Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Україномовні передачі по Радіо Інджія

Вже п’ята радіостанція в Сербії дає передачі українською мовою.
У минулому періоді Українська національна рада в Сербії і Чорногорії провела декілька зустрічей із керівництвом общини Інджія, а як результат зустрічі представників національних меншин котрі живуть на території общини Інджія, відгукнулися словаки, угорці та українці і постановлено рушити з проектом транслювання радіо та теле передач мовами меншин, як форма розширення прав пов’язаних із інформуванням рідною мовою..

Згідно із програмою Радіо Телебачення Інджія, що схвалено Скупщиною общини Інджія, заплановано надання термінів для меншин, а програми будуть реалізовані у співпраці із Радіо Телебачення Новий Сад та Радіо Стара Пазова.

Найкраще підготовлені до транслювання передач були українці, а першу передачу трансльовано у неділю 4-го вересня, з 13-ої до 14 години, де вперше пролунало українське слово по хвилях Радіо Інджія - 96,0 MHz. Передбачено у передачах новини з общини Інджія, буде говоритись про загальні громадські події, а також значну увагу логічно буде надаватися справам української спільноти, дитячі рубрики, релігійні, історичні, етнографічні тощо.

Радіо Інджія зараз є п’ятою радіостанцією у Сербії яка транслює україномовну програму. Ще 1990-го року по місцевому Радіо Вербас, розпочали перші півгодинні українські радіо передачі (зараз одна година) в тиждень, а в 1992-го року по державному Радіо Новий Сад транслюються одногодинні тижневі передачі (зараз три години тижнево). 2004-го року розпочали одногодинні тижневі передачі по місцевому Радіо Кула, а по новосадському релігійному Радіо Марія розпочали транслюватися дві півгодинні україномовні передачі тижнево.

Реалізатором українських передач по Радіо Інджія є Оксана Стецюк.

Радіо Телебачення Інджія забезпечує технічну допомогу у реалізації, а поки ще не вирішено профінансування цього значного для української громади Інджії та околиці проекту.

Успіхів і На многая літа!



Drustvo za ukrajinski jezik, knjizevnost i kulturu “PROSVITA”
Devet Jugovica 3/3,
21000 Novi Sad,
Srbija i Crna Gora
tel: +381 (64) 16 17 348 – Predsednik,
+381 (64) 16 10 432 – Sekretar
e-mail: [email protected]
internet: www.prosvitaukrainian.org.yu

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи