Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Києво-Печерський заповідник можуть виключити із світової спадщини ЮНЕСКО?

Під головуванням першого заступника міністра закордонних справ України Володимира Огризка відбулося установче засідання нового складу Національної Комісії у справах ЮНЕСКО. Холодним душем для учасників засідання пролунала інформація Генерального директора Києво-Печерського заповідника Сергія Кролевця.

Члени Комісії обговорили перспективи співпраці нашої держави із цією авторитетною організацією, які виникли після успішного візиту до України Генерального Директора ЮНЕСКО з питань культури Муніра Бушнакі. Під час зустрічі з Президентом України Віктором Ющенком порушувались питання про організацію у штаб-квартирі ЮНЕСКО виставки, присвяченої трипільській цивілізації. Також обговорювалося включення до списку світової спадщини ЮНЕСКО нових об’єктів України: Кам’янця –Подільського, заповідника „Кам’яна могила”, Змієвих валіз тощо.

Однак холодним душем для учасників засідання пролунала інформація Генерального директора Києво-Печерського заповідника Сергія Кролевця про те, що катастрофічний стан лаврського заповідника може призвести ближчим часом до питання про виключення Лаври зі списку світової спадщини ЮНЕСКО. Як зазначив пан Кролевець, протягом останніх років пам’ятки Лаври руйнуються швидше, ніж реставруються. Причин декілька, серед яких –правова неврегульованість статусу заповідника, який не може протидіяти грандіозним будівельним планам міської влади в його охоронній зоні, та інтенсивна господарська діяльність монастиря Московського Патріархату. Наслідки бурхливої діяльності жахливі: 23 травня цього року вперше за всю історію Лаври відбувся масштабний обвал у ближніх печерах, під час якого ходи було засипано 10-ма кубометрами ґрунту, який містив людські кістки і залишки культурного шару.

Виключення Лаври зі списку культурної спадщини ЮНЕСКО, автоматично потягне за собою виключення і Софії –Київської, адже 1990 року обидва заповідники було внесено до списку як один об’єкт.

Під час засідання обговорювалися інші аспекти діяльності Комісії, зокрема, керівник наукових програм Максим Стріха, який представляє Національну Спілку Письменників України, запропонував використати відзначення в рамках ЮНЕСКО 150-ої річниці дня народження Івана Франка для наукового видання його творів, які з цензурних міркувань не увійшли до академічного 50-томника, а також для видруку найвідоміших історико - філософських та публіцистичних праць відомого історика і мислителя англійською, французькою та німецькою мовами.


----------------------------------------------------

В тему:

В Києві сталося і з усіх сил тримається у секреті серйозне культурологічне лихо

Підтвердилась інформація про обвал на території Печерської Лаври (фото)
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи