Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Побутова злочинність в Болгарії уособлюється з циганами

Світ:

Понад 70% повій тут – це циганки, при цьому 30% - малолітні. Майже 80% жебраків – також цигани

За даними перепису 2001 р., населення Болгарії складає 7,7 млн., з них цигани - 370 тис., що становить приблизно 5%. Водночас на циган припадає 31% злочинів, скоєних у 2003 р., стверджують фахівці неурядової організації "Глобальна Болгарія". Протягом 1989-2004 рр. циганська злочинність збільшилася в сім разів. Насамперед це пояснюється величезним рівнем безробіття серед цього етносу – за останні 15 р. вона зросла вп’ятеро.

Ось ще дані "Глобальної Болгарії". Понад 70% повій тут – це циганки, при чому 30% - малолітні. Майже 80% жебраків – також цигани. Переважна більшість циганських дітей не ходить до школи. Соціологи стверджують, що росте неграмотне покоління циган. І годі говорити про якусь їх соціалізацію. Більше того, вони не хочуть інтегруватися повноцінно в болгарське суспільство. Скажімо, понад 280 тис. циган живе у селах й не працює. Зараз у Болгарії є земля, яку можна орендувати й обробляти.

Фахівці "Глобальної Болгарії" стверджують, що сільське циганське населення не бажає трудитися. А на що воно живе? За рахунок крадіжок сільгосппродукції й соціальної допомоги держави. Або ж – як при комунізмі: більшість циганських сімей не сплачує податки, ухиляється від плати за електроенергію та інші комунальні послуги, не вносить грошові внески до Фонду медичного та пенсійного страхування. Приклад – гетто "Факултето" у Софії чи "Століпіно" у Пловдіві (Південна Болгарія), які часто бувають об’єктом репортажів західним електронних мас-медіа. І, до речі, створюють негативний імідж Болгарії на шляху до ЄС.

Відомий болгарський політолог Андрей Райчев заявляє, що протягом останніх 15 років виросло покоління циган, яке, власне, не знає, що таке праця. Про отримання якоїсь професії годі й говорити.

Народжуваність в циганських сім’ях висока - по 5-6 дітей. Учені-демографи стверджують, що в перспективі це може створити для корінного болгарського етносу значні проблеми, народжуваність серед якого відповідає середньоєвропейській, тобто, є низькою. За офіційними даними, у 2004 р. народжуваність була 9% на 1000 осіб. Природній приріст був від’ємним – мінус 5,2. Демографи прогнозують, що через кілька десятиліть населення країни скоротиться насамперед за рахунок болгар. Водночас циганська популяція збільшиться.

Весною цього року болгарський уряд розробив програму, розраховану на 10-річну інтеграцію циган. Однак як вона працюватиме, наразі сказати важко, бо ймовірні проблеми з фінансуванням. Планується, скажімо, збудувати 47 тис. квартир. Обсяг інвестицій – 1,2 млрд. левів, з яких половина надійде з державного бюджету. А решта?

Зараз в Болгарії триває виборна кампанія. Участь у парламентських виборах братиме й циганська партія – "Євророма". Цигани навряд чи її підтримають, бо вона майже не має доступу до центральних електронних ЗМІ. З ромами заграють інші політичні формації, зокрема, соціалісти, правлячий рух "Сімеон ІІ", демократи. Роздають обіцянки. Самі цигани кажуть, що, мовляв, пройдуть вибори й про нас знову забудуть. І так – до наступних виборів. Щоправда, зараз про циган Софії може нагадати ЄС, бо Союзу навряд чи подобається те, як вони все більше й більше опиняються на маргінесі суспільно-політичного та економічного життя Болгарії.

------------------------------
В тему:

В Україні немає наркосиндикатів, є тільки клани

Цигани крадуть дітей

Мексіфорнія: держава прийдешнього

Der Spiegel: “Європа продає себе як шлюха”

Патрік Дж. Бьюкенен. Смерть Заходу

«Перехід-IV» на радіо «Бі-бі-сі»: Народжуваність в Україні — кількість чи якість?

Євгеніка для України

Дайош безотцовщину!

Етногенетичні інтереси і міжрасові змішування
 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи