Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Дні Тараса Шевченка

Дотримуючись традиції, українська громада Югославії (тепер Сербії і Чорногорії) кожного року у березні влаштовує Дні Тараса Шевченка та літературні вечорі присвячені Кобзареві Українського народу.
У п’ятницю 21 березня у місті Кула влаштовано виставку художніх творів митців образотворчого мистецтва, іконописця Олександра Черековича та Володимира Басистюка, художника українського походження.

“Поєднання духовності у іконописанні Черековича та духовного внутрі презентованої природи та українських мотивів Басистюка ведуть нас до глибшого розуміння мультиконфесійного та мультинаціонального життя”- сказав відкриваючи виставку у картинній галереї міста Кула заступник мера Томислав Попин.

Виставку влаштовано у рамках Маніфестації Дні Тараса Шевченка, організатором є Культурно-мистецьке товариство імені Івана Сенюка та Кульська Філія Товариства “Просвіта”.

У суботу 22 березня у приміщенні Українського Товариства імені Івана Сенюка у Кулі влаштовано принагідний концерт присвячений життю і творчості Тараса Шевченка. У літературно-музичній програмі звучали пісні на Шевченкові слова, його вірші, розказано про його життя а учасниками об`єднаної програми були у головному діти, потім дівоча група “Галичаночки” та Група співаків автентичних народних українських пісень.

Українська громада підняла Шевченківські дні на рівень програм від національного значення, що відповідно фінансово та організаційно підтримується місцевою владою. Адже, вже понад 30 років безперервної традиції дають як результат створення українцям своєї ідентичності у суспільстві. Шевченківські свята влаштовувались ще з часів переселення, кінцем XIX століття.

Шевченківський вечір організовано два тижні тому українською громадою міста Інджія, а початком квітня Шевченківську програму влаштовують і українці міста Вербас.

З минулого року розпочалося із організуванням спільної Шевченківської програми у Радіо Новий Сад у Новому Саді, столиці Автономного Краю Воєводина, а цей ЗМІ є і ефірним покровителем маніфестації.

На Днях Шевченка присутніми є українська громада а також зацікавленими є і українські друзі інших націй, охочі пізнати українську традицію та визначних національних символів.


--------------------------------------------------

DRUŠTVO za ukrajinski jezik, književnost i kulturu “PROSVITA”

Devet Jugovića 3/3 , 21000 Novi Sad, Srbija i Crna Gora
tel.: +381 (64) 16 17 348, +381 (21) 707 052 - Predsednik ,
+381 (21) 623 715, +381 (64) 16 10 432 - Sekretar
[email protected]
www.prosvitaukrainian.org.yu
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи