Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У Лондоні судять мігранта-екстреміста

Категорія:

У Лондоні проходить судовий процес у справі Абу Хамзи, якого британська жовта преса прозвала "Капітаном Крюком" (він втратив обидві руки і очі на війні в Афганістані). Ця людина звинувачується за 15 пунктами, серед яких – підбурювання до вбивств немусульман, розпалювання расової ненависті і зберігання документів, які могли бути використані терористами.
Суд над ним є частиною процесу у справі "Лондоністана" – лондонських кварталів, в яких відкрито виступав з проповідями ісламіст екстремістського спрямування.

Процес у цій справі почався 2 тижні тому. Абу Хамза показав, що вміє себе захищати. Він говорить спокійним і рівним голосом і демонструє свої таланти проповідника. Висловлюючись на дуже хорошій англійській (не дивлячись на єгипетський акцент), він виступає у залі номер 2 Лондонського центрального суду Олд-Бейлі, пише видання.

Довгобородий і коротко підстрижений, Абу Хамза спокійно слухає свого адвоката, що зачитує суду тексти його проповідей, які фігурують на процесі як доказ. В одній з них він виправдовує самогубні теракти в Єгипті. "Що конкретно ви хотіли сказати?" – ставить питання адвокат Едвард Фіцджеральд. "Якщо цей крайній засіб, коли не залишається інших способів боротися з ворогами ісламу, якщо при цьому не гинуть жінки і діти, якщо це не супроводиться зайвими жертвами, то самогубний теракт – це військова тактика", – не змигнувши оком відповідає колишній імам, пише Le Temps .

Голова перебиває його: "За яких обставин це є крайнім засобом?" – "В Палестині, коли танки і бульдозери зносять будинки, інших рішень не залишається. Тоді це законно", передає “Newsru.com”.

"Підбурювання до скоєння злочину"

Але за цими радикальними вислови ховається сильна лінія захисту. «Чи означає це, що ви хотіли, щоб люди, які слухали цю проповідь, здійснювали самогубні теракти?" – питає адвокат. "Ні, звичайно, ні".

Вся проблема для прокурорів, які почали задавати підсудному свої питання, полягатиме в тому, щоб довести: проповіді Абу Хамзи є "підбурюванням до скоєння злочину". Втім, ця юридична трудність кинулася в очі поліцейським, які вперше арештували Абу Хамзу в 1999 році.

Хоча вони знайшли у нього сотні книг і касет, його довелося відпустити, не пред'явивши ніяких звинувачень. Більше того, йому навіть повернули "Енциклопедію афганського джихаду", яку поліцейські 9 місяців протримали у себе і яка сьогодні служить речовим доказом.

47-річний Абу Хамза, котрий народився в Єгипті і приїхав до Англії 25 років тому, привернув до себе увагу преси в середині 1990-х.

Проповідник-екстреміст з приглушеним голосом збирав невеликий натовп шанувальників в одній з мечетей Фінсбері-парку на північній околиці Лондона. В районі, де живе багато іммігрантів, Абу Хамза називав події 11 вересня єврейською змовою, а вибух човника Columbia – "карою Аллаха".

Керівники мусульманської общини були настільки стривожені, що в 2003 році його вигнали з мечеті у Фінсбері-парку. Абу Хамза став проповідувати на вулиці. Річард Рейд – людина, що намагалася підірвати літак за допомогою бомби, захованої в черевику, – регулярно приходив його послухати.

Проповідник заперечує всі висунуті проти нього звинувачення. Процес може продовжитися ще близько 10 днів, відзначає видання. ForUm


В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи