Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Поверніть сурмача!

Відомі популяризатори української спадщини – Олег Скрипка, Едуард Драч, Тарас Компаніченко – провели акцію на відродження місцевого самоврядування.

В часи, коли Київ мав Магдебурзьке право, а електронних ручних годинників ще не було, на Подолі, на сучасній Контрактовій площі, яку називали тоді Ратушною, стояла ратуша, чи Магістрат. Велична споруда Київського магістрату була збудована в 1731 р. на місці першої, дерев’яної ратуші ХVI ст. Саме тут містилось київське міське самоврядування. Рівно опівдні з цієї вежі сурмив сурмач.

В 1811 р. під час великої пожежі будинок згорів, а в 1835 р. було скасовано Магдебурзьке право.

Закликати киян відродити гарну традицію вирішили відомі популяризатори української спадщини – Олег Скрипка, Едуард Драч і Тарас Компаніченко. У Великдень, 1 травня, вони провели на Контрактовій площі акцію. Зібравши групу прихильників, рівно опівдні вони зробили своєрідну “живу ратушну вежу” і підняли на своїх плечах сурмача, якій проголосив полудень, програвши 4 мелодії – по одній на кожну сторону видноколу.

Перехожим – киянам та гостям столиці – було прочитано невелику лекцію про історію ратуші та київського міського самоврядування. Після чого відбувся імпровізований концерт.


----------------------------------------------------

В тему:

Соціополіси: вільні міста, точки переходу

Соціополіси як точки цивілізаційно-расового переходу

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи