Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

“Ні – Малоросії, зробимо країну Україною!”

Під таким гаслом 22 жовтня 2005 року в м. Яготині відбулася друга громадська акція “Не будь байдужим!”.
Так вже в нас повелося останні 10 – 12 років, що основними подіями в країні є вибори. Все наше життя крутиться навколо суспільно-політичних подій. І раптом молодіжний концерт, якій проводиться не на підтримку якоїсь там політичної партії, хай навіть найліпшої, а задля підтримки української мови, культури, гідності!

Організатори – молоді люди якім в середньому виповнилося по 25 років – які проводять цілий захід власним коштом та коштом своїх друзів. Своїми діями вони закликають всіх нас не бути байдужими до себе, до своїх рідних, своєї держави, кожному відчути власну відповідальність за правдиву історію та героїчне майбутнє України. Яготинська акція нічим не поступалася київським подібним акціям – ні звуком, ні світлом, ні захопленістю молоді. Хіба що центральний яготинський майдан був менший ніж київський.

Знаковим є й те, що захід відбувався в маленькому містечку, а не у великому місті. Адже децентралізація, відродження невеличких містечок та сіл – це єдине що допоможе виживанню всієї європейської цивілізації, а не лише нашій країні. Крім того, була ще одна велика перевага над заходами, що проводяться в Києві – абсолютно були відсутні представники громадських організацій, що суворо слідкують за “притисканням” їх нації, та хоча б мінімальним проявом всього українського в Україні.

Концерт, що відбувся на майдані в Яготині, умовно можна назвати не лише фольклорно-молодіжним, але й свого роду просвітницьким. Кожен із виступаючих супроводжував свій виступ якоюсь історичною інформацією або доносив до глядачів свою активну громадянську позицію.

В денному концерті виступили Володимир Кушпет (старосвіцька ліра), Сергій Захарець (старосвітська бандура), гурт “Гуляйгород” (автентичний спів центральної України) та неперевершена Ніна Матвієнко. Виявилось, що під старосвітську ліру та бандуру чудово співати козацькі гімни, ну наприклад “Козацький” - хто ще не чув, раджу послухати. А коли заспівала наш український соловейко Ніна Матвієнко, не лише на душах потепліло, але й у природі навіть хмари розійшлися.

В другій частині концертну, яку вів Сашко Положинський, взяли участь молодіжні гурти “Скай”, “Флайза”, “От вінта”, “Мотор’рола”, “Тартак”. Яготинська молодь реагувала на їх виступ абсолютно так, як і київська. Молоді серця ще відчувають, що є справжнім, українським, природнім. Це всиляє надію, що Україна ще відродиться, буде сильною, могутньою, нездоланною, українською.

Концерти відбувалися на тлі виставок-ярмарків, у яких взяли участь гончарі, художники, народні майстри з Полтавської, Київської, Чернігівської та Черкаської областей. Найбільше хотілося б відмітити увагою “Решетилівський художній професійний ліцей”, який привіз на ярмарок молодіжний (!) вишитий одяг. Викладачам та учням цього навчального заходу вдалося не тільки поєднати національні мотиви з сучасними тенденціями моди, але й зберегти при цьому всі канони традиційного українського одягу.

Перша подібна акція відбулася 11 вересня 2005 року у Костополі на Рівненщині, об’єднавши учасників з Рівненської, Волинської та Житомирської областей.

Організатори цієї акції поставили собі за мету переконати своїх земляків, що лише самі українці можуть збудувати свою країну, де кожен громадянин почуватиметься вільною людиною. Де гідно лунатиме українська мова, де політики і чиновники будуть патріотами своєї країни і любитимуть свою землю.

Від себе хочу лише додати: Хай буде так! Хочеться побажати, щоб це Свято для душі та серця досягло рівня таких потужних заходів, як «Країна мрій» та подібних. І щоб обов‘язково всі мрії організаторів такого потужного громадського заходу збулися.


----------------------------------------------------

В тему:

Проект Сенсар: мова, одяг, Лінукс

Сонячна революція

Акція “Не будь байдужим” у містечку Яготин
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи