Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Візит делегації Світового Конгресу Українців до Сербії і Чорногорії

Минулого тижня, з 13 – 16 березня до Сербії і Чорногорії з робочим візитом завітала делегація Світового Конгресу Українців у складі президента Конгресу др.Аскольда Лозинського з Нью-Йорка та голови Суспільної служби Світового Конгресу українців та першого заступника СФУЖО пані Ольги Даниляк з Торонта з Канади.
Делегація прибула на запрошення Товариства української мови, літератури і культури “Просвіта”, члена Світового конгресу українців. Мета приїзду високоповажної делегації об’єднання світового українства була відвідати українську громаду Сербії і Чорногорії, на місці розглянути потужності, можливості та потенціал української організованості та перспективи подальшої співпраці. Під час визиту була нагода побувати в усіх наших більших осередках, де існують філії Товариства “Просвіта” (містах Інджія, Сремська Мітровица, Новий Сад, Вербас та Кула), зустрітися з високими представниками державного Уряду у Белграді, Посольства України в Сербії і Чорногорії, представниками духовенства, культурно-мистецьких та освітніх товариств, вчительками шкіл, де вивчається українська мова. Комплексну програму було задумано провести у знатно ширшому маштабі, але останні трагічні події у країні спричинили відкладеню Засновничих Зборів Української національної ради, що заплановано було провести 15 березня у Кулі. Але й так обмежена програма перебування делегації успіла презентувати діяльність українських Товариств та громади взагалі.

Делегація Світового Конгресу Українців, організації котра існує з 1967-ого року і об’єднує громадські організації української діаспори, по прибуті до Белграду у четвер 13 березня відвідала українську громаду у Інджії, де розмовляла з активистами Інджійської філії Товариства “Просвіта” та громадою, відвідала Українську Греко-Католицьку парафію Успіння Пресвятої Богородиці і познайомилася із осягненнями, роботою у сфері гуртування українців. Особливо наголошено надзвичайно важливу роль церкви на об’єднанні громади а також презентовано і громадські активності Товариства, як наприклад організування Вечора Тараса Шевченка та пущення. Отець-парох Петро Дутка ознайомив делегацію із історятом української Парафії котру засновано 1964 року, де український люд находить духовну потіху та у приміщеннях парафії проводить і громадські зібрання у рамках Філії Товариства “Просвіта”.

Голову Світового Конгресу українців Аскольда Лозинського та голову суспільної служби Конгресу пані Ольгу Даниляк, у супроводі членів правління Товариства “Просвіта” Бориса Небесного та секретаря Мирослава Гочака, прийняла у п’ятницю 14 березня у Белграді заступниця Союзного міністра національних та етнічних громад Єлена Маркович і під час конструктивної розмови презентовано стан справ щодо відносин державних органів до національних меншин особливо у аспекті застосування прийнятого Закону про захист прав та свобод національних меншин, де передбачається оформлення національного представницького органу Національної ради, котрого і українці незабаром оформлять. Гості з Світового конгресу українців проінформували заступницю міністра Єлену Маркович про головні засади діяльності Світового конгресу та важливість факту співпраці української громади Сербії і Чорногорії з світовим українством, потім цікавилися статусним рішенням українського питання у галузі освіти, інформування та культурницької діяльності та отримання відповідного приміщення для діяльності, що з боку Міністерства позитивно схвалено та наголошено на тому, що українська громада нашої країни, хоча порівняно малочисленна, є дуже живущою і охочою, після понад сторічного існування поза межами прабатьківщини, зберегти та розвивати своє національне єство.

Головними питаннями є оформлення української редакції по телебаченні та радіо, розширення ефірного часу, подальша підтримка Літніх шкіл україністики “Просвіта” та щоб українській громаді фінансово з боку держави допомогти у пропорційному відношенні з іншими нацменшинами. З Міністерства обіцяно, що діяльність громад національних меншин буде фінансуватися відповідно з поданими програмами, але наголошено, що особливу увагу буде приділятися малочисленним меншинам, якою є українська (5.350).

Делегацію у Посольстві України з Сербії і Чорногорії прийняв посол Анатолій Шостак. Голова СКУ др.Аскольд Лозинський цікавився взаємоконтактами Сербії і Чорногорії з Україною і оцінено, що останнім часом набувяє інтенсивніші кроки, як у політичних контактах, так і у галузі економики. Наголошено, що найбільше уваги приділяється взаємоконтактам на регіональному рівні та співпряці між містами наших двох країн.

У Новому Саді з делегацією Світового конгресу українців зустрілися представники організації Союзу русинів і українців Югославії, де презентовано головні засади діяльності організації, плани і перспективи зосередитися на українські засади, що з боку Світового Конгресу українців оцінено позитивно. Також з боку президента Конгресу др Аскольда Лозинського висловлено, що активності потрібно унапрямити на переконання усієї русинської громади, що вони є також українцями.

Високоповажні гості СКУ зустрілися з представниками керівництва Товариства “Просвіта” з усіх наших осередків, філій, представниками культурно-мистецьких товариств імені Івана Сенюка з Кули та “Кобзар” з Нового Саду, культурно-просвітнього товариства “Карпати” з Вербасу, представникaми Сербсько-українського товариства з Нового Саду. Делегацію привітав голова Товариства “Просвіта” Василь Дацишин а зустріч стала нагодою поговорити про усі осягнення української громади у галузах освіти, культури та інформування а також і висловити бажання та плани на майбуття, бо констатовано, що українцям, поки що, не надано можливість повного інституціонального вирішення проблем, а саме оформлення видавництва, покращення профінансування культурницької діяльності та оформлення Українських теле та радіо редакцій, що би значно позитивно вплинуло на швидке відродження вже помалу засимільованої громади. На цьому потрібно буде більше попрацювати у чому допоможе і Світовий Конгрес Українців. Висловлено факт, що внаслідок неповноцінної участі українців (не з їхньої вини) у суспільному розпорядженні державних бюджетних коштів у періоді декілька десятиліть до 80-тих років втрачено багато на понятті національної свідомості, але наполегливою працею з наймолодшим поколінням, завдяки живучості громади віє оптимизмом, особливо після усього поробленого навколо оформлення Української національної ради. Одним із найважливіших аспектів діяльності повинно бути шкільництво, оформлення факультативів української мови з елементами національної культури у кожному осередку та продовження традицій організування Літніх шкіл україністики “Просвіта”, а у галузі видавництва оформлення українського видавництва.

На приємній робочій зустрічі особливо наголошено на тому, що у даних активностях та намаганнях української громади активну участь бере і Сербсько-українське товариство з Нового Саду, де представники Средоє Лалич та Лука Хайдукович презентували діяльність, звідкілля видно, що існує щире намагання між іншим зберегти малу горстку українського люду. До цього переконує постійне включення української громади до роботи Товариства, презентація її активностей, надбання сербсько-українських зв`язків протягом століть та клопотання до державних органів сприяти українцям Сербії і Чорногорії.

Делегація Світового конгресу у суботу 15 березня відвідала осередки Вербас та Кула, познайомилася із духовним життям на прийомі у парафії Святого Володимира у отця Ярослава Вовка та у Монастері Новіціаті Сестер Служебниць та і у Вербасі, а також блище із громадською активністю Товариства “Карпати”, вербаської філії Товариства “Просвіта”. Презентовано важливу роль церкви на згуртовуванні громади, розказано про історичні та сучасні факти у парафії та монастері, а також наголошено та конкретних прикладах закріплених фактами громадської діяльності сестер Служебниць у галузі освіти та культури. Сестри з настоятелькою Михаїлою Воротняк з дітьми проводять катехизацію та підготовлюють програми духовного змісту. Презентовано і факультативи української мови з елементами національної культури у школі, як вид згуртовування дітей шкільного віку, до чого добилася українська громада Вербасу.

У Кулі делегацію привітали у парафії Святого Йосафата, у монастері оо. Василіян (Парох о.Антоній Турчаник та сотрудник о.Віталій Лотоцький) та Монастері Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії (настоятелька с.Тетяна Воротняк). Під час зустрічі із громадою Кули звернено увагу на активності Товариства імені Івана Сенюка, Філії Товариства “Просвіта” у Кулі. Товариство імені Івана Сенюка працює з 1971 року, діє в українському культурницькому напрямку і згуртовує в музичному, танцюриському, співацькому та літературному гуртках понад 200 членів.

У місті Сремська Мітровица делегація СКУ у неділю 16 березня була на Святій Літургії у церкві Вознесіння Господнього, проведено зустріч з українською громадою а о.Стефан Пітка (один із засновників СКВУ 1967 року у Ню-Йорку) ознайомив із духовним життям, із успішним намаганням згуртувати людей проведенням літературних, розважальних вечорів-пущеня і відновленням Фолькльорного ансамблю “Коломийка”.

Відвідавши українську громаду у Сербії і Чорногорії і переконавшись, що є загально добре організоване національне життя, порівнюючи із навіть численнішими світовими громадами, пані Ольга Даниляк, голова Суспільної служби СКУ висловила бажання організувати у нас Референтури Суспільної служби по Філіях Товариства “Просвіта” та оформити Українську жіночу організацію.

Голова СКУ др Аскольд Лозинський ознайомив громаду з намаганням СКУ дійсно об`єднати українську діаспору всього світу, бо 20 мільйонів українців за межами України, зі своїм старанням десятиліттями та століттями зберегтися, є потужною національною силою. Такі відвідини скріплять українські взаємозв`язки і жодна громада, де б вона не находилась та якою малою була, покинутою не буде. Наступний Конгрес СКУ у серпні поточного року у Києві стане підтвердженням такого підходу.

З 16-18 березня Делегація СКУ у відвідинах української громади Боснії і Герцеговини, з 19-21 березня у Хорватії та відвідини завершуються у Італії з 21-25 березня.


Довідка:


Українців у Сербії і Чорногорії є найбільше у північному Автономному Краї Воєводина (Сербія) і є нащадками українських переселенців з Галичини, котрі наприкінці XIX століття переїхали до Боснії (коло 20 тисяч), щоб після Другої світової війни частина переселилась до Воєводини.

Офіційно українців у Республіці Сербії є 5354, з цього у Воєводині 4935. Це є за понад 800 осіб більше ніж 11 років тому за даними останнього перепису населення. По общинах (районах) скажемо, що у общині Кула реєстровано 1453 українців, у Вербасі 975, у Сремській Мітровиці 593, у Новому Саді 482, у Інджії 422 а у столиці Белграді є реєстровано 433 українця. З сукупно у Сербії 166 общин українці живуть у 130.

Така розпорошеність, малочисленість (1-2 відсотка з сукупного населення у кожній з общин) не надавали багато реальних надій щодо певного збереження, але українці зорганізувались уперше навколо церкви, потім навколо культурних товариств і “Просвіти” організували і школи, випускають часопис “Українське слово”, є передачі по Радіо і Телебаченні.


----------------------------------------------------------------

В тему:


Перепис населення у Сербії 2002-го року: кількість українців зросла

Українці Югославії об'єднуються

Товариство української мови, літератури і культури “Просвіта” (Сербія). Офіційний сайт.
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи