Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Знищення нашої історії триває

Сім з половиною тисяч давніх курганів нарахували історики на території Дніпропетровської області, але майже 70 відсотків з них знаходяться під загрозою повного знищення.
Кілька сотень давніх могильників вже встигли зрівняти з землею, адже ці пам’ятки археології віддали у приватну власність селянам під час розпаювання. Правоохоронці вважають, що це наслідок недбалості чиновників управління земельних ресурсів в районах і навіть порушили кримінальну справу. Історики ж підраховують збитки та намагаються врятувати те, що ще залишилось.

З двохсот п’ятдесяти курганів, зарєстрованих на території Солонянського району Дніпропетровщини - половина зруйнованих. Відтепер навіть фахівці не зможуть вказати мiсця, де був колись давній могильник.

Ці об’єкти, нанесені на спеціальну карту, - власність держави і перебувають під її захистом. За порушення цієї норми і відповідатимуть перед законом чиновники управління земельних ресурсів в кількох районах Дніпропетровщини. Правоохоронці кваліфікують це як недбалість. Посадовці ж своєї провини не визнають.

Володимир Скулінець, начальник відділу земельних ресурсів:
Якщо держава визначила ці землі цінними, то мають бути знаки, відмітки на картах, а вказані координати для мене нічого не значать.

На деяких курганах насправді немає відповідних знаків. Металеві пoзначки – об’єкт полювання для крадіїв металу. Про пoзначки на спеціальних картах забувають. Головна ж причина криється у земельному законодавстві. З 1992-го – про участь істориків в розпаюванні не йшлося, а кодекс 2001 зобов’язує залучати тільки юристів.

Тепер археологи мають підрахувати збитки. Згідно з формулою, передбаченою в законодавстві, курган, заввишки півтора метра, коштує 194 тисячі гривень. Однак історичні знахідки можуть бути безцінними. Інколи селяни самі приносять до історичного музею різні предмети, проте для фахівців вони вже втрачені.

Лідія Голубчик, директор обласного центру охорони історико-культурних цінностей:
Плуг уничтожает насыпь и даже, если что-то и найдено, то все разрушено, к тому же нет культурного слоя. А значит нельзя сделать исторически обоснование выводы.

Археологи вважають, що врятувати вцілілі кургани ще не пізно, проте тільки за умов їхнього співпраці з землеупорядними установами. В іншому разі вже за кілька років більшість пам’ятoк зникне назавжди.
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Метафора колективного розуму

Шукачі перлів: надлюдський розум «Народного Оглядача», його практичні прояви та перспективи

У цій статті ознайомимось з трьома реальними історіями дії надлюдського розуму, розглянемо наш досвід його застосування і сформулюємо три найближчі завдання нашого проекту.

Останні записи