Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Експертна комісія Адміністрації Харчів та Ліків дала “добро” на ліки для “чорних”

Світ:

Ліки, дія яких спрямована спеціально на “чорних” американців із серцевими проблемами, стануть першими ліками на американському ринку, що призначені для специфічної расової групи.

Клінічні випробування BiDil - препарату проти серцевої нестачі - на “чорних американцях” було зупинено, коли стало ясно, що ті, хто приймає його, почуваються краще, ніж ті, хто не приймає.

Експертна комісія з ліків Адміністрації Харчів та Ліків (The Food and Drug Administration - FDA) проголосувала (9 голосів проти 0) у вівторок за надання дозволу на продаж BiDil.

Випробування ліків, у яких брали участь понад 1000 чоловік, були початі після того, як FDA відхилила препарат, вивчивши дослідження, яке включало всі раси і показало невелике покращення, але при тому дало ознаки того, що “чорні” мають деяку перевагу.

Тоді винахідник – фірма NitroMed of Lexington, Mass. – вирішив провести клінічні випробування виключно на “чорних” – групі населення, що має вдвічі більший рівень серцевої нестачі чим “білі”.

При серцевій нестачі серце занадто слабке, щоб ефективно битись, і рідина починає застоюватись у легенях. Як правило половина жертв вмирають протягом 5 років.

Звичайне лікування застосовує препарати, що називають “ACE сповільнювачі”, але дослідження показали, що вони діють на “чорних” не так добре, як на “білих”.

BiDil представляє собою комбінацію з двох ліків: гідролазін, що зніжує кров’яний тиск, та ізосорбат дінітрат, що використовується при серцевих болях. Препарат також підвищує вміст окису азоту в крові – речовини, що має більш низький рівень у “чорних” і яка має значення у здоров’ї серця.

Під час випробувань було задіяні 1050 “чорних”; половина отримували стандартні серцеві ліки плюс BiDil, а решта отримували стандартні ліки плюс плацебо.

Після понад 2 років, що тривали випробування, померло 6,2% тих, хто отримував BiDil, в той час як серед тих, хто отримував плацебо, померли 10,2%. Також протягом цього періоду було госпіталізовано 16,4% тих, хто отримував BiDil, в той час як серед тих, хто отримував плацебо, їх було 24,4%.

Значним аспектом дії BiDil були головна біль та запаморочення, що примусило деяких учасників вийти з експерименту.

В той час, як випробування, що призвело до отримання рекомендації на ухвалення, проводилось на “чорних”, деякі лікарі ще на початковій стадії задавали питання, які виражали надію, що препарат зможе допомогти всім жертвам серцевої нестачі.

Із дев’яти членів комісії FDA, що проголосували за ухвалення BiDil, двоє заявили, що на етикетках не повинно бути “расово-специфічних” написів.

Тепер FDA буде оцінювати дослідження та рекомендацію експертної комісії перед тим, як дати дозвіл на продаж препарату. FDA не обов’язково слідує рекомендаціям експертної комісії, але в більшості випадків діє саме так.


FDA panel OKs drug aimed at blacks
CNN, 18 червня 2005 р.

Переклав Володимир Щербина


----------------------------------------------------

В тему:

Інтелект, раси, спадковість

Євгеніка для України

Етногенетичні інтереси і міжрасові змішування. Нова книжка Франка Солтера в огляді Майкла Полігнано

Небезпека змішаних шлюбів

Африканські медики Великій Британії не потрібні

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи