Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 8
  • Переглядів: 8

Суперсиметрія: альбом, на який чекали

Київський концерт “Океану Ельзи” відбудеться 3 квітня 2003 р. в Палаці Спорту.
Суперсиметрія – це найкраще, що може бути в природі, гармонія внутрішнього світу людини і зовнішньої реальності. Вчені припускають, що мільйони років тому в молодому Всесвіті існувала особлива симетрія, коли кількість всіх частинок була однаковою. Але щось трапилося і гармонія порушилася.
Головний принцип, за яким вибудовувалися композиції в альбомі, - гармонія. Пісні органічно переходять одна в іншу, деякі навіть поєднані спеціальними музичними „містками”. Одинадцять пісень „Суперсиметрії” слухаються на одному диханні, більше нагадуючи єдиний суцільний твір – сучасну українську рок-оперу.

Святослав Вакарчук, музика, тексти, вокал:
„Цей альбом присвячений нашій давній любові до рок-н-ролу. Він дуже концертний, живий, драйвовий. В цьому альбомі нам вдалося досягнути особливої гармонії, балансу між нашим досвідом, бажаннями, відчуттями, свободою, творчими можливостями. В „Суперсиметрії” ми зробили все, що хотіли, і, думаю, цей альбом більш за все відповідає духу „Океану Ельзи”.

Юрій Хусточка, бас-гітара:
„Я сприймаю цей альбом і цілісним, і різноманітним водночас. Ми довго його створювали, у нас був різний настрій. Цей альбом позитивний, мабуть, найпозитивніший із усіх наших альбомів, навіть з піснею "Холодно". Легкий за своєю енергетикою альбом, нікого не навантажує”.

Павло Гудимов, гітара:
„Легкий альбом, жодна з пісень якого не набридає, завдяки деякій своїй незавершеності. Я з радістю працював над піснями, гадаю, що і вся група також. Тому пісні нашого нового альбому – справжні, живі, невистражданні».

Денис Глінін, барабани, перкусія:
„Цей альбом важливий для мене не тільки в музичному плані. Я став ближчим зі всіма, більше став розуміти інших. За час створення чотирьох альбомів люди або сходяться, або розходяться. У мене, на щастя, відбулося зближення. Альбом передає наш настрій протягом всього року - зі всіма перепадами, радощами і смутком. Я дуже вдячний Віталікові Телезіну і Серьожі Товстолужському, я їм цілком довіряю. І ще... у мене вже є людина, якій я хочу присвятити цей альбом”.

Дмитро Шуров, клавішні:
„Альбом для мене достатньо суперечливий, часом мені в ньому не вистачає чистоти і музичної прозорості, але вперше в музиці групи з’явилися місця, які в сучасній поп-рок музиці не зустрінеш, хіба що в класиків. Цей альбом – серйозний привал на шляху до вершини. Менш попсовий альбом, тепер це чистий рок-н-рол, тільки живі інструменти”.

Кішка
Святослав Вакарчук: “Кішка” – це та перша мить в голові чоловіка, коли він бачить дівчину, яка йому подобається, яка цікавить його на енергійному рівні. Ця перша мить розтягується на 3 хвил. 50 сек і виходить пісня “Кішка”. Ми багато грали її на репетиціях, “Кішка” напевно найстаріша пісня в альбомі.
„Це найвища точка нашого професіоналізму”, - вважає Дмитро Шуров.

Дівчина
Нетипова пісня для групи. Вона дуже м'яка за звучанням, не зовсім рок-н-рольная, але дуже прониклива.
Святослав Вакарчук: „Досить стара пісня. Написана минулої осені чи зими. Ми її переробили і зробили більш сучасною. Це пісня, в яку Віталік і Сергій втручалися більш за все. Здається, вийшло щось середнє між „Океаном Ельзи” і Полом Окенфольдом, з дуже ефектною кінцівкою”.

Вільний
Оригінальний текст «Absolutely free» був написаний англійською, але в альбомі пісня звучить у вільному перекладі на українську. Завдяки великій струнній секції і панорамності звучання пісню вже охрестили „саундтреком до Джеймса Бонда”
С.Вакарчук: „Це єдина пісня, що ніяким чином не торкається взаємовідносин чоловіка і жінки. Інші композиції пов`язані з почуттями. А ця пісня про загальнолюдські цінності. Людина є найважливішим елементом суспільства. Я співаю про те, що є близьким кожному”.

С’юзі
День народження цієї пісні практично збігається з виступом "Океану Ельзи" з Симфонічним оркестром "Ренесанс".
Святослав Вакарчук: "Дівчини на ім’я С’юзі я не знаю. Це скорочення з англійського SUperSYmmetry, і в пісні йдеться про ті часи , коли я коливався у виборі - буде це фізика чи музика на все життя. Цю пісню важко коментувати, її вже всі напам'ять знають".

Мене
Між собою музиканти її називають „французькою”.
С.Вакарчук: „Якби Едіт Піаф грала рок-н-рол, то він звучав би саме так. Ми думаємо, що це буде одна з найулюбленіших концертних пісень. Вона про людину, що кохає, але не має відповіді на свої почуття. Про ілюзії замріяних людей. В цій пісні мені дуже подобається ритм. Взагалі, три пісні : „Холодно”, „Для тебе” і „Мене” зроблені в розмірі три чверті”.
Павло Гудимов: "Є пісні, що свіжо сприймаються і під час створення, і під час запису, і потім, після сотень раз живого виконання. "Французька", як ми неї називаємо - одна з таких пісень".

Для тебе
Триб’ют музиці 70-х.
С.Вакарчук: «В цій пісні мені дуже подобається багатоголосся та соло Паші на гітарі. В усьому альбомі – це найкраще гітарне соло”.
Павло Гудимов: "Швидше за все, ми згадували Queen, коли писали цю пісню. Я підійшов з іронією до нашого серйозного захоплення творчістю Фредді, і вийшло досить пафосне соло, такий тонкий хід, можливо, зрозумілий тільки нам".

Леді
С.Вакарчук: « Це достатньо стара пісня , я написав її під час репетиції минулого року. Мені подобається використання органу у двох піснях: „Леді” і „Віддам”. Дуже гарний інструмент, якби була можливість, тягав би його на концерти, але він важить ½ тони. В пісні „Леді” велику роль зіграли жіночі голоси. Мені здається, що все вдалося, хоча такий експеримент ми провели вперше за всю історію групи”.

Майже весна
С.Вакарчук: «Пісня з дуже примітивним ритмом . Мені вона подобається найменше, але вона відіграє свою роль. Я думаю вона буде звучати дуже енергійно. На концертах такі пісні потрібні. А ось текст цієї пісні мені подобається.”

Холодно
Юрій Хусточка: "Є пісні, для яких потрібно довго шукати той єдиний варіант виконання, що їм підходить. Так відбувалося з "Холодно". Щось на рівні містики. Дуже складна, нестандартна композиція. Я відчував велику відповідальність під час її запису".
Для клавішника Діми Шурова "Холодно" – наймузичніша пісня зі всього альбому.

Віддам
Святослав Вакарчук: „Улюблена пісня на альбомі. Тут звучить орган, як і в пісні „Леді”. Але вона більш сумна. Я її написав за кілька днів до свого дня народження. Ця автобіографічна пісня, як і пісня “Для тебе” (присвячена близькій людині)”.
Музичний місток між "Віддам" і піснею "Невидима сім'я" - яскравий експеримент нестандартного зведення альбому. Не розриваються також "Мене" і "Для тебе".
Дмитро Шуров: "Мені здається, що саме це об'єднання і створює основний настрій альбому, настрій музичної гармонії. Якщо хочете знайти щось нове в цьому альбомі - шукайте в цих зв’язках ".

Невидима сім’я
С.Вакарчук: „Пісня присвячується… всім невидимим сім’ям, тим людям, які кохають по-справжньому, але з різних причин не можуть бути разом. Я відразу написав слова, це було протягом години чи навіть менше”.
Глибока лірика пісні і соло на піаніно роблять її однією з найліричніших в альбомі.
Павло Гудимов: "У цій пісні гітара несхожа на гітару. Це, швидше за все, електродриль, записана у студії. Ми всунули шнур виходу з гітарного підсилювача в гніздо, що для цього неособливо підходить, і вийшов досить стьобний звук".
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи