контексті УВКР є авторитетним координуючим органом, який розгортає свою діяльність у тих напрямах, які визначають обличчя сучасної цивілізації – розвиток комунікацій, інформаційний обмін, утвердження національної ідентичності, захист прав та інтересів наших земляків за кордоном. Водночас УВКР вважає за необхідне декларувати ті принципи, реалізація яких дозволить провести черговий Форум світового українства на високому рівні, який гідно репрезентуватиме сучасну європейську націю у ХХІ столітті, її творчий, моральний та інтелектуальний потенціал.

У річищі підготовки до IV Всесвітнього Форуму українців 25 лютого відбулася зустріч членів Президії УВКР із Головою Верховної Ради України Володимиром Литвином. У ході зустрічі обговорювались питання участі державних органів у підготовці й проведенні Форуму, що передбачено не тільки Статутом УВКР, а також Національною програмою “Закордонне українство” на період до 2005 р., до розробки й прийняття якої Голова ВР України був причетний безпосередньо. Важливість зв’язків української держави зі світовим українством була не раз підкреслена у виступах пана Литвина під час зустрічі з представниками українських громад Європи, Америки й Росії.

Збори Президії УВКР висловили сподівання, що дані представникам української діаспори обіцянки щодо підтримки діяльності координаційного центру світового українства на державному рівні будуть реалізовані не лише формально, а й у конкретних рішеннях органів влади.

Поряд із питанням підготовки та проведення IV Всесвітнього Форуму українців на Зборах Президії УВКР 24-25 лютого були озвучені гострі проблеми й питання, що торкаються життя окремих українських громад та організацій зарубіжжя. Збори засвідчили важливість існування консолідуючого та координуючого центру, здатного на адекватне сприйняття і вирішення проблем українських громад та організацій зарубіжжя, а також утвердження тісного їх зв’язку з новим українським урядом.

Зокрема, при порушенні питання про членство в УВКР, Валентина Логвин, Голова Центру української культури “Січ” (Республіка Бєларусь) винесла на обговорення складну проблему формування та реєстрації українських громад та організацій у Бєларусі. Йшлося про існування певного адміністративного тиску з боку “центральних урядових та громадських організацій” на українські товариства, які виникають, або вже давно зареєстровані в країні. З метою протистояння такому тискові пані Логвин запропонувала дати українським громадам та організаціям зарубіжжя змогу самостійно обирати власний шлях розвитку та входження до будь-якої іншої організації, зокрема до УВКР.

При розгляді питання взаємовідносин українського уряду та діаспори був розглянутий ряд прохань та пропозицій від усіх членів Президії УВКР. Зокрема, у виступі Ярослави Хортяні, Голови Товариства української культури в Угорщині йшлося про складні відносини товариства та українського посольства в Угорщині. При чому пані Хортяні зауважила некомпетентність представників посольства в національно-культурних питаннях, що негативно позначається на діяльності Товариства та іміджі нашої держави у Європі.

Учасники Зборів порушили низку інших питань. Зокрема, було висловлено глибоку стурбованість з приводу антиконституційних закликів до надання російській мові статусу офіційної. У зв’язку з цим УВКР рішуче заявила, що реалізація подібних намагань буде мати вкрай негативні наслідки не тільки для українців в Україні, але спричинить небезпечні руйнівні наслідки й для всіх українців, що живуть поза своєю історичною батьківщиною на різних континентах земної кулі.

Збори Президії УВКР також підтримали звернення щодо злочинних, антиконституційних дій, направлених проти Патріархії УАПЦ (Харківсько-Полтавська Єпархія) та редакції газети “Наша віра”. Трагічні події, які відбулися у цій Єпархії, були широко висвітлені в засобах масової інформації України та всього світу.

Під час проведення Зборів члени УВКР мали змогу зустрітися з представниками нового українського уряду. Так, Юрій Кононенко, Заступник Голови Об’єднання українців Росії, та Валерій Семененко, Голова Об’єднання “Українці Москви” були прийняті Міністром культури і мистецтв України Оксаною Білозір і першим Заступником міністра закордонних справ України Володимиром Огризком. Обговорювалося питання діяльності українських організацій Росії, їхньої взаємодії з державними структурами України. З боку керівників українських організацій Росії було зроблено наголос на необхідності наповнення реальним змістом Національної програми “Закордонне українство”.

У роботі Зборів взяв участь Голова профільного комітету Верховної Ради України Геннадій Удовенко.

Відбулися також розмови з народними депутатами України, працівниками апарату Кабінету Міністрів, міністерства закордонних справ, освіти та науки, культури й мистецтв, Державного Комітету України у справах національностей та міграції тощо. Ці розмови можновладців із представниками української діаспори вселили в останніх надії та сподівання на підтримку з боку рідного уряду.

Найближча спільна справа – проведення Всесвітнього Форуму, який для України має аж ніяк не менше значення, ніж конкурс Євробачення.
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи