Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

“Монополія на віру” похитнулася

Світ:

Створюється Православна Коаліція, альтернативна монополії Московського патріархату.
Парафії Білоруської автокефальної православної церкви (БАПЦ) мають намір перейти під юрисдикцію Української Православної Церкви Київського Патріархату (УПЦ-КП) в Росії. Про це через листування розпочато попередні переговори з переслідуваним у Білорусі лукашенківським режимом архиєпископом БАПЦ Петром (Гущею). Аналогічні тенденції починають простежуватись і в Росії. Зокрема, представниками Російської православної зарубіжної церкви (РПЗЦ), що нині переживає кризу з-за розколу у власному середовищі на прихильників Московського патріархату та її противникоів, поновлено контакти з представниками Української православної церкви Київського патріахату (УПЦ-КП). Очолює цей процес глава РПЗЦ, архиєпископ Канський і Європейський Варнава (Прокоф’єв), відомий тим, що ще в 1992 році від імені РПЗЦ звернувся до святішого патріарха-мученика Володимира (Романюка, +1995) Київського і всієї Руси-України та його заступника (нині святішого патріарха) блаженнішого мирополита Філарета (Денисенка) з пропозицією встановити братерське спілкування між обома церквами. За такий вчинок єпископа Варнаву інші російські архиєреї-шовіністи тоді піддали осудові, у зв’язку із чим він змушений був відмовитись від відкритої співпраці з УПЦ-КП. Проте на неофіційному рівні такі зносини тривали до цього часу. Зокрема, з таємного благословення єпископа Варнави до УПЦ-КП тоді перейшов його найближчий спільник і однодумець, благочинний російських парафій РПЗЦ архимандрит Іоасаф (Шибаєв), який згодом був висвячений на єпископа Білгородського (Росія) і призначений постійним членом Архиєрейського Синоду УПЦ-КП.

Слід зазначити, що прихильність російського духівництва та віруючих до Київського патріархату стає дедалі поширенішою. Зумовлено це тим, що УПЦ-КП найбільш авторитетна і впливова альтернативна у вселенському православ’ї юрисдикція, яка лише в Україні нараховує близько 3000 парафій, 20 монастирів та 30 єпархій, у т.ч. за кордоном. На сьогодні в Росії існує три єпархії УПЦ-КП: московсько-ногинська, курсько-білгородська та тюменсько-сибірська, які за подальшого влиття до них ще й парафій РПЗЦ можуть бути виділені в окрему російську автономну юрисдикцію Київського патріархату. Окрім деяких представників РПЗЦ дедалі більше пожвавлюються контакти між УПЦ-КП та різними течіями Істинно-православної церкви Росії (ІПЦ), зокрема митрополита Єпифанія Камінського. Також УПЦ-КП вступила в літургійне єднання з Болгарською Православною Церквою та старостильною ІПЦ Греції, яка навіть в Афінах для подвір’я Київського патріархату передала цілий храмовий комплекс. За посередництва київського патріарха Філарета та греко-старостильних єпархій УПЦ-КП у США та Європі вже розпочато діалог з іншими грецькими юрисдикціями про створення єдиної старостильної ІПЦ Греції на засадах розширеної автономії в складі Київського патріархату.

Отже, як вважають у Синоді УПЦ-КП, за продовження такого процесу з’являються усі підстави до створення в недалекому майбутньому потужної православної коаліції, альтернативної монополії Московського патріархату на пострадянському просторі й у вселенському православ'ї взагалі.


Джерело: Московська Єпархія Української Православної Церкви Київського Патріархату.
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи