Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Футбол як форма дискримінації вболівальників

Світ:

У своїй щонедільній програмі на телеканалі 1+1 Вячеслав Піховшек, пригадуючи сумні події дворічної давнини 9 березня, подав цікавий сюжет, де нагально продемонстрував, за яким критерієм столична міліція відловлювала тоді на залізничному вокзалі вірогідних учасників акції протесту. За спілкування поміж собою українською. Вже за гратами вони відсіювали винних від невинних, користуючись лише відеозаписом подій
Цей телесюжет я пригадав, прилучившись днями до вболівальників Карпат під час офіційного календарного матчу з Оболонню на стадіоні Динамо ім. В.Лобановського. Річ у тім, що я сам західняк і давно вболіваю за Карпати.

Лишень-но при вході в сектор за воротами, - єдиний відведений для приїжджих фенів при здебільшого безлюдних трибунах (і єдиний брудний), - заговорив я до знайомого рідною мовою, як мене обступили вельми вороже налаштовані міліціонери: «Фамілія?». Один з них дістав блокнота, інший дав під бік зі словами «Бистро, бандьора!» для швидшого усвідомлення, що я десь у расистський країні, а не в столиці України. «Фамілія! - я сказав!». Ну, я й назвав.

А що було робити, коли вони не відають, що я не «бандьора», а «журналюга». «Імя, отчество!». «У нас, в Європі, кажуть по-батькові», - відповідаю, але не допомагає. Потім у такий же спосіб домагалися відповідей про адресу, прописку, місце роботи.

Затим міліція підвела мене до відеокамери і стусаном, поки об’єктив блукав по людях, змусила повторити усе ще раз. Відверто кажучи, щодо роботи, я сказав неправду, оскільки вирішив до кінця побути у шкірі бандьори й поспостерігати, що ще вигадають представники влади.

Попереду вже, дивлюся, черга до сектора. Всім кишені вивертають, штовхають, наче дід худобину, хамлять, ніби Київ десь на Колимі. Коли я дістався входу, мені ззаду хтось зухвало підняв руки з двох боків, а прапорщик обмацав з ніг до кишень, мовби я посланець Усами і не маю українського паспорта. Знайшов (о, горе мені!) маленьку пляшку з водою Оболонською. Довелося викинути. Потім міліціонери нараз розступилися і я, поспитавшись дозволу, рушив до свого сектора.

Але тут мене ззаду отой прапорщик як потягне за шиворот! «Куда, падло! - гаркнув мені у вухо і знову камера вперлася в лоба, і ще раз: Прописка?».

Від такої зухвалості моє терпіння урвалося, і я дістав з нагрудної кишені журналістське посвідчення. Прапорщик звісно знітився й змалів. Настала моя черга запитувати: «По-перше, чому ви не представилися, честь не віддали, посвідчення не пред’явили? По-друге, чому застосували силу при відсутності правопорушення? По-третє, згідно з якою інструкцією і яким законом моєї держави вимагали зізнань щодо прописки, якщо її у нас скасовано? Та й не повинен я про це казати».

Посвідчення намагалися показати всі, але мене цікавив лише отой прапорщик. «Ігор Шугуров» - записав я в блокноті. Звісно, над ним є начальники, і не один. Та я не думаю, що вони наказували йому саме так поводитися на очах десятків іногородніх уболівальників, ганьбити імідж європейської столиці. Гадаю, керівництво розбереться і звільнить його, аби іншим зухвалість у голову не била, аби зрозуміли, що зарплату, нехай невелику, отримують із наших податкових стягнень! Навіщо ж нам платити за наше ж приниження, панове європейці?
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Метафора колективного розуму

Шукачі перлів: надлюдський розум «Народного Оглядача», його практичні прояви та перспективи

У цій статті ознайомимось з трьома реальними історіями дії надлюдського розуму, розглянемо наш досвід його застосування і сформулюємо три найближчі завдання нашого проекту.

Останні записи