Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

“Українці та Петербург”

У Санкт-Петербурзі вийшло друком чергове, 16-те число часопису “Українці та Петербург”, присвячене чотирнадцятій річниці Незалежності України. Видання започатковане в 1998 році українською громадою північної столиці Росії. Головний редактор часопису – Володимир Косенко.
На першій сторінці часопису зроблено короткий екскурс в історію України початку ХХ ст. – проголошення Української Народної Республіки, імена С. Петлюри, В. Винниченка, М. Грушевського, С. Єфремова, Є. Чикаленка та інших. Далі вміщено тексти й ноти гімнів “Ще не вмерла Україна”, “Боже великий, єдиний” та документи про здобуття Україною незалежності вже наприкінці ХХ ст. Варто зауважити, що темою державотворчих процесів в Україні просякнутий увесь номер.

На одній із сторінок надруковано витяги з передвиборчої програми Президента України Віктора Ющенка, зокрема його “Десять кроків назустріч людям”.

Стаття “Петлюра та Петербурґ” розповідає про петербурзький період життя видатного українського державника. Розглянуто громадську та партійну діяльність Петлюри в Петербурзі, його участь у виданні щомісячника “Вільна Україна”, який був розрахований на українських студентів, що навчалися в тодішній столиці імперії. Значне місце відводиться також його особистому життю, зокрема знайомству і одруженню з полтавкою Ольгою Бєльською. У матеріалі “Героїчна боротьба ОУН-УПА” розповідається про ще одну сторінку українського національного руху за здобуття власної державності.

У часопису друкується “Слово про Кобзаря”, виголошене професором Т. Зубиком на урочистих зборах української громади Санкт-Петербурга 14 березня нинішнього року. О. Дорошенко у своїй статті “Господи! Помилуй Украину!” розповідає про встановлення пам’ятного хреста українцям – жертвам політичних репресій на Левашовському кладовищі Санкт-Петербурга.

Про культурне життя української діаспори розповідається в статті “Збережем українську культуру в Петербурзі” (автор – М. Субота), присвяченій творчості заслуженої артистки Росії Валентини Блажчук, засновниці Фонду української культури та Українського хору в місті.

У номері вміщено також документи IV Конґресу Об’єднання українців Росії та III З’їзду Федеральної національно-культурної автономії “Українці Росії”, а також шосте число Обіжнику Світового Конґресу Українців.


---------------------------------------

Об’єднана прес-служба Федеральної національно-культурної автономії “Українці Росії”, Об’єднання українців Росії та Бібліотеки української літератури в Москві

Контакти (керівник служби Юрій Кононенко):
Тел./факс +7 095 290-5114 +7 095 118-9192
Тел. +7 095 737-8834
E-mail: [email protected]
Web: www.webcenter.ru/~libukr
www.ukrrus.org


----------------------------------------------------

В тему:

Завдання українства Росії після квітневих форумів

Шевченківські дні в Санкт-Петербурзі
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи